ΝΤΡΟΠΗ – Αυτή είναι η πιστοποίηση που θέλετε να κάνετε;


Εικόνες ντροπής στο Μανδρικό της Ρόδου

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 μετά από πρόσκληση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ενημερωτική συνάντηση για την ρύπανση της Μεσογείου από πλαστικό με εισηγητές τους Επιτρόπους Περιβάλλοντος Janez Potočnik, και Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη.

Ο κ. Potocnik ανέφερε ότι από τα θαλάσσια απορρίμματα το 83% αποτελείται από πλαστικό, από το οποίο το 80% προέρχεται από την ξηρά, από δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, αποχέτευση, παράνομες ή κακοδιαχειριζόμενες χωματερές. Στη Μεσόγειο θάλασσα, εκτιμάται ότι επιπλέουν περίπου 25 δις τεμάχια πλαστικού, που αντιπροσωπεύουν ένα σύνολο 500 τόνων διαλυμένων πλαστικών αποβλήτων.
Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μία ολοένα αυξανόμενη απειλή:

• στη βιοποικιλότητα
• στην υγεία ανθρώπων και οικοσυστήματος
• στην οικονομία
• στον πολιτισμό

Η κα Δαμανάκη αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο που εμφανίζει απειλητικές διαστάσεις, δεδομένου ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80-90 χρόνια. Το πρόβλημα έχει επιπτώσεις σε όλο το ενάλιο οικοσύστημα και συνεπώς και στην αλιεία, ενώ καίριοι οικονομικοί κλάδοι, όπως η ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, ο τουρισμός και η ναυτιλία επηρεάζονται σημαντικά. Προτείνεται δράση σε δύο επίπεδα:
1. Περιορισμός της ρύπανσης στην πηγή, με μέτρα όπως η απαγόρευση χρήσης της πλαστικής σακούλας ή η επιβολή χρέωσης της χρήσης της κτλ.
2. Μέτρα απορρύπανσης που αφορούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) (που χρηματοδοτεί το ΕΠΑΛ 2007-2013) και που προσφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων που έχουν σκοπό τη συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων μέσα από την ανοιχτή θάλασσα. Η νέα πρωτοβουλία θα εγκαινιαστεί επίσημα στη Ν. Γαλλία τον 5/2011 με το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα. Τα απορρίμματα αυτά θα περισυλλέγονται, θα συγκεντρώνονται σε ειδικά σημεία και θα αποστέλλονται για επεξεργασία ή ανακύκλωση., με οικονομικό όφελος από την ανακύκλωση αλλά και πρόσθετο εισόδημα για τους αλιείς.

Τέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη παραγωγής πιο βιοαποδομήσιμων πλαστικών από τη βιομηχανία πλαστικών καθώς και στη θέσπιση και επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στους κάθε είδους παραβάτες.
Θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχουν όλα αυτά με το νησί μας αλλά και με το σημερινό θέμα μας που είναι τα πλαστικά των θερμοκηπίων. Μια ματιά στις φωτογραφίες θα σας δώσει την ευκαιρία να διαπιστώσετε ότι πολλά από τα πλαστικά που υπάρχουν στη θάλασσα και που ξανάρχονται στη στεριά δεν είναι τίποτε άλλο από πλαστικά που εμείς ρίχνουμε, με τον τρόπο που βλέπετε, στη θάλασσα από τη στεριά!!!

Στις 27 Αυγούστου 2009 είχαμε για πρώτη φορά αναφερθεί στο πρόβλημα από τη διάθεση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια είτε για την κάλυψη τους είτε για άλλες χρήσεις. Ο Δήμος Ατταβύρου με τη μεγάλη βοήθεια της εταιρίας «Πλαστικά Κρήτης» είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ανακύκλωση του πλαστικού και μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε καταφέρει να ανακυκλώσει περίπου 70 τόνους πλαστικού.
Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή ατόνησε με αποτέλεσμα τη στιγμή αυτή να μη γίνεται ανακύκλωση και τα πλαστικά να απορρίπτονται οπουδήποτε όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες και εξοπλισμός που υπήρχε στο χώρο συγκέντρωσης να έχει κλαπεί. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Δήμος Ρόδου θέλει να ξεκινήσει ξανά τη διαδικασία και μάλιστα έχει ορίσει και υπεύθυνο γεωπόνο για το σκοπό αυτό. Από την πλευρά της η εταιρεία δηλώνει μέσω του υπευθύνου κ. Δ. Μανουρά έτοιμη να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή στέλνοντας ακόμα και εξοπλισμό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό από την Κρήτη.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει μονάδα επεξεργασίας πλαστικού στο Ηράκλειο δυναμικότητας 4.000 ΜΤ/έτος. Το πλαστικό συλλέγεται από ένα δίκτυα με σταθμούς, κυρίως στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και στη συνέχεια μέρος του επαναχρησιμοποιείται από την ίδια την εταιρεία ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε βιομηχανίες πλαστικού για διάφορες χρήσεις. Πολλοί καλλιεργητές παίρνουν αποδεικτικό για την παράδοση του πλαστικού των καλλιεργειών τους στη μονάδα ανακύκλωσης για να το χρησιμοποιήσουν στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.
Για την περιοχή μας δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για την διαμόρφωση του χώρου και την αγορά μηχανήματος για να μειώνεται ο όγκος του πλαστικού αλλά δυστυχώς έχουμε πάει πολλά χρόνια πίσω αφού η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

1. Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται στους καλλιεργητές να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα; Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τέτοιους καλλιεργητές για την προστασία της υγείας μας όσον αφορά και τη χρησιμοποίηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται; Τι κάνει η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και ο πρόεδρός της κ. Πιτροπάκης για το θέμα;

2. Γιατί ο κ. Τσουκαλάς ενώ το σύστημα ανακύκλωσης λειτουργούσε, το άφησε να απαξιωθεί και να φτάσουμε σε αυτό το χάλι; Ο ίδιος ως Δήμαρχος Αταβύρου δεν ήταν γνώστης της κατάστασης;

3. Πώς είναι δυνατόν ο αντιπερειφερειάρχης κ. Παμπάκας να μιλάει για πιστοποιημένα προϊόντα και μάλιστα ονομασίας προέλευσης όταν επιτρέπεται να προξενείται αυτή η ρύπανση κατά την παραγωγή των προϊόντων; Ποιον κοροϊδεύουμε δηλαδή; Είναι δυνατόν να προωθήσουμε τον πρωτογενή τομέα όταν οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε παραμένουν στα μεγάλα λόγια;

4. Θα μπορέσει ο νέος Δήμος Ρόδου να δώσει ενιαία λύση για όλο το νησί στο πρόβλημα; Ποιος θα ενημερώσει τους αγρότες και θα επιβάλει και τα ανάλογα πρόστιμα εάν χρειαστεί;

5. Μήπως τελικά φτάσουμε στην ίδια κατάσταση με το φυτοϋγειονομικό εργαστήριο όπου εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πετάχτηκαν για να φτιαχτεί μια υποδομή την οποία τώρα κανένας δεν τολμά να λειτουργήσει;

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Πρωτογενής Τομέας and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s