Πυρηνική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ


Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Για πολλούς η πυρηνική ενέργεια ήταν η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Διαφημίστηκε ως καθαρή, φτηνή και ασφαλής. Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ πριν από 25 χρόνια έβαλε φρένο σε πολλά σχέδια για ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών και απέδειξε ότι η ενέργεια αυτή σίγουρα δεν είναι ούτε καθαρή ούτε ασφαλής. Επειδή όμως οι άνθρωποι ξεχνάμε γρήγορα δεν άργησαν να ακουστούν εκ νέου επιχειρήματα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Δεν είναι λίγοι, ακόμα και στη χώρα μας, εκείνοι που άρχισαν να ζητούν μέχρι και εγκατάσταση τέτοιων σταθμών στην Ελλάδα .
Είναι σίγουρο ότι το πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα θα σταματήσει εκ νέου το λεγόμενο πυρηνικό λόμπι ή αν θέλετε τους θιασώτες αυτής της μορφής παραγωγής ενέργειας. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η διστακτικότητα αυτή ούτε βέβαια θα μάθουμε ποτέ την ακριβή έκταση του ατυχήματος αφού είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων να αποκρύπτουν στοιχεία και να συγκαλύπτουν την τις πραγματικές διαστάσεις τέτοιων τραγωδιών. Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις με σοβαρά επιχειρήματα αποδεικνύουν ότι η πυρηνική ενέργεια, ακόμα και εάν δεν συνυπολογίσουμε τα ατυχήματα, είναι πιο ακριβή τελικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) .
Η χώρα μας είναι περικυκλωμένη από πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται στα Βαλκάνια ενώ ορατή είναι η απειλή ενός νέου σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας, μόλις 465 χιλιόμετρα από το νησί μας σε μια σεισμογενή περιοχή. Είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν τόσο οι πολίτες όσο ακόμα περισσότερο οι πολιτικοί φορείς της χώρας μας αλλά ιδιαίτερα του νησιού μας για να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού. Πάνω απ’ όλα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα γιατί χρειαζόμαστε πυρηνική ενέργεια όταν αυτή δεν είναι ούτε φτηνή, ούτε καθαρή μα πάνω απ’ όλα ούτε ασφαλής.
Ήδη το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με την ευκαιρία της επετείου για τα 25 χρόνια από την Τραγωδία του Τσερνομπίλ, που έγινε στις 26 Απριλίου 1986, και της πρόσφατης τραγωδίας σε εξέλιξη στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, διοργανώνει αντιπυρηνική εκδήλωση τη Λαμπρή Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 στη Ρόδο. Η στήλη μας θα ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες.

Λ. Τσουκαλάς (Purdue University), capital.gr, 29 Ιουλίου 2010, Λ. Τσουκαλάς, Στ. Μπασέας (conversion sound), Δ. Ευαγγέλου(Purdue University), εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 9 Σεπτεμβρίου 2010, Λ. Δρόλλας (διευθυντής του Παγκοσμίου Κέντρου Ενεργειακών Μελετών) , «Καθημερινή» 22 Απριλίου 2008, Γ. Γιαδικιάρογλου (Πολυτεχνείο Ζυρίχης), ημερίδα ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Λ. Καναρινόπουλος (πρόεδρος ελληνικής επιτροπής ατομικής ενέργειας), στην ίδια ημερίδα
Στ. Ψωμάς, ελληνικό γραφείο Greenpeace, Μάρτιος 2011 http://www.real.gr//Files/Articles/Document/57611.pdf

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s