Να μην (ξανα)γίνουμε ρεζίλι των σκυλιών – Μια πρόταση για επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων


Επιτακτική η ανάγκη βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και του κυνοκομείου
Με χαρά είδαμε να πραγματοποιείται συνάντηση για το θέμα των αδέσποτων ζώων και της λειτουργίας του κυνοκομείου στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την προηγούμενη Κυριακή. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη από εθελοντικές οργανώσεις, μέλη της φιλοζωικής εταιρείας Ρόδου, του υπεύθυνου αντιδημάρχου, του διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ, του εκπροσώπου της μητρόπολης Ρόδου, του εκπροσώπου της παράταξης Ρόδο-κόκκινο και αρκετών ευαισθητοποιημένων ενεργών πολιτών.
Στην συγκέντρωση δεν παραβρέθηκε η υπεύθυνη του κυνοκομείου κ. Πίτσα Χατζή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της μας είπε ότι δεν είχε προσκληθεί. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Η παρουσία όλων αυτών δείχνει αφενός μεν το μέγεθος του προβλήματος αφετέρου δε την αναγκαιότητα για λύση του. Μια λύση που δεν μπορεί βέβαια ούτε να περιμένει ούτε όμως είναι δυνατόν να είναι μαγική και άμεση όπως ίσως φαντάζονται μερικοί. Κατά κοινή ομολογία το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα έχει άσχημη επίδραση στην εικόνα του νησιού αλλά μας προσβάλλει και ως «πολιτισμένο» κράτος.
Εμείς, χωρίς να είμαστε ειδικοί, παραθέτουμε τις προτάσεις του κ. Χ. Παπαγεωργίου, προέδρου του παραρτήματος Δωδεκανήσου του πανελληνίου κτηνιατρικού συλλόγου, συνεισφέροντας έτσι στο δημόσιο διάλογο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Είναι πολλά που μπορεί κανείς να πει αλλά το σίγουρο είναι ότι η λύση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Το λέμε αυτό χωρίς διάθεση να χαλάσουμε τον ενθουσιασμό που υπήρχε σε αυτή τη συνάντηση.
Οι άνθρωποι που πήραν την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης και ιδιαίτερα ο κ. Μ. Κανελλάκης, που χρόνια ασχολείται με τα κοινά και τον εθελοντισμό, μας κάνει να ελπίζουμε ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να γίνει αυτή τη φορά. Δεν θα θέλαμε να δούμε βέβαια το Δήμο Ρόδου να «πετάει το μπαλάκι» στους εθελοντές διότι η συμμετοχή του θα είναι καθοριστική στο νέο αυτό εγχείρημα.
Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν πολλά ζητήματα με κυρίαρχο τη λειτουργία του κυνοκομείου το οποίο πρέπει να αδειοδοτηθεί για να μπορεί να λειτουργεί. Αυτό που κυρίως πρέπει να είναι σε πλήρη και δυναμική λειτουργία όμως είναι το ιατρείο που σήμερα είναι κυριολεκτικά σε μαύρο χάλι. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η διαρκής παρουσία κτηνιάτρου είναι εκ των ων ουκ άνευ αλλά αυτός ή αυτή πρέπει να έχει την απαραίτητη διάθεση για προσφορά. Φυσικά δεν είναι δυνατόν το προσωπικό να είναι απλήρωτο και στον αέρα με αποτέλεσμα να μη ξέρει κανείς τι ξημερώνει.
Ωστόσο, πάνω απ’ όλα χρειάζεται ένα σχέδιο, προγραμματισμός και η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, πράγματα που αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχουν. Η απλή διάθεση και ενθουσιασμός της προέδρου της φιλοζωικής, κ. Α. Σταματίου και των υπολοίπων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα παραπάνω. Η σύσταση δύο επιτροπών, μιας για τη λειτουργία του κυνοκομείου και μιας για την ίδρυση νέου, ευχόμαστε να μην επιβεβαιώσει τον κανόνα που λέει ότι εάν δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάχνεις μια επιτροπή.
Η στήλη θα είναι αρωγός σε κάθε σοβαρή προσπάθεια που θα γίνει για την επίλυση ή έστω τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του κυνοκομείου και της ζωής των αδέσποτων. Εάν οι εθελοντές ή οι υπεύθυνοι μάς το ζητήσουν θα είμαστε στη διάθεσή τους να προβάλλουν οτιδήποτε επιθυμούν.
Η πρόταση του κ. Χ. Παπαγεωργίου, προέδρου του παραρτήματος Δωδεκανήσου του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΟΡΘΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Το πρόβλημα της ύπαρξης των αδέσποτων ζώων στο νησί μας, δεν είναι τωρινό, αλλά παραμένει πάντα επίκαιρο, καθώς ο κάθε ένας από μας το βιώνει καθημερινά με ποικίλους τρόπους (ύπαρξη αγελών σκύλων σε διάφορα κομβικά σημεία της πόλης-νοσοκομείο, σούπερ μάρκετ, σχολεία, λιμάνι, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραλίες, γειτονιές).
Κάποιες όμως φορές, οι τρόποι αυτοί είναι ιδιαίτερα οδυνηροί, όταν βλέπεις ζώα να κείτονται σκοτωμένα στη μέση του δρόμου από διερχόμενα τροχοφόρα ή άλλες ουκ ολίγες φορές να ξεψυχούν σε γωνιές της πόλης, ενίοτε λίαν τουριστικές, αβοήθητα από λήψη ισχυρού δηλητηρίου.
Ζούμε και κινούμαστε σε έναν χώρο, όπου γεωγραφικά, έναντι άλλων δήμων της ηπειρωτικής χώρας, έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα (νησί, σαφή όρια, θάλασσα) και το πρόβλημα, κατόπιν σωστού συντονισμού, δύναται να επιλυθεί αξιοπρεπώς και σε σύντομο χρόνο (2-3 έτη).
Κατά καιρούς έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες, κυρίως από την ήδη υπάρχουσα ζωοφιλική, με πενιχρά μέσα και χωρίς τη συμπαράσταση ουσιαστικά κανενός.
Εδώ λοιπόν, που έχουμε καταλήξει ως λαός και ως έθνος δεν έχουμε άλλες πολυτέλειες, παρά να πιάσει ο ένας το χέρι του άλλου και να συνεργασθούμε σε όλα τα επίπεδα και τότε και μόνο τότε θα δούμε αποτελέσματα.
Προτείνουμε λοιπόν:
1. Αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων (δήμος, ζωοφιλικές οργανώσεις, ιδιώτες κτηνίατροι).
2. Ορθολογική διαχείριση του ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού, για τη λειτουργία του κυνοκομείου.
3. Βασικότατος πυλώνας της λύσης του προβλήματος, ακούει στη γνωστή σε όλους μας λέξη: ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ!
Αν το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού, διατίθεται για στειρώσεις, όπου είναι και το ζητούμενο, θα είχαμε 2.000 στειρωμένα ζώα το χρόνο, συνεπώς 6.000 σε 3 έτη, ήτοι άμεσος έλεγχος του όλου προβλήματος. Άριστη εικόνα του δήμου και εντός αλλά προπάντων εκτός συνόρων με την αντίστοιχη δημόσια προβολή, πλήρη αλλαγή της εικόνας της πόλης αλλά και της χώρας. Μην ξεχνούμε πως τέτοιες «μικρές» και ουσιαστικά ανέξοδες δράσεις είναι πιστεύουμε αρκετές για τη βελτίωση της εικόνας και του επιπέδου του πολιτισμού μας.
4. Αξιοποίηση, προς τον επιδιωκόμενο στόχο, του επιστημονικού προσωπικού του δήμου (2 κτηνίατροι) και ταυτόχρονη συνεργασία με τους ιδιώτες του νησιού (10 κτηνίατροι).
5. Αξιοποίηση και ταυτόχρονη επιβράβευση των εθελοντικών ομάδων των ζωοφιλικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.
6. Λειτουργία, εντός του κυνοκομείου, ιατρείου με ελάχιστο κόστος και άμεσης χρηστικότητας. Πολλά υλικά, όπως φάρμακα και εργαλεία, μπορούν, με τις κατάλληλες ενέργειες, να προέλθουν από δωρεές (ζωοφιλικοί φορείς Ελλάδος και εξωτερικού, φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτική πρωτοβουλία).
7. Ελάττωση του αριθμού των φιλοξενούντων ζώων δραστικά (130-150). Εφαρμογή υπεύθυνου προγράμματος ευθανασιών.
8. Έλεγχος κάθε εισαγόμενου ζώου για λεϊσμανίαση.
9. Διαφημιστικές καμπάνιες χαμηλού κόστους, όπως αυτό που είδαμε τελευταία σε αστικά λεωφορεία της πόλης μας.
10. Ορισμός χώρων εξόδου των ιδιόκτητων σκύλων με ταυτόχρονη υπενθύμιση της διατήρησης της καθαριότητας, καλαίσθητες ταμπέλες-κάδοι για προμήθεια σακουλών περιττωμάτων.
11. Ενεργοποίηση-εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας, όσο αναφορά την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής-καθαριότητας, ηλεκτρονικής σήμανσης των ιδιόκτητων σκύλων αλλά και ασφαλούς περιφοράς αυτών (χρήση λουριού και φίμωτρου) ιδιαίτερα για τα μεγαλόσωμα και τα ανήκοντα σε φυλές δυνητικά επικίνδυνες. Αυστηρές συστάσεις σε μη συμμορφούμενες ιδιοκτήτες και επιβολή προστίμων.
12. Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα επιθέσεων αδέσποτων αλλά και δεσποζώμενων ζώων σε ανυποψίαστους πολίτες, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς, κινδυνεύοντας ακόμη και η ζωή κάποιων από αυτούς.
Άμεση σύλληψη και ευθανασία των αδέσποτων, επιβολή προστίμου στον ιδιοκτήτη του δεσποζώμενου, καταγραφή του συμβάντος και σε δεύτερη καταγγελία ευθανασία του ζώου.
13. Πλέον, λόγω αύξησης του αριθμού των ζώων, έχουμε καθημερινά αρκετά νεκρά ζώα (τροχαία, ασθένειες, λόγω γήρατος). Προτείνεται, κυρίως για λόγους υγιεινής, η αποτέφρωση των πτωμάτων σε αποτεφρωτήρια με συμβολικό αντίτιμο (ουδείς ιδιοκτήτης θα αρνηθεί να επιβαρυνθεί ένα τέτοιο κόστος από το να πετιέται το αγαπημένο του ζώο στα σκουπίδια)-γρήγορη απόσβεση της επένδυσης (όχι μεγάλου κόστους).
14. Στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία, σε συνεργασία κάθε φορά με έναν κτηνίατρο και με θέματα ευαισθητοποίησης στην μη ύπαρξη αδεσπότων, κανόνων συμπεριφοράς και ευζωίας αλλά και υιοθεσιών.
Καλή επιτυχία

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Αδέσποτα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s