Έγινε η πρώτη αποστολή χαρτιού για ανακύκλωση – Οι «Εθελοντές Ρόδου» καλούν το Δήμο


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την πρώτη αποστολή

Το περασμένο Σάββατο έγινε η πρώτη αποστολή χαρτιού για ανακύκλωση από τους «Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου». Εννέα (9) τόνοι χαρτιού που θα κατέληγαν στο ΧΥΤΑ του νησιού θα ανακυκλωθούν και θα φέρουν μια αχτίδα αισιοδοξίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο νησί μας και ειδικότερα του χαρτιού, το οποίο αποτελεί υλικό που σύμφωνα με τις εθνικές δεσμεύσεις πρέπει σε μεγάλο ποσοστό να ανακυκλώνεται και όχι να θάβεται.

Μέλη και φίλοι των «Εθελοντών Ρόδου» δούλεψαν σκληρά από τις 8.30 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα για να πραγματοποιηθεί αυτή η πρώτη αποστολή χαρτιού. Βέβαια υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά αφού η συνολική «παραγωγή» χαρτιού στο νησί ανέρχεται στους περίπου 28.000 τόνους και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό καταλήγει στο ΧΥΤΑ. Όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να συνδράμουμε την προσπάθεια αυτή, να ξεχωρίζουμε το χαρτί από τα υπόλοιπα απορρίμματά μας και να το πηγαίνουμε για ανακύκλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά εκπρόσωποι της Συντονιστικής Γραμματείας των «Εθελοντών Ρόδου» επισκέφτηκαν το Δήμαρχο Ρόδου κ. Κουσουρνά και του παρέδωσαν την πρόταση συνεργασίας με το Δήμο Ρόδου. Το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας περιγράφεται στο μνημόνιο που κατατέθηκε στο δήμαρχο και που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο παρακάτω.

Ο Δήμαρχος Ρόδου φαίνεται να θέλει συνεργασία με τους «Εθελοντές Ρόδου» για την ανακύκλωση χαρτιού

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ότι ο Δήμος Ρόδου θα συλλέγει και να διαθέτει στην εταιρεία τα χαρτόκουτα και το χαρτί των υπηρεσιών του και η εταιρεία με τη σειρά της θα προωθεί για ανακύκλωση αυτό το χαρτί και θα διαθέτει μέρος των εσόδων σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις του Δήμου Ρόδου.

Το μνημόνιο θα τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου στη συνεδρίαση του στις 30/6 και εάν εγκριθεί θα σημαίνει ότι ξεκινάει η συνεργασία του Δήμου Ρόδου με τους «Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου» που αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία της Ρόδου.
Ευχαριστούμε την Καίτη Κούκουρου για το βίντεο που ακολουθεί

Η πρόταση συνεργασίας έχει ως εξής:

Μνημόνιο Συνεργασίας
Μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ΑΜΚΕ Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου

Άρθρο 1 Σκοπός
Σκοπός του μνημονίου αυτού είναι να περιγραφεί το πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Ρόδου, που θα αποκαλείται εφεξής πρώτος συμβαλλόμενος, και της ΑΜΚΕ « Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου», που θα αποκαλείται εφεξής δεύτερη συμβαλλόμενη, όσον αφορά την ανακύκλωση χαρτιού και όχι μόνο, στο νησί της Ρόδου
Άρθρο 2 Έναρξη Ισχύος – Διάρκεια – Λήξη
Η έναρξη της ισχύος αυτού του μνημονίου συνεργασίας ξεκινά μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώτου συμβαλλομένου και της Συντονιστικής Γραμματείας της δεύτερης συμβαλλομένης.
Η διάρκεια του μνημονίου αυτού είναι αόριστη. Μπορεί να τερματιστεί είτε από κοινού είτε μονομερώς με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τον πρώτο συμβαλλόμενο και της Γενικής Συνέλευσης για την δεύτερη συμβαλλόμενη.
Άρθρο 3 Υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων
Ο πρώτος συμβαλλόμενος υποχρεούται
Α) να συλλέγει με συνεργεία του τα χαρτόκουτα και να τα μεταφέρει στο χώρο αποθήκευσης της δεύτερης συμβαλλόμενης ή σε χώρο που θα αποφασισθεί από κοινού.
Β) να συλλέγει και να τοποθετεί το χαρτί των υπηρεσιών του στα ειδικά σημεία υποδοχής, που θα έχει ετοιμάσει η δεύτερη συμβαλλόμενη, και στη συνέχεια να το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της πρώτης συμβαλλομένης.
Γ) Να διαθέτει οποιεσδήποτε άλλες ποσότητες άχρηστου και προς απόρριψη χαρτιού στη δεύτερη συμβαλλόμενη.
Η δεύτερη συμβαλλόμενη υποχρεούται
Α) Να παραλαμβάνει στις εγκαταστάσεις της τα χαρτόκουτα, το χαρτί των υπηρεσιών και οποιαδήποτε άλλη ποσότητα απόβλητου χαρτιού που της παραδίδονται από τον πρώτο συμβαλλόμενο και να τα προωθεί για ανακύκλωση.
Β) Αφού αφαιρέσει τα λειτουργικά έξοδα διακίνησης του χαρτιού των παραπάνω κατηγοριών, να αποδίδει το μισό του ποσού (50%) από την πώλησή του στο Δήμο Ρόδου με τη μορφή προμήθειας εξοπλισμού και υποδομών για την ανακύκλωση χαρτιού ή ως ενίσχυσης περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και φιλοζωικών δράσεων σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του πρώτου συμβαλλομένου.
Το ποσό αυτό θα μπορεί επίσης να διατεθεί για να καλύψει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως θεομηνίες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ ή καταστάσεις που θα συναποφασισθούν από κοινού και πάντα για το καλό του νησιού μας και των κατοίκων της. Σ’ αυτή την περίπτωση, το ποσοστό του 50% που θα αποδίδεται στο Δήμο μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Συντονιστικής Γραμματείας της δεύτερης συμβαλλόμενης.
Το ποσό που θα διατίθεται στον πρώτο συμβαλλόμενο δε θα μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει έξοδα μισθοδοσίας και άλλες πάγιες και ανελαστικές δαπάνες του πρώτου συμβαλλόμενου.
Άρθρο 4.
Ένας βασικός άξονας της συνεργασίας μας θα είναι και η προώθηση και ευαισθητοποίηση των νέων και του πληθυσμού γενικότερα στην ιδέα της ανακύκλωσης αλλά και γενικά στην υιοθέτηση συμπεριφορών που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αειφορία, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο το νησί μας, τη χώρα μας αλλά και τον πλανήτη γενικότερα.
Άρθρο 5
Όλα τα παραπάνω άρθρα βασίζονται στην ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών του νησιού μας. Οτιδήποτε δεν προβλέπεται σε αυτό το μνημόνιο θα μπορεί να αποφασισθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για τον πρώτο συμβαλλόμενο και της Σ.Γ για τη δεύτερη.

Για το Δήμο Ρόδου Για την ΑΜΚΕ
Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Ανακύκλωση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s