Η Παναγιά η Τσαμπίκα μαζί μας


Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας, οι αρχές αλλά και οι πολίτες της, δε διεκδικεί καμία διάκριση στον τομέα της τήρησης των νόμων και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Όμως σε μερικές περιπτώσεις τα όρια ξεπερνιούνται και αναδεικνυόμαστε πρωταθλητές της παρανομίας και του αλαλούμ.
Στην πρόσφατη θεομηνία και προσπαθώντας να καταγράψουμε τις ζημιές που δημιούργησε, βρεθήκαμε στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου. Για μια ακόμα φορά είδαμε ότι τα πράγματα που συμβαίνουν εκεί ξεπερνούν ακόμα και την πιο ζωηρή φαντασία. Παρατημένα φορτηγά γεμάτα μπάζα σε κεντρικούς δρόμους, απόβλητα ελαιοτριβείων δίπλα από δρόμους όπου διέρχονται εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα, χωματερές σε λειτουργία παρά το υποτιθέμενο κλείσιμό τους, αυτοκίνητα σε γκρεμούς, παράνομες καντίνες στις παραλίες και πρόσφατα μια νέα βιομηχανία οικοπεδοποίησης και ανέγερσης αυθαιρέτων με αφορμή τη διάνοιξη οδού για τα έργα του αγωγού Γαδουρά – Ρόδου.
Στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου 2011, σε ρεπορτάζ του Γ. Λιάλιου περιγράφεται πώς έρημες πλαγιές και χωράφια μετατράπηκαν, μέσα σε λίγες δεκαετίες, σε οικισμούς. Φοβόμαστε ότι και στην περίπτωση του Πετρώνα που δημοσιεύουμε σήμερα θα γίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Το ζητούμενο είναι και πάλι τι αντανακλαστικά θα επιδείξει η πολιτεία ώστε να μη βρεθούμε για άλλη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων. Όμως ένας από τους λόγους που έγινε η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν ακριβώς αυτός. Η πολιτεία μέσα από ένα ισχυρό δήμο με υπηρεσίες ενισχυμένες, να μπορεί να επεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά και να δίνει λύσεις στα ζητήματα πριν αυτά παγιοποιηθούν και είναι πλέον μη αναστρέψιμα.
Εμείς θα κάνουμε μια πρόταση προς το δήμαρχο Ρόδου και τον αντιδήμαρχο επί των τεχνικών θεμάτων. Μέσα από τις πολυπληθείς τεχνικές υπηρεσίες να δημιουργήσει ένα ευέλικτο σώμα μηχανικών με τις βασικές ειδικότητες, δηλαδή ένας πολιτικός μηχανικός, ένας αρχιτέκτονας και ένας τοπογράφος, το οποίο θα παρεμβαίνει όταν χρειάζεται, θα φτιάχνει ένα φάκελο για την κάθε αυθαιρεσία ο οποίος θα διαβιβάζεται στη νομική υπηρεσία του δήμου για περαιτέρω διαδικασίες καταλογισμού και απόδοσης ευθυνών. Το ίδιο σώμα θα επιμελείται, σε συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες του δήμου, και της επανόρθωσης και αποκατάστασης των ζημιών. Εννοείται ότι το σώμα αυτό θα επικουρείται από άλλες ειδικότητες όταν χρειάζεται.
Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε νόημα στις εξαγγελίες για αναδιάρθρωση του κράτους και για αποτελεσματική διοίκηση.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιώσιμες Πόλεις & Οικισμοί and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s