Ποιος θα μας πει τι τρώμε;


Σε προηγούμενο φύλλο μας (Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2009) σημειώναμε τους κινδύνους από τα φυτοφάρμακα και επισημαίναμε ότι ενώ από το 2007 έχει γίνει προμήθεια μηχανημάτων για το φυτοϋγειονομικό εργαστήριο χρηματοδοτούμενη μάλιστα κατά 100%, ο εξοπλισμός αυτός βρίσκεται κλειδωμένος στο χώρο του φυτωρίου. Οι δικαιολογίες από την πλευρά της τοπικής πολιτικής ηγεσίας έχουν να κάνουν με το φόβο να πλημμυρίσει η αγορά με προϊόντα από γειτονικές χώρες, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι απλά δεν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο εργαστήριο.
Να σημειωθεί εδώ ότι το κόστος του εργαστηρίου ανήλθε σε €805.000 ενώ παρόμοια εργαστήρια υπάρχουν μόνο τρία (3) σε όλη την Ελλάδα με περιορισμένες βέβαια δυνατότητες ελέγχου. Σίγουρα το θέμα είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αφού στο παρελθόν έχει γίνει ακόμα και σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με διπλωμάτες (!!!) και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα. Κανείς λοιπόν δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πανάκριβος εξοπλισμός βρίσκεται αποθηκευμένος και σε αχρηστία επειδή κανείς δε σκέφτηκε τι θα τον κάνει μετά την προμήθειά του. Αλλά δε βαριέσαι, κατά το κοινώς λεγόμενο, εμείς τον πληρώσαμε;
20 χρόνια για να ελεγχθούν όλοι από μία φορά
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το 2010 φαίνεται να έγιναν περίπου 35 – 40 έλεγχοι σε ελαιόλαδο και νωπά τρόφιμα για όλη τη Δωδεκάνησο. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόση σιγουριά πρέπει να νιώθουν οι καταναλωτές για τα τρόφιμα που καταναλώνουν αφού υπάρχουν περίπου 350 παραγωγοί μόνο στη Ρόδο οπότε για να γίνει ένας μόνο έλεγχος στον καθένα θα απαιτούσε 20 περίπου χρόνια. Από την άλλη πλευρά κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του – εάν φυσικά υπάρχουν τέτοιοι, που είναι αδύνατον να μην υπάρχουν – αφού τα αποτελέσματα των ελέγχων αλλά ούτε βέβαια οι ποινές ανακοινώνονται δημόσια.
Η Συνταγογράφηση
Φαίνεται πώς παρ’ όλες τις δυσκολίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει τελικά στο νομοσχέδιο για τη συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των φυτοφαρμάκων. Ενώ η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε προχωρήσει στη σύνταξη νομοσχεδίου και μάλιστα το είχε θέσει σε διαβούλευση, η νέα ηγεσία έκρινε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές οπότε θα δοθεί ξανά για διαβούλευση το Μάρτιο.

Παράξενα ευρήματα
Εν τω μεταξύ παράξενα είναι τα ευρήματα των ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή» του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου 2011, μέσα στο 2010 είχαμε πανελληνίως 196 περιπτώσεις παράνομης χρήσης φυτοπροστατευτικών, ενώ το 2009 μόνο 32 και την προηγούμενη χρονιά 65. Τα νούμερα είναι λίγο περίεργα όπως περίεργη είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ότι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο το 52,6% των οπωροκηπευτικών βρέθηκαν εντός των ορίων ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι 82,1%. Εξάλλου τις περιπτώσεις επιστροφής αγροτικών προϊόντων ο υφυπουργός τις αποδίδει σε επιτήδειους που παρακάμπτουν τη διαδικασία ελέγχου και παίρνουν πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου που απαιτείται για την εξαγωγή, από χώρες με πιο χαμηλά στάνταρ. Θα ήθελε κανείς να τα πιστέψει όλα αυτά αλλά μάλλον ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.
Διοξίνες – Τα οκτώ μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα
Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα τι γίνεται με τις διοξίνες στη χώρα μας όπου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Το πρόσφατο σκάνδαλο με τα γερμανικά κοτόπουλα και πουλερικά έφερε και πάλι στην επιφάνεια το πόσο ευάλωτος είναι ο καταναλωτής και πόσο κακή ενημέρωση (εσκεμμένα;) του παρέχεται αφού κανείς δεν μπόρεσε να πει εάν παρτίδες από τα μολυσμένα προϊόντα έφτασαν και στη χώρα μας. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά. Το 1999 είχαμε το πρώτο καταγεγραμμένο σκάνδαλο στο Βέλγιο, για να ακολουθήσουν άλλα επτά μέχρι σήμερα.
Στη χώρα μας κίνδυνος υπάρχει σε βιομηχανικές περιοχές αλλά και σε περιοχές με ανεξέλεγκτες χωματερές οι οποίες συχνά παίρνουν φωτιά τα καλοκαίρια ενώ ζώα βόσκουν γύρω αλλά και μέσα (!) στις χωματερές όπως έχουμε πολλές φορές γράψει και δείξει επανειλημμένα μέσα από το φακό μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα μόνο εργαστήριο στον «Δημόκριτο» που πέρσι έκανε όλες και όλες 90 εξετάσεις δειγμάτων. Να σημειωθεί ότι κάθε εξέταση κοστίζει €1.000 περίπου.
Ο καταναλωτής κινδυνεύει
Το σίγουρο είναι ότι ο καταναλωτής κινδυνεύει και από τα φυτοφάρμακα και από τις διοξίνες. Όμως για τα πρώτα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τα μέσα για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και αυτό να μην γίνεται. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η υγεία των καταναλωτών πρέπει να προστατευτεί.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Πρωτογενής Τομέας and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s