Οι 5 + 1 χειρότερες πυρηνικές καταστροφές σύμφωνα με τη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων


Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – ΙΑΕΑ) ταξινομεί τα πυρηνικά ατυχήματα βασισμένη στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων η οποία κυμαίνεται από το 1 έως το 7. Τα πιο σοβαρά συμβάντα κατηγοριοποιούνται στο 7 και αναφέρονται ως «σημαντικά ατυχήματα» ενώ το 1 θεωρείται ως μια μικρή «ανωμαλία». Παραθέτουμε σήμερα τις πέντε χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία συν την καταστροφή της Φουκουσίμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
26 Απριλίου 1986, Τσερνομπίλ, Ουκρανία, επιπέδου 7 Θεωρείται η χειρότερη πυρηνική τραγωδία στην ιστορία, εάν βέβαια δεν ξεπεραστεί από την τωρινή. Σημειώθηκε 400 φορές περισσότερη ραδιενεργός κατακρήμνιση στην ατμόσφαιρα από την ατομική βόμβα στην Χιροσίμα. 200.000 άνθρωποι μεταστεγάστηκαν μετά την καταστροφή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός θανάτων που σχετίζονται με το Τσέρνομπιλ ήταν περίπου 9.000 καθώς η Σοβιετική Ένωση θέλησε να καλύψει το εύρος της καταστροφής.
29 Σεπτεμβρίου 1957, Κυστύμ, Ρωσία, επιπέδου 6 Το δεύτερο πιο καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα, ταξινομημένο στο επίπεδο 6, δηλαδή σοβαρό ατύχημα, συνέβη και αυτό στη Σοβιετική Ένωση. Το σύστημα ψύξης σε μία δεξαμενή που περιείχε 70 τόνους ραδιενεργά απόβλητα χάλασε με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. Ενώ δεν υπήρχαν άμεσα θύματα υπήρξε σημαντική έκκληση ραδιενεργού υλικού και το ραδιενεργό νέφος απλώθηκε εκατοντάδες μίλια στα ΒΑ. Εκκενώθηκαν 10.00 άνθρωποι και εκτιμάται ότι 200 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο άμεσα.
10 Οκτωβρίου 1957, Ουιντσκέιλ Φάιαρ, Μεγάλη Βρετανία, επιπέδου 5
Οι χειριστές του σταθμού παρατήρησαν ότι η θερμοκρασία του αντιδραστήρα ανέβαινε συνεχώς τη στιγμή που έπρεπε να πέφτει. Όταν δύο εργαζόμενοι πήγαν να ελέγξουν τον αντιδραστήρα τον είδαν τυλιγμένο στις φλόγες. Εκτιμάται ότι 200 άνθρωποι στη Βρετανία ανέπτυξαν καρκίνο, που ήταν θανατηφόρος για τους μισούς. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν μπορεί να εξακριβωθεί καθώς η κυβέρνηση επεχείρησε να συγκαλύψει το γεγονός, ενώ η ακτινοβολία απλώθηκε εκατοντάδες μίλια στην Βόρεια Ευρώπη.

28 Μαρτίου 1979, Θρι Μάιλ Άιλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες, επιπέδου 5 Το πιο καταστροφικό ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ. Μια μικρή υδραυλική βλάβη προκάλεσε την υπερθέρμανση του πυρήνα του αντιδραστήρα που έφτασε τους 4.300 βαθμούς Φαρενάιτ (2.3710 Κελσίου). Το ατύχημα επέδρασε καταλυτικά στη στάση των πολιτών απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. Στα 32 χρόνια από τότε δεν έχει εγκριθεί ούτε ένας πυρηνικός σταθμός.

30 Σεπτεμβρίου 1999, Τοκαϊμούρα, Ιαπωνία, επιπέδου 4 Την εποχή εκείνη το χειρότερο ατύχημα στην Ιαπωνία, ΒΑ του Τόκιο. Το ατύχημα συνέβη καθώς εργάτες αναμίγνυαν υγρό ουράνιο σε δεξαμενή που δεν ήταν κατάλληλη. Περίπου 100 άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο σταθμό νοσηλεύτηκαν για έκθεση σε ακτινοβολία, ενώ 161 άνθρωποι εκκενώθηκαν σε μια ακτίνα 300 μέτρων από το εργοστάσιο.
11 Μαρτίου 2011, Φουκουσίμα, Ιαπωνία O σεισμός των 8,9 ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε επέφερε μεγάλες ζημιές στο σύστημα ψύξης ενός παλιού αντιδραστήρα στη ΒΑ ακτή της Ιαπωνίας. Το ατύχημα πυροδότησε εκρήξεις σε αρκετούς αντιδραστήρες στο συγκρότημα. Κανείς δεν ξέρει ακόμα την έκταση της καταστροφής η οποία μέχρι σήμερα συνεχίζεται. Το επίπεδό της θα εκτιμηθεί μετά από αρκετό καιρό ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι θα είναι στο πιο ψηλό επίπεδο, όπως δηλαδή του Τσερνομπίλ.

Πηγές:
• Discovery news http://news.discovery.com
• Time http://www.time.com

.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s