2010: Μια άσχημη χρονιά για το περιβάλλον


Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, στο κλείσιμο της χρονιάς θα επιχειρήσουμε μια ανασκόπηση που αφορά τα θέματα του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου, στο νησί μας. Δεν μπορεί δυστυχώς κανείς να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη χρονιά που πέρασε καθώς οι βασικοί δείκτες του περιβάλλοντος στις περισσότερες περιπτώσεις είτε παρέμειναν στάσιμοι είτε υποχώρησαν. Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικότερα ζητήματα.

• Στερεά Απορρίμματα
1. Δεν υπάρχει ακόμα σχεδιασμός, ούτε σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης ούτε σε επίπεδο Δήμου Ρόδου, για τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Δεν ξέρουμε δηλαδή ακόμα πώς θα επεξεργαζόμαστε τα σκουπίδια μας μιας και όπως προκύπτει από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ε.Ε θα πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνεται αυτή η επεξεργασία. Θα επιλεγεί τελικά η μέθοδος της καύσης ή κάτι ανάλογο ή θα επιλεγούν πιο πράσινες πολιτικές στο θέμα αυτό;
2. Η παραγωγή απορριμμάτων συνεχίζει να είναι σε ψηλό επίπεδο (100.000 τόνοι) για όλο το νησί. Καμιά ενέργεια για μείωση του παραγόμενου όγκου τους μέσω κατάλληλων πολιτικών πρόληψης (ενημέρωση κλπ).
3. Η ανακύκλωση τουλάχιστον των οικιακών απορριμμάτων είναι σε νηπιακό επίπεδο με δύο (!) μηχανήματα που υπολειτουργούν για όλο το νησί.
4. Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης λειτουργούν για κάποια υλικά, όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε (π.χ. λαμπτήρες οικονομίας που έχουν υδράργυρο, λάστιχα, μπαταρίες κλπ). Εξάλλου δεν καλύπτονται όλα τα υλικά για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχουν εναλλακτικά συστήματα (έπιπλα, ρουχισμός, στρώματα, λάδια κουζίνας, φάρμακα, κλπ).
5. Μια ειδική κατηγορία εναλλακτικής διαχείρισης είναι τα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) τα γνωστά μπάζα. Εδώ υπήρξε και πισωγύρισμα γιατί με το κλείσιμο του χώρου στα Αφάντου για μεγάλο διάστημα, γέμισαν τα ρέματα και οι λόφοι από αυτά.
6. Οι χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά ενώ εάν κλείσουν, όπως προβλεπόταν ήδη από προχθές (28/12) με κίνδυνο πολύ ψηλών προστίμων, θα προκαλέσουν έμφραγμα στο ΧΥΤΑ Β. Τριγώνου. Ο κ. Μαχαιρίδης εν τω μεταξύ δηλώνει ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα (Ροδιακή 22/12/2010 σελ. 14).
7. Ο ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου είναι ακόμα στα χαρτιά ενώ δεν ξέρουμε εάν τελικά αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ τη συμπλήρωση του φακέλου.
8. Το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Β. Τριγώνου είναι ακόμα στο στάδιο εκπόνησης της μελέτης.

• Υγρά Απόβλητα και Απόβλητα Ελαιοτριβείων
Αυτού του είδους τα απόβλητα εξακολουθούν να μολύνουν τις θάλασσες και τον υδροφόρο ορίζοντα με την ανοχή των τοπικών αρχών. Παράδειγμα χαρακτηριστικό ο Κόλπος της Ιξιάς και όλες οι καντίνες που έγιναν εστιατόρια και φυσικά δεν έχουν συστήματα αποχέτευσης. Ακόμα και το Φράγμα Γαδουρά απειλείται με λύματα από παρακείμενο οικισμό.

• Υδάτινοι πόροι
Τα προβλήματα από την υπεράντληση και την κατασπατάληση των υδάτινων πόρων είναι γνωστά και η ελπίδα όλων μας ήταν να ολοκληρωθεί σύντομα το Φράγμα του Γαδουρά. Δυστυχώς διαψευστήκαμε όλοι καθώς το έργο καρκινοβατεί και είναι πλέον δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε (και εάν) θα ολοκληρωθεί. Υπεύθυνοι εδώ ο κακός σχεδιασμός, οι παρεκκλίσεις και οι αντιδράσεις των δήμων.
• Ενεργειακό
1. Ο νέος σταθμός, εάν ποτέ κατασκευαστεί, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2013 με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
2. Η ζήτηση αυξάνεται αντί να μειώνεται όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ε.Ε (20-20-20) αφού δεν υπάρχει καμία πολιτική εξοικονόμησης.
3. Η Ρόδος εξακολουθεί να έχει τον πιο χαμηλό βαθμό διείσδυσης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλο το μη διασυνδεμένο δίκτυο.
4. Τα προγράμματα για οικιακές επενδύσεις σε ΑΠΕ βρίσκονται στον αέρα.
5. Το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» δεν έχει ακόμα ξεκινήσει στο νησί
• Αστικό Περιβάλλον και Πινακίδες
Η ζωή μέσα στην πόλη είναι κυριολεκτικά αβίωτη ενώ η κατάσταση με τις πινακίδες και τις λοιπές αυθαιρεσίες είναι κυριολεκτικά απαράδεκτη. Όλα αυτά ενώ υπάρχουν δεκάδες δικαστικές και άλλες αποφάσεις περί του αντιθέτου. Η αστυνόμευση είναι υποτυπώδης ενώ τα ίδια και χειρότερα γίνονται και στη μεσαιωνική πόλη.
• Διάβρωση Ακτών και Υποβάθμιση της Παράκτιας Ζώνης
Όπως γράψαμε και στο εκτενές αφιέρωμα την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση εδώ είναι κυριολεκτικά στο και 5΄. Η οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων από το Ενυδρείο μέχρι την Κάμειρο Σκάλα απειλείται από το φαινόμενο.
• Αδέσποτα, αυθαίρετη βόσκηση και αναδάσωση
Δυστυχώς και για τα τρία αυτά θέματα το 2010 δεν ήταν μια καλή χρονιά, ιδίως για το θέμα των αδέσποτων κατσικιών. Οι αναδασώσεις από την άλλη πλευρά πρέπει να γίνονται με τρόπο οργανωμένο και με σωστό σχεδιασμό και με προοπτική να ξαναγίνει δάσος ό,τι μέχρι πρότινος ήταν δάσος. Για μια ακόμα φορά η ανεξέλεγκτη βόσκηση καταστρέφει τις αναδασώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
• Δημόσια Γη
Από αυτά που διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα η δημόσια γη η οποία συστηματικά υποβαθμίζεται και ξεπουλιέται τόσο καιρό, θα συνεχίσει να ξεπουλιέται με ακόμα χειρότερο τρόπο. Χαρακτηριστική είναι η θύελλα αντιδράσεων για την περιοχή Πρασονησίου και Αφάντου.

Υπάρχει ελπίδα;

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει μια «ανακύκλωση» προσώπων και στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα. Καλούνται δηλαδή οι ίδιοι πάνω-κάτω άνθρωποι να λύσουν από άλλες θέσεις τα προβλήματα που δεν έλυσαν τόσα χρόνια. Θα αντιτείνει κάποιος ότι τώρα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο οπότε ίσως κάτι μπορεί να γίνει. Όμως κανένα θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό εάν δεν αλλάξουν οι νοοτροπίες τόσο των τοπικών αρχών όσο και των πολιτών. Αυτά τα δύο όμως είναι αλληλένδετα και λειτουργούν αμφίδρομα. Όσο δηλαδή οι νοοτροπίες αλλάζουν από πάνω τόσο επηρεάζουν τις νοοτροπίες των πολιτών, και όσο οι πολίτες αλλάζουν και απαιτούν καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο αυτό επηρεάζει τις αποφάσεις των αρχών. Ας κάνουμε λοιπόν από κοινού το 2011 μια καλύτερη χρονιά για το περιβάλλον, τουλάχιστον σε σχέση με το 2010. Ισχύει λοιπόν το σύνθημα της στήλης «ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΧΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
Gallery | This entry was posted in Απολογισμός 2010, Απολογισμοί and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s