Το περιβάλλον στα χρόνια του μνημονίου


Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν χωρίς οικονομικό κόστος φτάνει να υπάρχει «πολιτική βούληση»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Όπως όλο το νησί γνωρίζει πλέον ο Δήμος Ρόδου έχει επίσημα μπει σε καθεστώς επιτήρησης ή όπως πιο απλά λέγεται σε καθεστώς «Μνημονίου». Αυτό σημαίνει ότι θα «παγώσουν» πολλές δαπάνες, θα περιοριστούν τα έργα και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στη δημοσιονομική λειτουργία του Δήμου. Ήδη εκφράζονται οι πρώτοι φόβοι για τις περικοπές που μπορεί να γίνουν σε τομείς όπως η διαφήμιση και προβολή του νησιού.

Η εξέλιξη αυτή προκλήθηκε από το γεγονός ότι τα χρέη του ενιαίου πλέον Δήμου Ρόδου είναι πάνω από 150% των τακτικών του εσόδων. Όσο και εάν γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής να υποβαθμιστεί η κατάσταση, τα πράγματα έτσι και αλλιώς είναι πολύ δύσκολα για το σύνολο των υπηρεσιών και έργων που μπορεί να υλοποιήσει ο νέος «καλλικρατικός» δήμος.

Η πραγματικότητα γίνεται χειρότερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκεται ολόκληρη η χώρα οπότε ακόμα και εάν δεν υπήρχε αυτή η αρνητική εξέλιξη για το δήμο μας, η βοήθεια που θα περιμέναμε είναι εκ των πραγμάτων μικρή. Ελάχιστη παρηγοριά δίνουν φυσικά οι ρυθμίσεις για τακτοποίηση του χρέους αφού είναι τέτοιο το ύψος του που η αποπληρωμή του σε διάρκεια πενταετίας φαντάζει έργο τιτάνιο.
Σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσης είναι γνωστό ότι το περιβάλλον, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια και ο πολιτισμός είναι τα πρώτα θύματα. Δυστυχώς το σύστημα αξιών των δημοτικών αρχόντων αλλά ίσως και της κοινωνίας θεωρεί τα παραπάνω πολυτέλεια όταν υπάρχουν έντονα οικονομικό προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να τα παρατήσουμε όλα; Πρέπει να σταματήσουμε να νοιαζόμαστε για τους ζωτικούς αυτούς τομείς που τόσο επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή;

Τα «Οικολογικά – Ροδιακά» παρουσιάζουν έξι τομείς όπου οι παρεμβάσεις δεν έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος, ενώ αντίθετα τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, ίσως και οικονομικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η λεγόμενη πολιτική βούληση.

Ζωή μέσα στην πόλη

Το να μπει μια τάξη μέσα στην πόλη δεν απαιτεί ιδιαίτερες δαπάνες. Ίσα ίσα που μπορεί να αποφέρει και έσοδα στα δημοτικά ταμεία. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα έτσι και αλλιώς δεν τιμάει κανέναν και καμία από εμάς.

Μεσαιωνική Πόλη

Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε ακούσει τόσες υποσχέσεις και δεν έχουν γίνει τόσες συσκέψεις όσο για τα θέματα της Μεσαιωνικής Πόλης. Εάν υπήρχε αποφασιστικότητα και θέληση να φτιαχτούν τα πράγματα από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, αυτό θα γινόταν χωρίς να ξοδευτούν παρά ελάχιστα χρήματα.

Αδέσποτα Κατσίκια

Κάποιοι έχουν συνηθίσει στην ατιμωρησία και την αυθαιρεσία αλλά και στην ανοχή που δείχνουν οι τοπικές αρχές απέναντί τους. Οι εξαγγελίες και οι δικαιολογίες περισσεύουν και εδώ. Κανένα πρακτικό όμως μέτρο δεν έχει ληφθεί όχι επειδή κοστίζει οικονομικά αλλά μάλλον πολιτικά.

Φυσικό και εξωαστικό Περιβάλλον

Εάν τα πράγματα είναι άσχημα για το αστικό περιβάλλον, δεν είναι καθόλου καλύτερα εκτός της πόλης. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες παρατημένα αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία ακόμα και τανκς μπορεί να δει κανείς παντού στο νησί, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

Πινακίδες

Τα πρόστιμα που θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί για τις αυθαίρετες πινακίδες αλλά και τα έσοδα που χάνονται από τη νόμιμη διαφήμιση θα μπορούσαν άνετα να καλύψουν μέρος του χρέους του δήμου. Αντί για αυτό αναγκαζόμαστε εμείς και οι επισκέπτες του νησιού να αντικρίζουν την ασχήμια των αυθαίρετων πινακίδων.

Διαχείριση Απορριμμάτων – Ανακύκλωση Συσκευασιών και Πλαστικών

Πριν από λίγες βδομάδες αφιερώσαμε πολύ χρόνο και κόπο για να καταγράψουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην παραλία του Μανδρικού με τα πλαστικά από τα θερμοκήπια. Είναι μια ενδεικτική περίπτωση όπου θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να βάλουμε ούτε ένα ευρώ αφού η εταιρεία ανακύκλωσης έχει αναλάβει όλο το κόστος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα απορρίμματα τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας λοιπόν αυτό το σύντομο σημείωμα, θέλουμε απλά να πούμε ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από τα χρήματα που διαθέτει ο δήμος αλλά από την αποφασιστικότητα και τη βούληση να επιλυθούν τα χρόνια αυτά προβλήματα.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s