Καμιά προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι η πιο φτηνή, ασφαλής και καθαρή λύση


Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φροντίδα μας δεν πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσεων παραγωγής αλλά εξοικονόμησης ενέργειας
Δυστυχώς η κεντρική κυβέρνηση αλλά και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πολύ λίγα πράγματα κάνουν στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Αντιθέτως βλέπουμε να μένουν στη διατύπωση ευχολογίων για εξοικονόμηση χωρίς να παίρνουν κανένα πρακτικό μέτρο ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η σπατάλη κυριολεκτικά βγάζει μάτια.
Η εξοικονόμηση είναι όμως καθήκον και των πολιτών και των επιχειρήσεων. Εάν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε κάτι για τις κλιματικές αλλαγές αλλά και να περιορίσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγεί σε κατασκευή ολοένα και περισσότερων σταθμών είτε συμβατικών είτε πυρηνικών θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να αποτρέψουμε κάθε σπατάλη παίρνοντας μικρά πρακτικά μέτρα που όμως αποδίδουν πραγματικά αποτελέσματα.
Στο νησί μας η κατανάλωση έχει ξεφύγει από κάθε λογική. Μέσα σε περίπου 15 χρόνια έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τη ζήτηση χωρίς να σκεφτόμαστε από πού θα πάρουμε αυτή την ενέργεια. Και ενώ θεωρητικά όλοι είμαστε υπέρ του περιβάλλοντος στην πραγματικότητα το καταδικάζουμε με το να ζητάμε ολοένα και περισσότερη ενέργεια.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο 1996-2008 σε GWh

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος γιατί δεν αναπτύσσουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας ώστε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες μας. Εδώ υπάρχει μια κακώς εννοούμενη θεώρηση των ΑΠΕ. Υπάρχει δηλαδή η εντύπωση ότι μπορούμε μέσα από αυτές να παράγουμε όση ενέργεια θέλουμε. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τεράστιες εκτάσεις οι οποίες όμως είναι αναγκαίες για αγροτικούς ή οικιστικούς σκοπούς ή για την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Από την άλλη και οι ΑΠΕ δεν είναι τελείως αθώες. Για παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες έχουν ενοχοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις για απειλές στην ορνιθοπανίδα των περιοχών όπου εγκαθίστανται.
Επομένως η κύρια φροντίδα μας δε θα πρέπει να είναι να παράγουμε περισσότερη ενέργεια αλλά να βρούμε τρόπους να εξοικονομούμε όση περισσότερη μπορούμε.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s