Πλαστικά Θερμοκηπίων: Η αρχή έγινε


Η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε η πρώτη και μοναδική υποδομή για την ανακύκλωση πλαστικού κάλυψης και άλλων γεωργικών πλαστικών να λειτουργεί άψογα.

Το θέμα μάς έχει απασχολήσει πολλές φορές. Άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Είχαμε γράψει την πρώτη φορά (27/8/2009) για τη σωστή πρωτοβουλία του Δήμου Αταβύρου να προχωρήσει σε συνεργασία με τα «Πλαστικά Κρήτης» στην οργάνωση χώρου συγκέντρωσης πλαστικού από τα θερμοκήπια της περιοχής το οποίο στη συνέχεια προωθούνταν για ανακύκλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κρήτη. Είχαμε ζητήσει μάλιστα η πρωτοβουλία να επεκταθεί σε όλο το νησί, πράγμα που βέβαια δεν έγινε από τις τότε δημοτικές αρχές.

Στις 20 Απριλίου 2011 και ξανά στις 11 Μαΐου 2011 δημοσιοποιήσαμε από τη μια την αναστολή της ανακύκλωσης πλαστικού και από την άλλη την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην παραλία Μανδρικού. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι έπιασαν τόπο οι παρεμβάσεις, και τα πλαστικά που υπήρχαν στο χώρο συγκέντρωσης μαζεύτηκαν και απεστάλησαν για ανακύκλωση. Όπως μας είπε το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Έμπωνα κ Μιλτιάδης Καρναβάς πριν από περίπου ένα μήνα έγινε αποστολή του μεγαλύτερου μέρους των πλαστικών και μάλιστα μας ενημέρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν ομάδες εθελοντικής δράσης για να καθαρίσει και η παραλία Μανδρικού.

Ωστόσο όπως διαπιστώσαμε από την επίσκεψή μας στο χώρο και όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες και το βίντεο που παραθέτουμε, ότι η προσπάθεια για την ανακύκλωση των πλαστικών πρέπει να ολοκληρωθεί και να επεκταθεί. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν τα παρακάτω:

1. Να κλείσει ο χώρος και να είναι μόνο προσβάσιμος ορισμένες ώρες και μέρες γιατί αλλιώς κινδυνεύει να μεταβληθεί σε κανονική χωματερή, όπως συμβαίνει σιγά σιγά.

2. Να μπορούν οι παραγωγοί που δίνουν το πλαστικό για ανακύκλωση να παίρνουν σχετική βεβαίωση από το Δήμο για να μπορούν να πιστοποιήσουν την εργασία αλλά και τα προϊόντα τους.

3. Να καθαριστεί η δασική περιοχή γύρω από το χώρο συλλογής η οποία έχει ρυπανθεί από τα πλαστικά που έχουν εδώ και χρόνια συγκεντρωθεί.

4. Να γενικευτεί η ανακύκλωση πλαστικού και γεωργικών υλικών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλο το νησί με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου. Τα προβλήματα συνεννόησης που υπήρχαν με τους δέκα καποδιστριακούς δήμους τώρα δεν υπάρχουν, οπότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Η ανακύκλωση του πλαστικού των θερμοκηπίων και των υπόλοιπων υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι ένα κομμάτι της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΣΑ) που πρέπει να διαχειριστεί ο Δήμος Ρόδου. Η συγκέντρωση και ανακύκλωσή του θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία του νησιού μας και θα δώσει μια διαφορετική εικόνα για τον πρωτογενή τομέα και τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε, και φυσικά έχει να κάνει με τις προσπάθειες για πιστοποίηση των ντόπιων προϊόντων καθώς αυτή εξαρτάται από το συνολικό τρόπο που καλλιεργούνται και διατίθενται τα αγροτικά προϊόντα από την αρχή της διαδικασίας έως το τέλος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Πρωτογενής Τομέας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s