Ανακοίνωση της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Δωδεκανήσου των Οικολόγων – Πράσινων


Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Όλοι, κεντρικό κράτος, περιφέρεια, δήμοι, επιχειρήσεις και πολίτες πρέπει πλέον να ενσωματώσουμε στις επιλογές μας την κλιματική διάσταση

Τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνονται οι φόβοι και τα επιστημονικά συμπεράσματα που δείχνουν ότι και η περιοχή της Δωδεκανήσου θα πληγεί ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή. Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι, έντονες βροχοπτώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών και ερημοποίησης των νησιών αλλά και διάβρωση των ακτών λόγω ανόδου της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας είναι γεγονότα που ήδη βιώνουμε.
Στις 18/9/2010 οι Οικολόγοι- Πράσινοι οργάνωσαν ημερίδες στη Ρόδο και Κω όπου έγκριτοι επιστήμονες είχαν παρουσιάσει στοιχεία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Ν. Αιγαίο. Τα φαινόμενα αυτά είναι μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ζωή όλων μας στα νησιά του Αιγαίου. Για μας είναι απαραίτητο να γίνουν τα παρακάτω:
1. Η πολιτεία να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τα γεγονότα αυτά που επιβεβαιώνουν όλες τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Πιο συγκεκριμένα,
• Να προχωρήσει στη θωράκιση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών με έργα υποδομής
• Να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και την αποζημίωση όσων πλήττονται από αυτήν.
• Να υπάρχει νομικό πλαίσιο που θα αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή και θα βοηθά στην αντιμετώπιση της.
2. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εξειδικεύσει τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν στην περιφέρεια μας για την προστασία των Νησιών και των Νησιωτών.
3. Να προσπαθήσουμε όλοι με τις ενέργειές μας να αναστρέψουμε την πορεία του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που να εμποδίζει την επέκταση του, προσβλέποντας έτσι σε ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τα παιδιά μας όσο και για τον πλανήτη μας γενικότερα.
Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για την προστασία του κλίματος που αλλάζει. Μπορούμε έστω και τώρα να μετριάσουμε την ένταση της κλιματικής αλλαγής αν λάβουμε μέτρα σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για την ανατροπή του κλίματος. Αλλά είναι δεδομένο πλέον ότι το κλίμα αλλάζει και χρειάζεται να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές για το πως θα περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς (οικονομία, τουρισμός, κοινωνία, περιβάλλον, καθημερινότητα). Ασφαλώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις υποδομές στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αφού σήμερα δεν ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα (πλημμύρες, πυρκαγιές, ανεμοστρόβιλοι, άνοδος στάθμης θάλασσας κα).

Ρόδος, 28/1/2011

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Κλιματική Αλλαγή and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s