ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΧΩΣΙΓΕΝΕΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΡΟΔΟΥ – ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ;


Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Έχουμε πολλές φορές ως στήλη ασχοληθεί με το φαινόμενο της διάβρωσης των δυτικών ακτών του νησιού μας. Σήμερα παρουσιάζουμε την εργασία τριών εκλεκτών επιστημόνων για τα αίτια του φαινομένου αλλά και την αντιμετώπιση του η οποία πρέπει να γίνει με ήπιες μεθόδους που θα δουλεύουν μαζί με τη φύση παρά εναντίον της.

«Η νήσος Ρόδος παρουσιάζει μια σημαντική γεω-ποικιλότητα με εξ ίσου σημαντική ποικιλότητα στην ακτογραμμή της, όπου βραχώδεις ακτές εναλλάσσονται με προσχωσιγενείς, χαρακτηριζόμενες από διάφορες γεωμορφές, όπως εκτεταμένες παραλίες, εκτάσεις με αμμοθίνες και εκβολικά συστήματα μικρών ποταμοχειμμάρων.
Στην παρούσα εργασία εστιάζουμε στις βορειοδυτικές ακτές της νήσου Ρόδου, στις οποίες παρατηρούνται έντονα φαινόμενα διάβρωσης και συγκεκριμένα στο τμήμα από την Ιαλυσό (στα ΒΔ) έως την Αρχαία Κάμειρο (στα ΝΔ), σε μία απόσταση 25 km περίπου.
Οι υπό μελέτη ακτές είναι προσχωσιγενείς και αναπτύσσονται σχεδόν αποκλειστικά σε μεταλπικούς σχηματισμούς, από τους οποίους τροφοδοτούνται με φερτές ύλες (αμμώδη και κροκαλλώδη υλικά) μέσω μικρών ποταμοχειμμάριων συστημάτων.
Η διευθέτηση των φερτών υλών καθορίζεται από το ανεμολογικό καθεστώς της περιοχής, το οποίο χαρακτηρίζεται από την επικράτηση ΝΔ – Δ ανέμων, που δημιουργούν κυματισμούς αντίστοιχης δυναμικής και προκαλούν ιζηματομεταφορά με επικρατούσα κατεύθυνση από ΝΔ προς ΒΑ.
Ο σχεδόν μονομερής προσανατολισμός της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, προς την ανάπτυξη του τουρισμού και την εκμετάλλευση του πλέον πρόσφορου φυσικού αντικειμένου, δηλαδή των ακτών, οδήγησε σε σημαντικές παρεμβάσεις στην παράκτια περιοχή.
Οι παρεμβάσεις αυτές (οικοδομική δραστηριότητα και διάνοιξη δρόμων πάνω στο ενεργό τμήμα της παραλίας), καθώς και άλλες (κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων, διευθετήσεις των ποταμοχειμμάρων και αμμοληψίες από τις ενεργές κοίτες τους, υπεράντληση υδροφόρων οριζόντων κλπ), σε συνδυασμό με τη μείωση της παροχής φερτών υλών από τους ποταμοχειμμάρους λόγω φυσικών αιτίων (μείωση βροχοπτώσεων) είχαν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της παράκτιας δυναμικής και την εκδήλωση φαινομένων διάβρωσης των ακτών. Περαιτέρω ανθρώπινες παρεμβάσεις, χωρίς κανένα σχεδιασμό (όπως η κατασκευή μικρών και μεγάλων προβόλων, κυρίως από λιθοριπές κάθετα στην ακτή), που στόχευαν στην αντιμετώπιση των αρχικών φαινομένων διάβρωσης, επιδείνωσαν τα φαινόμενα.
Το ερώτημα που τίθεται στο πλαίσιο αυτής της εργασίας είναι: «Υπάρχει εναλλακτική πρόταση στην αποκατάσταση της λειτουργίας των ακτών;»
Θεωρούμε ότι οι «σκληρές» παρεμβάσεις, που έχουν εναλλακτικά προταθεί για την προστασία των εν λόγω ακτών από την διάβρωση (πρόβολοι και κυματοθραύστες, έξαλοι ή ύφαλοι και παράλληλοι προς την ακτή) δεν αποτελούν την αποκλειστική λύση.
Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της απαγκίστρωσης της επιθετικής νοοτροπίας έναντι των φυσικών φαινομένων και της υιοθέτησης της φιλοσοφίας της προσαρμογής στη δυναμική της φύσης.
Αυτό, καταρχήν, σημαίνει ότι οι υποδομές και οι οικισμοί πρέπει να χωροθετούνται πίσω από μια «ζώνη ασφαλείας», οριζόμενη από τη δυναμική της θάλασσας. Επίσης, ότι πρέπει να αποκατασταθεί το ισοζύγιο της δυναμικής των φερτών υλών εκεί όπου έχει διαταραχθεί. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η αναζήτηση των κατάλληλων υλικών για την αποκατάσταση του διαταραγμένου ισοζυγίου των χαλαρών υλικών της ακτής.
Τα υλικά, κατάλληλης κοκκομετρίας, μπορεί να προέρχονται από φυσικούς ταμιευτήρες όπως:
α) οι βαθύτερες περιοχές της παράκτιας ζώνης, από τις οποίες μπορούν να αντληθούν αμμώδη συστατικά και με αυτά να γίνει τροφοδοσία των ακτών.
β) οι παλιές ποτάμιες αποθέσεις (με σαφή αποτύπωση, όπου είναι δυνατόν, των ορίων της ενεργού κοίτης των ποταμών) ή να αποτελούν προϊόν λατόμευσης, με συγκεκριμένο μέγεθος ψηφίδων.
Η χρήση των υλικών από φυσικούς ταμιευτήρες συνοδεύεται από κάποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, οπότε πρέπει να προηγείται η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από οποιαδήποτε παρέμβαση αυτού του είδους.
Με την παρούσα εργασία φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της τεχνητής τροφοδοσίας των ακτών ως «θεραπευτικού» μέτρου σε συνδυασμό με ηπιότερες παρεμβάσεις, όπως των υφάλων κυματοθραυστών από φυσικούς ογκόλιθους, στον αντίποδα των «σκληρών» έργων της προστασίας των ακτών.»

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s