Τα πεύκα ξεραίνονται με γρήγορους ρυθμούς – Άμεση πρέπει να είναι η επέμβαση


Πριν από λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι περίπου 200 πεύκα έχουν ξεραθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας των Πεταλούδων. Σε επί τόπου επίσκεψη επιβεβαιώσαμε το γεγονός και διαπιστώσαμε ότι μάλλον πρόκειται για το φαινόμενο της βαμβακίασης. Χθες πληροφορηθήκαμε ότι άλλα περίπου 150 πεύκα έχουν ξεραθεί στην περιοχή Σωτήρας των Μαριτσών.

Ο Δήμαρχος Ρόδου έχει ήδη ενημερωθεί από συνεργάτη της στήλης μας και ελπίζουμε η παρέμβαση να είναι άμεση για να μη συμβεί ό,τι και με την περίπτωση του κόκκινου σκαθαριού που κυριολεκτικά εξαφανίζει τα φοινικοειδή στο νησί μας. Διότι εάν η παρέμβαση εκεί ήταν άμεση και γρήγορη σίγουρα δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Η βαμβακίαση είναι μια ασθένεια η οποία προκαλείται από το έντομο Marchalina Hellenica όταν οι πληθυσμοί του εντόμου αυξηθούν υπερβολικά στα πεύκα. Αποτέλεσμα είναι η νέκρωση κλαδιών αλλά και ολόκληρων δέντρων. Η Marchalina Hellenica χαρακτηρίζεται ως «μελιτογόνο» έντομο επειδή παράγει «μελίτωμα» που οι μέλισσες συλλέγουν, το επεξεργάζονται και παράγουν μέλι, το γνωστό πευκόμελο. Στο φαινόμενο της βαμβακίασης είχαμε αναφερθεί ήδη από τη στήλη μας στις 25 Ιουνίου 2009.

Όπως και να έχει θα πρέπει ειδικά συνεργεία να επέμβουν ώστε να καθοριστεί ότι πραγματικά αυτό είναι η αιτία και στη συνέχεια να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η δράση του εντόμου και να σταματήσει ο θάνατος των πεύκων. Σε περίπτωση βέβαια που χρησιμοποιηθούν φυτοφάρμακα θα πρέπει αυτό να γίνει με μεγάλη προσοχή ειδικά στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s