Η Κλιματική Αλλαγή Είναι εδώ


Τα ακραία φαινόμενα που ζήσαμε πριν από λίγες μέρες είναι αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας

Στο πρώτο φύλλο της στήλης μας, στις 15 Ιανουαρίου 2009, είχαμε γράψει για το πώς οι κλιματικές αλλαγές δίνουν ώθηση στην καταστροφική δύναμη φυσικών φαινομένων όπως πυρκαγιές, τυφώνες και πλημμύρες. Μάλιστα είχαμε επισημάνει ότι και η περιοχή μας δεν πρέπει να θεωρείται ότι εξαιρείται από τα φαινόμενα αυτά που είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους με την παρουσία ενός αρκετά δυνατού ανεμοστρόβιλου και δασικής πυρκαγιάς το Δεκέμβρη του 2008.
Τι είναι η Κλιματική Αλλαγή
Με τον όρο κλιματική αλλαγή εννοούμε τη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα τις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες ή και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Η κυριότερη ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι η καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο κλπ) που ως αποτέλεσμα έχει τη συγκέντρωση αερίων που έχουν την ιδιότητα να παγιδεύουν θερμότητα και να προκαλούν έτσι αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Πολλοί θεωρούν ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας και οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις έχουν πλέον συνειδητοποιήσει παγκοσμίως ότι οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές.
Το φαινόμενο στην περιοχή μας
Στην περιοχή της Δωδεκανήσου φέτος δυστυχώς τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα από κάθε άλλη φορά και ήρθαν με πιο δραματικό τρόπο να επιβεβαιώσουν την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα που εδώ και χρόνια επισημαίνει τους κινδύνους και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη ζωή μας. Δε θέλουμε να υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι πολλές από τις καταστροφές θα είχαν αποφευχθεί εάν δεν είχαμε επέμβει τόσο άσχημα στις φυσικές διαδικασίες και εάν τα τεχνικά έργα που εκτελούνται είχαν καλύτερες προδιαγραφές και τελείωναν στην ώρα τους.
Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό που λέμε είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές θα κάνουν πιο ορατές τις ανθρώπινες αστοχίες, λάθη, παραλείψεις και την οικονομική αδηφαγία που πολλές φορές μας διακρίνει. Άρα το στοίχημα είναι ακόμα πιο μεγάλο. Η ενσωμάτωση των κλιματικών αλλαγών στην καθημερινή μας ζωή, στον τρόπο που σκεπτόμαστε αλλά και στον τρόπο που σχεδιάζουμε τις δραστηριότητές μας είναι αναπόφευκτη.
Τι θα πρέπει να γίνει
Οι κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθούμε είναι δύο: αφενός θα πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αφετέρου θα πρέπει να «οχυρωθούμε» απέναντι στα φαινόμενα που από δω και στο εξής θα είναι πιο σφοδρά. Για το πρώτο είναι αναγκαίο κυρίως να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να είναι πρωταρχικοί στόχοι έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για το δεύτερο θα πρέπει οι προβλέψεις για τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές κατασκευές να είναι τέτοιες ώστε να αντέχουν στις αυξημένες πιέσεις που θα δέχονται λόγω των κλιματικών αλλαγών. Πρόνοια επίσης θα πρέπει να ληφθεί ώστε μέσα και από ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο να μπορούν να στηριχθούν οικονομικά όσοι πολίτες δέχονται τη μανία των καταστροφικών φαινομένων.
Σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Η κεντρική διοίκηση, οι περιφερειακές διοικήσεις αλλά και ο επιστημονικός κόσμος θα πρέπει να σταθούν αρωγοί σε αυτή τη προσπάθεια. Θα πρέπει να αντιστραφεί η τακτική ορισμένων φορέων αλλά και ατόμων, που δυστυχώς θεωρούνται μέλη επιστημονικών συλλόγων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με αδιαφορία αν όχι με κολάσιμο τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος, την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων και την ασφάλεια των πολιτών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Κλιματική Αλλαγή and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s