Η Ρόδος λέει όχι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας – Καιρός να το πει και όλη η Ελλάδα


Όχι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς λέει η Ρόδος με δύο εκδηλώσεις στο νησί.

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου

Η πρώτη αυτή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Απριλίου 2011 στο Μαντράκι στο μόλο των τριών μύλων από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου με μουσική και διάφορα δρώμενα. Διαβάστηκε κείμενο από μέλος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου και διανεμήθηκε έντυπο υλικό στα ελληνικά και αγγλικά. Οι συγκεντρωμένοι για άλλη μια φορά έδειξαν την αντίθεσή τους στη χρήση πυρηνικής ενέργειας είτε για στρατιωτικούς είτε για τους λεγόμενους ειρηνικούς σκοπούς (παραγωγή ενέργειας). Η διαμαρτυρία έγινε με την ευκαιρία της 25ης «μαύρης» επετείου από την καταστροφή του Τσερνομπίλ.

Από την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα στην εξοικονόμηση και την πράσινη ενέργεια

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ακταίο το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 και είναι μια δημόσια συζήτηση για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα και την εξοικονόμηση ενέργειας μια που αυτά τα τρία τελικά είναι αλληλοεξαρτώμενα. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Τοπική Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων, τις Θεματικές Ομάδες Περιβάλλοντος και Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων και την Περιφερειακή Παράταξη Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι:

• Tanay Sidki Uyar, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά Τουρκίας, αντιπρόεδρος World Wind Energy Association καθώς και EuroSOLAR, συντονιστής Clean Energy Platform of Turkey

• Χρήστος Δουλκερίδης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας Βρυξελών, με αρμοδιότητες στα θέματα στέγασης, πρόεδρος γαλλόφωνου κοινοβουλίου

• Γιάννης Τσιπουρίδης, Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ

• Ιάκωβος Γρύλλης, πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου

• Νίκος Χρυσόγελος, περιφερειακός Σύμβουλος με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ», Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

• Κώστας Κατώπης, συντονιστής Θεματικής Ομάδας Ενέργειας-Κλίμα των Οικολόγων Πράσινων

• Εκπρόσωπος Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

• Εκπρόσωπος Δήμου Ρόδου

Στην ίδια εκδήλωση έχουν προσκληθεί, επίσης, για παρεμβάσεις περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρόδου και εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων πολιτών.
Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθούν σύντομα βίντεο:

• για τον τρόπο που απλώθηκε το ραδιενεργό νέφος στην Ευρώπη από την έκρηξη στον πυρηνικά αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ (1986) αλλά και το ραδιενεργό νέφος από την πρώτη μέρα της έκρηξης στον αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα (11/3/2011)

• Βίντεο των Ευρωπαίων Πράσινων για την πυρηνική ενέργεια

Είναι σίγουρο ότι το θέμα θα μας απασχολεί συχνά μια που η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών σε απόσταση αναπνοής από τη χώρα μας, στο Άκουγιου, στη Σινώπη και κοντά στην Ορεστιάδα. Ταυτόχρονα βέβαια πυρηνικοί σταθμοί υπάρχουν σε πολλές βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες. Πολλοί από αυτούς είναι ήδη γερασμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Πυρηνική ενέργεια. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s