Τουρισμός και Περιβάλλον


Διαβάσαμε τις ακόλουθες ειδήσεις στον τοπικό τύπο:

1. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα διαθέσει 334.875,70 ευρώ για προβολή των Δωδεκανήσων και 272.401,50 ευρώ για τις Κυκλάδες για το 2011.

2. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα συμμετέχει στο δίκτυο NECSTours, του οποίου οι στόχοι είναι έρευνα και υιοθέτηση πρακτικών για αειφόρο και ανταγωνιστικό τουρισμό.

3. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα διαθέσει ποσό 750.000€ για τη δημιουργία δικτυακής πύλης (portal) για την προβολή του τουρισμού στο Ν. Αιγαίο.

4. Ο εντεταλμένος σύμβουλος για την καθαριότητα του Δήμου Ρόδου κ. Δ. Καρατζιάς δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την καθαριότητα στην πόλη και ότι σύντομα η εικόνα θα είναι αισθητά βελτιωμένη.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος η οποία είναι απαραίτητη αφού υπάρχει ένας τόσο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ εκατοντάδων καλοκαιρινών τουριστικών προορισμών. Πέραν όμως των άλλων θεμάτων, όπως η απόφαση για το τι είδους τουρισμό θέλουμε και έχουμε ανάγκη ως νησιωτικός χώρος, εάν ρίξουμε μια ματιά στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα αλλά και στα μικρά αποσπάσματα βίντεο που παραθέτουμε μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε σε δύο συμπεράσματα.

Πρώτον, όση διαφήμιση και να κάνουμε στο τουριστικό μας προϊόν είναι πολύ πιθανόν να πέσει στο κενό και βέβαια να πάνε χαμένα όλα τα σχετικά κονδύλια, εάν δεν αλλάξουμε την εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης από το νησί μας.

Δεύτερο, το νησί δεν μπορεί να είναι καθαρό εάν υπάρχει καθεστώς αναρχίας. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν όλοι να ρυπαίνουμε και να ασχημίζουμε αυτό το νησί και η υπηρεσία καθαριότητας να τρέχει ξέπνοη πίσω από τον κάθε ασυνείδητο.

Το πρώτο που πρέπει λοιπόν να γίνει είναι να μπει μια τάξη τόσο στην πόλη της Ρόδου όσο και έξω από αυτήν. Σήμερα είναι κοινή διαπίστωση, και το έχουμε καταδείξει μέσα από τις στήλη μας πολλές φορές, ότι ο καθένας κάνει στην κυριολεξία ό, τι θέλει. Και η κατάσταση μόνο να χειροτερέψει μπορεί εάν ο Δήμος δεν εφαρμόσει το νόμο και ένα σωστό κανονισμό καθαριότητας και ευταξίας. Επίσης, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε μέρος όλων αυτών των χρημάτων που δαπανούνται για διαφήμιση στην καθαριότητα και τον ευπρεπισμό της πόλης αλλά και ολόκληρου του νησιού μας.

Αφάντου

Στο σημερινό μας «οδοιπορικό» στεκόμαστε περισσότερο στην πόλη της Ρόδου. Μπορείτε να δείτε τις εικόνες που αντικρίζουν οι επισκέπτες που έρχονται από το λιμάνι αλλά και όσοι κινούνται σε περιφερειακούς δρόμους όπως η οδός Αυστραλίας ή γύρω από το αρχαίο στάδιο και την Ακρόπολη της Ρόδου. Εάν κάποιος δει αυτές τις εικόνες αποσπασματικά δεν θα μπορεί να πιστέψει ότι προέρχονται από ένα νησί που θέλει να ονομάζεται κοσμοπολίτικο και ο πρώτος προορισμός στην Ελλάδα.

Όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και έξω από αυτή. Όπως έχουμε αναφερθεί δεκάδες φορές η αναρχία και η αυθαιρεσία βασιλεύουν σε όλο το νησί. Τα «αδέσποτα» κατσίκια, η κατάσταση στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, ο ελαιοπυρήνας που απορρίπτεται όπου θέλει κανείς, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, τα μπάζα και άλλα σκουπίδια στα ρέματα, οι διαφημιστικές πινακίδες, τα σκουπίδια κάθε είδους στις παραλίες, τα αδέσποτα ζώα και τέλος η ρύπανση από λύματα από ιδιώτες, αλλά και από το Δήμο Ρόδου πρόσφατα, δεν είναι στοιχεία που διαφημίζουν το νησί μας ούτε μας κάνουν υπερήφανους.Αεροδρόμιο, Θολός

Αρχάγγελος

Κάμειρος

Αντίθετα κάθε μέρα που περνάει η εικόνα μας αμαυρώνεται και καμία τουριστική εκστρατεία δεν μπορεί να ανατρέψει τη ζωντανή εντύπωση που αποκομίζουν οι επισκέπτες. Με πολύ λιγότερα λεφτά αλλά με σωστή οργάνωση και μέθοδο θα μπορούσαμε να κάνουμε το νησί τέτοιο που πραγματικά να μας κάνει υπερήφανους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιώσιμες Πόλεις & Οικισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s