Μεγάλη Διάκριση για τα «Οικολογικά – Ροδιακά»


Βράβευση της ομάδας Οικολογικά – Ροδιακά με το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011

Ιστορία του Θεσμού

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, είναι ένας Θεσμός που καθιέρωσε το ECOCITY το έτος 2005, με σκοπό την αναγνώριση και επιβράβευση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνεισφοράς Επιστημόνων. Οργανισμών, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιχειρήσεων και Μέσων Ενημέρωσης. Ο Θεσμός εμπλουτίσθηκε το έτος 2006 με το βραβείο για το Έργο Ζωής και από το 2009 με την κατηγορία για Διπλωματικές Εργασίες που αξιολογούν Μέτρα για το Αστικό Περιβάλλον. Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 απονέμονται σε εργασίες και ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, ενώ για τις διπλωματικές εργασίες στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών. Οι Υποψηφιότητες προήλθαν από αιτήσεις που υποβλήθηκαν από Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, καθώς και από προτάσεις των Επιτροπών του ECOCITY για το Επιστημονικό και το Ενημερωτικό Έργο που έχει προσανατολισμό στο Περιβάλλον. Οι Υποψηφιότητες προήλθαν από αιτήσεις που υποβλήθηκαν από Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, καθώς και από προτάσεις των Επιτροπών του ECOCITY για το Επιστημονικό και το Ενημερωτικό Έργο που έχει προσανατολισμό στο Περιβάλλον. Οι Υποψηφιότητες σε κάθε κατηγορία αξιολογήθηκαν από Ειδικές επιτροπές κριτών. Όλες οι υποψηφιότητες διακρίθηκαν για το υψηλό επίπεδο έμπρακτης περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ειδικότερα αξιολογήθηκε η εστίαση στα περιβαλλοντικά προβλήματα των πόλεων και της χώρας, η διαπίστωση και περιγραφή προβλημάτων, η αξιοποίηση επιστημονικών και ερευνητικών μεθόδων, οι στόχοι και συνυπηρέτηση αξιών, η διάρκεια και η επένδυση σε αλλαγή συμπεριφορών και διαμόρφωσης τάσεων για τη προστασία του Περιβάλλοντος.

Επιτροπή Αξιολόγησης

Γιάννης Κουμαντάκης
, Πρόεδρος Επιστ. Επιτροπής ECOCITY, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ. Γιάννης Φρατζεσκάκης Επίτιμος Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Συγκοινωνιολόγος, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ. Θάνος Βλαστός, Μέλος Επιστ. Επιτροπής ECOCITY , Καθηγήτρια ΕΜΠ. Μιχάλης Πετράκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ ECOCITY , Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κλέα Κατσουγιάννη, Μέλος Δ.Σ ECOCITY, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άννα Καρακατσάνη, Μέλος Επιστ. Επιτροπής ECOCITY, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κωστής Γκάρτζος, Μέλος Επιστ. Επιτροπής ECOCITY, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος. Αγγελική Μουτσάτσου, Μέλος Επιστ. Επιτροπής ECOCITY, Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Εύη Σαμόλη, Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολόγος και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πάνος Παπαδάκος, Μέλος Δ.Σ ECOCITY, Συγκοινωνιολόγος . Κωνσταντίνος Φυτιανός, Εταίρος ECOCITY, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παύλος Σμύρης, Εταίρος ECOCITY, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Εταίρος ECOCITY, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Χαιμαντά Σόνια, Δημοσιογράφος. Καφαντάρης Τάσος, Δημοσιογράφος. Στυλογιάννη Κατερίνα, Μέλος Δ.Σ ECOCITY, Περιβαλλοντολόγος. Σίσκος Απόστολος, Εταίρος ECOCITY, Σύμβουλος Περιβάλλοντος, Υγιεινής και Ασφάλειας. Πειρασμάκη Χριστιάνα, Εταίρος ECOCITY, Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας. Σιάφης Γιώργος Διευθυντής Action Global Communications. Κούστας Αθανάσιος, Υπεύθυνος Τομέα Δυτικής Ελλάδος ECOCITY, Οικονομολόγος. Αγγελική Καλλία – Αντωνίου, Μέλος Επιστ. Επιτροπής ECOCITY, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω.


Ομάδα Παρουσίασης

Η σκηνοθεσία και η επιμέλεια της εκδήλωσης είναι του Νίκου Κροντηρά.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης απονομής των βραβείων έκανε η Κατερίνα Λάσπα.


Το αγαλματίδιο και ο δημιουργός του

Δημιουργός του αγαλματιδίου είναι ο Χρήστος – Μιχαήλ Παπανδρόπουλος. Το αγαλματίδιο κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένο γυαλί από χρησιμοποιημένα μπουκάλια μπύρας και άλλων συσκευασιών. Συμβολίζει Τον Κύκλο της Φύσης, την κυκλική δομή του ανθρώπινου σώματος. Την αρχή και το τέλος που συναντιόνται πάντα σε μια αδιάκοπη πορεία. Την ζωή που μέσα από ένα κυκλικό βυθίζει στη γη τον καρπό της
Για τη φόρμα του γλυπτού μελετήθηκαν τα άγαλμα του Άτλαντα που κρατάει στους ώμους του Τον Ουρανό (Εθνικό Μουσείο Νάπολης), χαρακτικά της Βάσως Κατράκη και τα κεραμικά επιτοίχια της Μάρως Κερασιώτη στο Ηράκλειο.

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 έλαβαν:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γέροντας ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΟΒΙΛΙΑΤΗΣ, Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δολοί Μάνης

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εργασία : Μοντέλα διακίνησης και εναπόθεσης στερεών σωματιδίων ιπτάμενης τέφρας στο Περιβάλλον και συνακόλουθες ραδιολογικές επιπτώσεις στη Λεκάνη της Μεγαλόπολης
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΥΛΙΚΙΔΗΣ
Εργασία : Βιογεωχημεία των μεγαλύτερων ποταμών της Ελλάδας
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Μαρία Χρισταντώνη, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων».Eπιβλέπων Δ. Δαμίγος Επ. Καθηγητής EMΠ
Εργασία «Εκτίμηση της ποιότητας και της οικονομικής αξίας των υπόγειων ερών της ευρύτερης περιοχής των Θηβών».
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Κωνσταντίνος Γκιοτσαλίτης, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών
Eπιβλέπων : Σταθόπουλος Αντώνης Καθηγητής Γ. EMΠ
Εργασία «Συστήματα Πλοήγησης στα Συγκοινωνιακά Δίκτυα».
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ
Έλλη Καλοκαιρινού, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
Eπιβλέποντες : Ε. Παναγιώτου Καθηγήτρια ΕΜΠ – Ι. Σαγιάς Επ. Καθηγητής ΕΜΠ
Εργασία «Εναλλακτικές Προσεγγίσεις Αναπλάσεων για την πόλη του σήμερα. Μια Οικο-γειτονιά στον Βοτανικό».
ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΤΕΚ ΟΑΕΔ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ενέργεια : Ηλιακό Σχολείο
ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στους Δημήτρη Γρηγοριάδη – Παν. Αυγερινού και Νικ. Κασέρη για το έργο τους στα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΡΟΔΙΑΚΑ

Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ
WWW.PRASINIZO.GR
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
ECONEWS Εκπομπή στoν ΣΚΑΙ
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκπομπή στον FLASH
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΝΤΙΚΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
VODAFONE Υβριδική Λειτουργία Σταθμών Βάσης μέσω μπαταριών
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
GREEN STORE στη Σταμάτα Αττικής.
Bραβείο Οικόπολις 2011 : ΧΟΡΗΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ALPHA BANK Πρόγραμμα «Το μάζεμα της Ελιάς».
Bραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΓΕΦΥΡΑ Ένα Ποτήρι Νερό στον Διπλανό
ΕΠΑΙΝΟΙ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011
Έπαινος Οικόπολις 2011 : ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΩΝ
ΛΕΛΟΒΑΣ ΛΟΥΚΑΣ, Μαθητής Γυμνασίου – Πρέβεζα
Για το video που δημιούργησε με θέμα «Κάνε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά»
Έπαινος Οικόπολις 2011 : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ για τη συνεργασία και καλύτερη διοργάνωση πόλης σε Εκστρατεία ECOMOBILITY 2010-11

Με την κα Χριστοφιλοπούλου και το δημιουργό του αγαλματιδίου Χρήστο – Μιχαήλ Παπανδρόπουλο.

Η υποψηφιότητα μας ήταν ως εξής:

Το δισέλιδο «Οικολογικά – Ροδιακά» δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Ρόδου τη «Ροδιακή». Γενικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος αλλά και η ενεργός υποστήριξη και υιοθέτηση πράξεων και δράσεων που σκοπό έχουν την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη γενικότερα. Η προσπάθεια μας ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2009.
Η θεματολογία μας εστιάζεται κυρίως σε τοπικά ζητήματα και από την πρώτη έκδοση φάνηκε το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα θέματα αυτά. Αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις που δέχεται το ιστολόγιό μας αλλά και η σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Η Ροδιακή» που μας φιλοξενεί. Εξάλλου από τότε που αρχίσαμε να δημοσιεύουμε άρθρα οικολογικού ενδιαφέροντος έχει παρατηρηθεί και αύξηση ανάλογων δημοσιεύσεων και στις άλλες εφημερίδες του νησιού. Η προσπάθειά μας είναι εντελώς εθελοντική και δεν αμείβεται στο ελάχιστο. Οι φωτογραφίες είναι σχεδόν αποκλειστικά δικές μας και όσο πιο πρόσφατες γίνεται ενώ το σήμα μας φιλοτέχνησε και μας προσέφερε ο γνωστός σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης. Ενδιαφερόμαστε τόσο για το φυσικό όσο και για το δομημένο περιβάλλον του νησιού μας και φυσικά για το πώς το ένα επηρεάζει το άλλο και τα δύο μαζί την ποιότητα της ζωής μας.
Βέβαια σκοπός μας δεν είναι μόνο η αρθρογραφία αλλά και η ανάληψη δράσεων για το περιβάλλον. Πιο πρόσφατα αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε στο Δήμο Ρόδου τον εθελοντικό καθαρισμό όλων των παραλιών του νησιού, δράση που είχε χιλιάδες συμμετοχές (2.500 εθελοντές δήλωσαν συμμετοχή) ενώ το Σάββατο 2 Απριλίου 2011 στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην ανακύκλωση χαρτιού που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια μία εθελοντική ομάδα. Απώτερος στόχος είναι οι δράσεις αυτές να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή βάση και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζουμε όλες τις εθελοντικές δράσεις ακόμα και εάν αυτές δεν έχουν να κάνουν στενά με το περιβάλλον, αλλά και με άλλες πλευρές της ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως οι βιώσιμες πόλεις και η οδική ασφάλεια.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η στήλη μας εκτός από τα δικά μας άρθρα, φιλοξενεί σχόλια και άρθρα και άλλων πολιτών και επιστημόνων εντός και εκτός Ρόδου που έχουν την επιστημονική γνώση ή που απλά θέλουν να εκφράσουν τη θέση τους σε κάποιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Τα άρθρα συνοδεύονται πάντα από φωτογραφίες για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα του προβλήματος ή του θέματος που παρουσιάζουμε. Εξάλλου κάθε Πέμπτη πρωί ένας άνθρωπος με εμπειρία ή επιστημονική εξειδίκευση στο θέμα που παρουσιάζουμε ή ένας από τους συντελεστές της προσπάθειάς μας αυτής σχολιάζει στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παλμός» μαζί με το δημοσιογράφο Κώστα Σαμιωτάκη το θέμα ή τα θέματα που παρουσιάζονται εκείνη την ημέρα.

Ευχαριστούμε,
Οικολογικά – Ροδιακά

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s