Ποιος ελέγχει τα δικά μας αγγούρια;Αναμφίβολα το θέμα των ημερών σε όλη την Ευρώπη είναι αυτό των μολυσμένων ζαρζαβατικών. Η ΕΕ προσπαθεί να ανακαλύψει την προέλευση της επιδημίας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας που έχει μολύνει 1150 άτομα σε οκτώ χώρες με 16 θανάτους. Ενώ κανείς δεν ξέρει την πραγματική αιτία της μόλυνσης όλα δείχνουν ότι οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, σε ανθρώπινη ανευθυνότητα.

Πανάκριβος εξοπλισμός παραμένει ανεκμετάλλευτος


Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δύο φορές μέχρι τώρα (Δεκέμβρης 2009 και Φεβρουάριος 2011) αναφερθεί στο θέμα της έλλειψης επαρκών ελέγχων στα λαχανικά και φρούτα στο νομό μας. Παρά τις αναφορές μας σε προκλητική σπατάλη οικονομικών πόρων για την κατασκευή του φυτοπαθολογικού εργαστηρίου και τους κινδύνους που συνοδεύουν τη μη λειτουργία του, κανείς «αρμόδιος» δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για την τύχη του εργαστηρίου αλλά και για το πόσοι έλεγχοι γίνονται, αν γίνονται, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Γιατί όπως χαρακτηριστικά γράψαμε με τους ρυθμούς των ελέγχων των προηγούμενων ετών χρειαζόμαστε 20 περίπου χρόνια για να ελεγχθεί μία φορά ο κάθε παραγωγός.

Το ερώτημα λοιπόν είναι διπλό. Πρώτον, εφόσον δεν ξέρουμε την πραγματική προέλευση του προβλήματος, πώς είμαστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύουμε; Δεύτερον, εάν υπάρξει αντίστοιχη ασυδοσία και ανευθυνότητα στο νομό μας, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες από την περιοχή που υπάρχει η μεγαλύτερη παραγωγή οπωροκηπευτικών, ποιος θα μας προστατέψει; Πάντως όχι αυτοί που κάνουν ελέγχους από τα γραφεία τους.

Εν τω μεταξύ καμία όπως φαίνεται εξέλιξη δεν υπήρξε στο θέμα της ανακύκλωσης πλαστικών κάλυψης των θερμοκηπίων και της απίστευτης ρύπανσης της παραλίας Μανδρικού. Η περιοχή εξακολουθεί να μολύνεται ενώ υπάρχει λύση που δεν επιβαρύνει οικονομικά κανένα και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Πρωτογενής Τομέας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s