Μια πράσινη πρόταση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων


XYTA Ρόδου

Τέσσερις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace, WWF Ελλάς) προτείνουν μείωση 85%-90% των απορριμμάτων που πάνε για ταφή με ταυτόχρονη δημιουργία 11.000 νέων θέσεων σταθερής απασχόλησης. 

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την πιο αποδεκτή πρόταση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Έχουν προταθεί πολλές μέθοδοι μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η καύση που έχει προταθεί ιδιαίτερα για το νησί μας.

                Από την άλλη πλευρά  η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και σε ακόμα πιο χαμηλά στο νησί μας. Στη Ρόδο σήμερα ανακυκλώνονται μόνο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από την εταιρεία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.» και τη ΔΕΚΡ και τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, τα λάστιχα των αυτοκινήτων από την εταιρεία eco-elastica Α.Ε, το γυαλί από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τη ΔΕΚΡ και οι μπαταρίες από την εταιρεία ΑΦΗΣ.  
                Η πρόταση για μια πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων βασίζεται κυρίως στο τρίπτυχο
ü  Μείωση της παραγωγής απορριμμάτων με πολιτικές πρόληψης όπως κατάλληλη ενημέρωση, δημοτική και οικιακή κομποστοποίηση και άλλα μέσα (π.χ. τέλος εγγυοδοσίας σε κάποιες συσκευασίες, ενθάρρυνση επαναχρησιμοποίησης υλικών, δημοτικά κέντρα πώλησης μεταχειρισμένων, κ.ά.)
ü  Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, ένας για χαρτί, ένας για οργανικά απόβλητα, ένας για τα άλλα ανακυκλώσιμα όπως αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί και ένας  για τα υπόλοιπα απορρίμματα
ü  Δημιουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για τα ΑΕΚΚ (μπάζα), το έντυπο χαρτί, τα έπιπλα, το ρουχισμό, την υπόδηση και τα στρώματα, τα επικίνδυνα οικιακά, τα λάδια της κουζίνας, τα φάρμακα κ.ά.
                Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι η καύση όπως και οι άλλες σκληρές μέθοδοι είναι επικίνδυνες, πανάκριβες  αλλά και οικονομικά ασύμφορες. Η καύση για παράδειγμα, εκπέμπει τοξικές ουσίες, έχει επικίνδυνα υπολείμματα, προκαλεί προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους σε αυτή αλλά και στις περιοχές που γειτνιάζουν, δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή, σπαταλά ενέργεια, συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν έχει τα κοινωνικά οφέλη που έχει η πράσινη διαχείριση. Παρόμοια προβλήματα έχουν και οι τεχνολογίες πλάσματος.
  
Η πράσινη πρόταση στο Ν. Αιγαίο
                Στο Ν. Αιγαίο μια πράσινη πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα παρακάτω:
*        Μονάδες κομποστοποίησης
*        Οικιακή κομποστοποίηση
*        Διαλογή στην πηγή
*        ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) ή Δημοτικά Κέντρα Ανακύκλωσης  
*        Κέντρα Εναλλακτικής Διαχείρισης επίπλων, ρούχων και στρωμάτων
*        Μονάδες Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ δηλαδή μπάζα)
*        Εναλλακτική Διαχείριση Έντυπου Χαρτιού
*        Εναλλακτική Διαχείριση Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων
                Τα παραπάνω θεωρούνται εφικτά, έχουν λειτουργήσει σε άλλες περιοχές και θα έχουν αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα μιας που εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν πάνω από 1.500 νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ν. Αιγαίο.   
Πηγή:
·         Φίλιππος Κυρίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
·         Εφημερίδα Καθημερινή 12/9/2009, συνέντευξη του ίδιου

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
Gallery | This entry was posted in Στερεά Απόβλητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s