Διάβρωση Ακτών – Είμαστε στο και 5′


Μετά τις πρόσφατες καταστροφές στην δυτική πλευρά του νησιού που ήρθαν να προστεθούν στη διάβρωση των τελευταίων ετών είναι προφανές ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος καθώς η διάβρωση εντείνεται με γρήγορο ρυθμό. Παραθέτουμε σήμερα τα συμπεράσματα της εργασίας του ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Ελλάδας με τίτλο «Διάβρωση των Ακτών» από τα οποία προκύπτει ότι τα έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης πρέπει να είναι αποκλειστικά ήπια.

Από την εμπειρία πολλών δεκαετιών κατασκευής ‘σκληρών’ έργων σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία κλπ) οι Ευρωπαϊκοί Φορείς και Οργανισμοί συμπέραναν ότι τα έργα αυτά δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα στην παράκτια ζώνη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιτάχυναν την διάβρωση. Οι φορείς αυτοί συστήνουν την απομάκρυνση από τα σκληρά έργα και την μετάβαση στις ήπιες μεθόδους.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για την επανάληψη των λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, όπου τα έργα καταστρέφονται σε πολύ μικρό διάστημα από την κατασκευή τους, έχουν αρνητικό αισθητικό αποτέλεσμα, είναι λειτουργικά αναποτελεσματικά και πολύ δαπανηρά. Τέτοια έργα δεν μπορούν να αντέξουν στις συνθήκες της Ρόδου που είναι δυσμενέστερες από κάθε άποψη, εκτός αν δαπανηθούν υπέρογκοι προϋπολογισμοί για την κατασκευή και την αυξημένη συντήρηση των έργων για όλη την διάρκεια λειτουργίας (ζωής) τους.

Το αισθητικό αποτέλεσμα από την κατασκευή σκληρών έργων δεν είναι αποδεκτό. Ποιές θα είναι οι συνέπειες στην τοπική κοινωνία και την οικονομία της περιοχής που στηρίζεται στον Τουρισμό; Απαιτούνται βιώσιμες λύσεις, αισθητικά αποδεκτές, που μόνο οι ήπιες μέθοδοι μπορούν να προσφέρουν.

Πριν από 15 χρόνια έγινε στην περιοχή Θεολόγου μια πρώτη προσπάθεια να υλοποιηθεί ένα έργο ήπιας προστασίας της ακτής. Συγκεκριμένα, πυθμενικοί πρόβολοι αναπτύχθηκαν σε μεγάλο μέρος της ακτής και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα ορατά αλλά και διαρκούν μέχρι σήμερα όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες. Αντίθετα «σκληρά» έργα όπως κυματοθραύστες, ογκόλιθοι κλπ, που και πάλι μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, όχι μόνο δεν αντέχουν αλλά φέρνουν και τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μας προξενεί λοιπόν έκπληξη αλλά και περιέργεια η ευκολία με την οποία ο σημερινός Νομάρχης Δωδεκανήσου και αυριανός Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου έσπευσε να υποδείξει τη μέθοδο με τους ογκόλιθους ως την πιο κατάλληλη και ενδεδειγμένη, όταν όλοι οι επιστημονικοί φορείς και η Ε.Ε προτείνει πιο ήπιες, πιο αποτελεσματικές, αισθητικά πιο αποδεκτές και το κυριότερο λιγότερο δαπανηρές μεθόδους.
Η στήλη γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή συντάσσεται από ιδιώτη μηχανικό (όπως ήδη έχουμε γράψει σε ανύποπτο χρόνο) για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου ο φάκελος για να μπορέσει να δημοπρατηθεί η μελέτη του έργου της προστασίας των δυτικών ακτών. Θα ήταν έγκλημα να μην προβλεφθούν αποκλειστικά ήπιες μέθοδοι για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
Gallery | This entry was posted in Διάβρωση Ακτών and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s