Ανοικτή επιστολή για το θέμα των αιγοπροβάτων


Υπεύθυνη Κτηνοτροφία στο ύψος της βοσκοϊκανότητας του νησιού και με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Προς τους

• Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου

• Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

• Δήμαρχο Ρόδου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η στήλη μας αλλά και τα υπόλοιπα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης του νησιού ασχολούνται με το θέμα των αιγοπροβάτων που «βόσκουν» ανεξέλεγκτα σε σχεδόν ολόκληρο το νησί. Την ευκαιρία για να ασχοληθούμε ξανά αυτή τη φορά μας την έδωσε η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παμπάκα ότι προτίθεται να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικής μάστιγας. Δε θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις του κ. Παμπάκα αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του.

Αρχαία Κάμειρος

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αιγοπροβάτων βρίσκεται σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν οριστεί ως βοσκότοποι αλλά και είναι αστικές ή περιαστικές περιοχές, αναδασωτέες εκτάσεις ή άλλες προστατευόμενες περιοχές.

Γενάδι – Βάτι

Λάερμα

Πεταλούδες

Φράγμα Γαδουρά

Η παρουσία τους εκεί ενέχει κινδύνους τόσο για τα οικοσυστήματα όσο και για την ανθρώπινη ζωή. Ο αριθμός τους δε, όπως εξηγούμε παρακάτω, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να αντέξουν τα οικοσυστήματα.

Έχουμε κατά το παρελθόν γίνει όλοι μάρτυρες περιστατικών εκτεταμένων καταστροφών καλλιεργειών, του φυσικού περιβάλλοντος και της χλωρίδας του τόπου μας.

Πεταλούδες

Δυστυχώς όμως και ατυχημάτων που στοίχισαν ακόμα και τη ζωή συνανθρώπων μας. Τα περιστατικά αυτά είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επαναληφθούν αφού κανένα αποτελεσματικό και σε βάθος χρόνου μέτρο δεν λαμβάνεται ή δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα.

Γενάδι – Βάτι

Ψίνθος – Καλόπετρα

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς εύλογα τι άλλο μπορεί να μας προτρέψει να αναλάβουμε δράση ως κοινωνία εάν δεν μπορεί να το κάνει η απώλεια ανθρώπινων ζωών και η εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι άραγε τόσο ισχυροί οι λόγοι ύπαρξης αυτών των ζώων σε αυτή την κατάσταση ώστε να μην μπορούμε ή να μην θέλουμε να θέσουμε τους κανόνες που θα έθετε μια ευνομούμενη πολιτεία για το πρόβλημα αυτό;

Αρχάγγελος

Φυσικά δεν εννοούμε να στραφούμε εναντίον των ζώων όπως ενδεχομένως θα ήταν η εύκολη λύση και αυτή που συχνά-πυκνά διαφημίζεται ως η πιο αποδοτική. Τα ζώα βρίσκονται στους χώρους και στην κατάσταση που βρίσκονται επειδή οι άνθρωποι που έπρεπε να τα φροντίζουν δεν το κάνουν. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι αδέσποτα αλλά έχουν αφεντικά τα οποία μάλιστα παίρνουν και χρήματα σε μορφή επιδοτήσεων από την πολιτεία για την ύπαρξη αυτών των ζώων.

Μήπως λοιπόν πρέπει οι προσπάθειες όλων να στραφούν σε αυτούς που μπορούν να λογοδοτήσουν απέναντι στο νόμο και όχι εναντίον των ζώων; Εκτός εάν για δικούς μας λόγους δεν θέλουμε να είμαστε δυσάρεστοι σε αυτούς που πραγματικά φταίνε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βοσκή είναι ωφέλιμη όπου μπορεί να γίνεται, γιατί αφαιρεί συσσωρευμένη φυτική μάζα, όμως η υπερβόσκηση είναι καταστροφική. Οι μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα* δείχνουν ότι η βοσκοϊκανότητα των νησιών της Δωδεκανήσου είναι σαφώς μικρότερη από τη βοσκοφόρτωσή τους*. Δηλαδή με απλά λόγια ο αριθμός των αιγοπροβάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που επιτρέπεται ώστε να μην επιβαρύνονται τα οικοσυστήματα. Αυτά με στοιχεία του 2004 χωρίς δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη ότι με την πυρκαγιά του 2008 μια έκταση 132.000 στρεμμάτων αποτεφρώθηκε και μεγάλο μέρος της ανακηρύχθηκε αναδασωτέο άρα και μη προσιτό για βόσκηση. Αυτό κάνει τη σχέση μεταξύ βοσκοϊκανότητας και βοσκοφόρτωσης ακόμα πιο αρνητική.

Λάερμα

Πεταλούδες

Από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί κάθε λίγο ανακοινώνουν ότι θα επιλύσουν οσονούπω το πρόβλημα χωρίς να πιστεύουμε ότι μπορούν να το κάνουν για τους εξής λόγους:

1) Η επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος δεν είναι θέμα συσκέψεων και μάλιστα μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν το γνωστικό υπόβαθρο για να το προσεγγίσουν. Οι όποιες συσκέψεις έπρεπε να γίνονται από επιστήμονες που γνωρίζουν τις διάφορες πτυχές του προβλήματος, κυρίως την περιβαλλοντική και νομική.

2) Τα μέτρα που προτείνονται, ακόμα και όσα είναι σωστά, δεν έχουν το μακροχρόνιο σχεδιασμό που απαιτεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Απόδειξη τής μη ύπαρξης σχεδιασμού είναι ότι ακόμα δεν ξέρουμε, και πιθανόν να μην το ξέρουν και οι ίδιοι, ποιος είναι υπεύθυνος από πλευράς Περιφέρειας για το θέμα. Ο χωρικός αντιπερειφερειάρχης κ. Χατζηδιάκος που πραγματοποίησε σύσκεψη στις 10 Απριλίου 2011 ή ο αντιπερειφερειάρχης υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα κ. Παμπάκας που ξεκίνησε την καινούργια προσπάθεια;

3) Η προσήλωση των πολιτικών στο θέμα και η πίστη ότι πρέπει να επιλυθεί δεν είναι όπως φαίνεται αρκετά μεγάλη και μακροπρόθεσμη ώστε να τους επιτρέπει να αντέξουν στις όποιες πιέσεις δημιουργούνται στην πορεία. Εάν δεν είμαστε αποφασισμένοι για σύγκρουση με αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα έχουμε την εντύπωση ότι οι συσκέψεις και οι ανακοινώσεις γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» βαραίνει περισσότερο από τη θέληση να δοθεί βιώσιμη λύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του αντιδημάρχου Πεταλούδων κ. Χριστοδούλου ότι για το θέμα των κατσικιών της Κοιλάδας των Πεταλούδων «δεν ξέρει τι να κάνει». Όμως στην συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστοί οι κάτοχοι των αιγοπροβάτων και μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκουν όσα βρίσκονται μέσα στην Κοιλάδα και καταστρέφουν ένα από τους σημαντικότερους βιοτόπους της χώρας μας.

Πεταλούδες

4) Δεν υπάρχουν ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις από συλλογικά όργανα για την επίλυση του προβλήματος μέσα σε ένα πλαίσιο αειφορικό, υπεύθυνο και βιώσιμο. Ένα τέτοιο πλαίσιο και πάλι μόνο οι ειδικοί μπορούν να θέσουν και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα μέτρα από απλές ανακοινώσεις για συλλογή και σφαγιασμό ζώων.

Αρχαία Κάμειρος

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ευημερία των κοπαδιών τους αλλά απλά για την είσπραξη των κοινοτικών επιδοτήσεων. Οι περισσότεροι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι ούτε επενδύουν σε μονάδες που θα μπορούσαν να ήταν παραγωγικές και βιώσιμες αλλά διατηρούν τα ζώα προφανώς για άλλους λόγους. Όμως η καταστροφή των βοσκοτόπων με την επακόλουθη έλλειψη βοσκήσιμης ύλης κάνει τελικά κακό στα ίδια τα ζώα αφού όπως σημειώνουν οι Κ. Βούλγαρης και Ν. Θεοδωρίδης

«Τελικά ούτε τα ζώα ωφελούνται, αφού … αναγκάζονται να διανύουν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις για να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα αντί να παράγουν κρέας, να μετατρέπουν την τροφή που προσλαμβάνουν σε ενέργεια και απλά να διατηρούνται στη ζωή.»

Αρχαία Κάμειρος

Επομένως ποιος είναι άραγε ο λόγος για τον οποίο τα ζώα απλά διατηρούνται στη ζωή;

Εάν πραγματικά θέλουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, επισταμένως και σε βάθος χρόνου με αυτό. Εμείς δεν είμαστε οι πλέον ειδικοί αλλά μας φαίνεται ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει:

• Καταγραφή του προβλήματος, δηλαδή πόσα ζώα πραγματικά υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νησί, πού βόσκουν και ποιοι είναι οι κάτοχοί τους. Πόσα από αυτά τα ζώα επιδοτούνται και με ποια διαδικασία;

• Λήψη πολιτικής απόφασης για τη μείωση των ελεύθερων ζώων στο ύψος της βοσκοϊκανότητας του κάθε νησιού με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της σταβλισμένης κτηνοτροφίας. Ανακήρυξη βελτιωμένων βοσκοτόπων με επιστημονικά κριτήρια, καθορισμός ζωνών και διαχείρισή τους.

Πεταλούδες

• Καταγραφή και χαρτογράφηση των περιοχών που πρέπει να εξαιρεθούν από την καθιέρωση βοσκοτόπων όπως οι αναδασωτέες περιοχές, περιοχές NATURA, αρχαιολογικοί χώροι κλπ.

Μονοπάτι Προφήτη Ηλία προς Σάλακο

• Μελέτη του νομοθετικού πλαισίου μέσα στο οποίο οι αρχές πρέπει να κινηθούμε και πιθανότατα προτάσεις για τη βελτίωσή του (Ο κ. Σκανδαλίδης ήταν στο νησί μας πριν από λίγο καιρό αλλά δεν είδαμε να τίθεται το θέμα από κανέναν).

• Διατήρηση των πραγματικών κτηνοτρόφων που σέβονται το ζωικό τους κεφάλαιο.

• Τιμωρία όχι των ζώων αλλά των ανεύθυνων αφεντικών τους.

Όλα αυτά ή τέλος πάντων όποια μέτρα κριθούν κατάλληλα και απαραίτητα θα πρέπει να ψηφιστούν από τα συλλογικά όργανα ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους, δηλαδή το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, και να αποτελέσουν ένα δεσμευτικό, συνεργατικό πλαίσιο που θα λύνει τα χέρια των υπευθύνων για την εφαρμογή του. Αλλιώς φοβόμαστε ότι θα μείνουμε και πάλι στις δηλώσεις.

Αρχαία Κάμειρος

* Βλέπε π.χ «Το πρόβλημα της ελεύθερης βοσκής στο Νομό Δωδεκανήσου», εισήγηση των Κ. Βούλγαρη και Ν. Θεοδωρίδη στο ΙΔ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, Χάλκη, 6-8 Ιουλίου 2005

* Με τον όρο Βοσκοϊκανότητα ορίζουμε το μέγιστο αριθμό ζώων που μπορούν να βόσκουν σε μια ορισμένη έκταση επί έναν ορισμένο χρόνο χωρίς επιζήμιες επιδράσεις στην παραγωγή βοσκήσιμης ύλης και την παραγωγικότητα του εδάφους, και με τον όρο Βοσκοφόρτωση εννοούμε τη σχέση του αριθμού των ζώων προς την έκταση την οποία βόσκουν για μια ορισμένη χρονική περίοδο

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s