Γνωρίστε τις Εθελοντικές Οργανώσεις της Ρόδου


ΔΡΟΜΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ: Ατομική ευαισθησία ή Συλλογικό χρέος

Άποψη από το κοινό που παρακολούθησε τις ομιλίες


Έτσι ονομάστηκε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε. την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις Πηγές Καλλιθέας. Η ημερίδα κρίνεται επιτυχημένη καθώς έδωσε τη δυνατότητα στις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας να γνωρίσει η μία την άλλη, αλλά και στο κοινό της Ρόδου να συναντήσει τις ομάδες αυτές. Δυστυχώς η ημερίδα συνέπεσε με την έναρξη των διεθνών αγώνων σκοποβολής, γεγονός που δεν επέτρεψε σε περισσότερους πολίτες να προσέλθουν στην εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, η Άννα Χατζηνικήτα υπεύθυνη εθελοντισμού, και οι ομιλητές ο κ. Πανούσης και η κα Γαζή


Μίλησαν οι προσκεκλημένοι, κα. Γαζή, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΕΛΙΞ που παρουσίασε τις δράσεις και εμπειρίες της οργάνωσής της, ενώ ο καθ. κ. Πανούσης μίλησε για τον εθελοντισμό στη σημερινό κοινωνικό πλαίσιο. Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετείχαν στην έκθεση που λειτουργούσε ταυτόχρονα με την ημερίδα, παρουσιάζοντας το έργο τους και καταθέτοντας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

Μερικές από τις Εθελοντικές Ομάδες στην Καλλιθέα


Εντύπωση πάντως προξένησε η ύπαρξη τόσων πολλών Εθελοντικών Ομάδων στις οποίες εάν προσθέσουμε και τους Συλλόγους της πόλης της Ρόδου αλλά και των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων, τότε ο αριθμός είναι πραγματικά ψηλός. Σε αυτές πρέπει να προστεθεί και η εθελοντική οργάνωση για την πολιτική προστασία που φτιάχνει ο Δήμος Ρόδου. Είναι βέβαια δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ο δήμος φτιάχνει εθελοντική ομάδα αντί να ενισχύσει και να συντονίσει τις υπάρχουσες.

Άποψη του χώρου της Έκθεσης - Οι επισκέπτες θα ήταν περισσότεροι εάν δεν υπήρχε η έναρξη των αγώνων σκοποβολής


Η στήλη μας πάντως προτείνει, επειδή ακριβώς πολλοί πολίτες δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν την ημερίδα λόγω της έναρξης των αγώνων σκοποβολής, να επαναληφθεί παρόμοια προσπάθεια στο Μαντράκι την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου. Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου, αφορά το χώρο απέναντι από το Ακταίον σε μια μέρα όπου η μαζική παρουσία του κόσμου, και ιδιαίτερα των νέων, είναι δεδομένη λόγω της παρέλασης. Είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή κρίσης οι νέοι να γνωρίσουν άλλες διεξόδους και τρόπους κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτό θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Ας τους γνωρίσουμε
Στην ημερίδα της Καλλιθέας κάθε εθελοντική ομάδα είχε το δικό της χώρο τον οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να επισκεφτούν, να πάρουν υλικό και να συζητήσουν με τους εκπροσώπους τους. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις οργανώσεις που πήραν μέρος.

Αιθρία:Ομάδα Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης

Αιθρία - Ομάδα Αγρο-Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης


Η Αιθρία είναι περιβαλλοντική οργάνωση της Ρόδου που ιδρύσαμε νέοι επιστήμονες το 2005, με σκοπό να προωθήσουμε δράσεις για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
 
Η ομάδα μας πραγματοποιεί δράσεις με στόχο να προάγει την έρευνα για το περιβάλλον να εμπλέξει ενεργά τους κατοίκους στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Η ομάδα μας συνεργάζεται στενά με την ομάδα εθελοντών της Αιθρίας, Συλλογικούς φορείς, Δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, Ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ερευνητικό μας έργο επικεντρώνεται στο ελάφι της Ρόδου, το πλατώνι. Σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου έχουμε εκπονήσει πολυετή έρευνα για την οικολογία του πλατωνιού.

Ανάδοχη Αγκαλιά


Ανάδοχη Αγκαλιά

Ανάδοχη Αγκαλιά - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προώθηση του θεσμού της Αναδοχής

Η «ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ως στόχο έχει την προώθηση του θεσμού της αναδοχής, την υποστήριξη των ανάδοχων οικογενειών, αλλά και την υποστήριξη των παιδιών που ζουν στους χώρους των ιδρυμάτων. Η αναδοχή ως θεσμός παιδικής προστασίας, αφορά την ανάληψη της φροντίδας ενός παιδιού από ανάδοχη οικογένεια ή ανάδοχο άτομο. Δεν αποτελεί εκδήλωση φιλανθρωπίας, αλλά προσφορά εξατομικευμένης φροντίδας στο παιδί, η οποία περιλαμβάνει ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη με ευκαιρίες ανάπτυξης κοινωνικών και εκπαιδευτικών δεξιοτήτων.

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία για τη Διεθνή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ρόδου “RICHES”

Η πολυπολιτισμικότητα στην πρώτη γραμμή


Η Rhodes International Culture & Heritage Society (R.I.C.He.S) / Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα για τη Διεθνή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ρόδου ιδρύθηκε το 2009. Το όνομα αυτό επιλέχθηκε επειδή αποδίδει την αποστολή και τις ιδέες μας: να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, γνώση και μελέτη της μοναδικής διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, αποτέλεσμα της μακράς πολυεθνικής, πολυπολιτιστικής και πολυθρησκευτικής ιστορίας του νησιού. Τα μέλη και οι υποστηρικτές μας είναι Έλληνες και αλλοδαποί που κατοικούν στη Ρόδο. Η R.I.C.He.S. έχει ως σκοπό:
.Να συνεισφέρει στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Ρόδου
.Να συμβάλει στην κατανόηση και εκτίμηση ανθρώπων με διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες και καταβολές που κατοικούν ή επισκέπτονται τη Ρόδο
.Να συμβάλει στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου
.Να βοηθήσει στη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου για τις μέλλουσες γενεές

Γυναίκες χωρίς Σύνορα


Γυναίκες Χωρίς Σύνορα

Γυναίκες χωρίς Σύνορα - Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την υποστήριξη των Γυναικών

Οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ είμαστε διεθνής ανθρωπιστική εθελοντική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2001 ,όπου είναι η έδρα της μητρικής και η μόνιμη διεθνής έδρα όλης της οργάνωσης.
Από τους κυριότερους σκοπούς μας είναι η προσφορά υπηρεσιών στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη όπου κι αν βρίσκονται, ότι χρώμα κι αν έχουν, σ’ όποια θρησκεία κι αν πιστεύουν. Προτεραιότητα όμως δίνουμε στις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν ανάγκη υποστήριξης .

Γυναίκες και παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες, γυναίκες και παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου, γυναίκες και παιδιά μεταναστών, γυναίκες και παιδιά άρρωστα ,γυναίκες και παιδιά που δέχονται σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία.

Όμιλος INNER WHEEL ΡΟΔΟΥ

Εσωτερικός Κύκλος Γυναικών Ρόταρυ

Ο Όμιλος INNER WHEEL ΡΟΔΟΥ ιδρύθηκε το 1967 με την βοήθεια και την συμπαράσταση του Ροταριανού Ομίλου της Ρόδου και είναι ευρύτερα γνωστός στην Ροδιακή κοινωνία με την επωνυμία ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΤΑΡΥ ΡΟΔΟΥ. Είναι μέλος του INTERNATIONAL INNER WHEEL που ιδρύθηκε στο Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας το 1924 και αριθμεί σήμερα σε όλο τον κόσμο περί τα 100.000 μέλη σε 103 χώρες και 3.895 Ομίλους. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 16 Όμιλοι.

Όμιλος Rotaract Ρόδου

Πρόγραμμα για νέους 18-30


Το Rotaract είναι πρόγραμμα του Διεθνούς Ρόταρυ για νέους 18 – 30 χρονών. Επισήμως ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1968 υπό τον Ροταριανό Πρόεδρο Luther Hodges. Έκτοτε οι όμιλοι Rotaract έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι μια καινοτόμα και θετική δύναμη αλλαγής στις κοινωνίες που δραστηριοποιούνται. Σήμερα το Rotaract συνεχίζει να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη με εξαιρετικούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότεροι από 8.000 Όμιλοι Rotaract σε 155 χώρες και γεωγραφικές περιοχές με συνολικά προβλεπόμενο αριθμό μελών να ανέρχεται στα 186.000 άτομα.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ρόδου


Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ρόδου

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση της γλώσσας, των ηθών και εθίμων του τόπου μας.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ρόδου ιδρύθηκε το 1984. Έδρα του Συλλόγου είναι το «Ροδίτικο Αστικό Σπίτι», επί των οδών Β. Ηπείρου και Πίνδου1. Το σπίτι είναι επισκέψιμο από τις 9.00πμ. έως 14.00μμ., με δωρεάν είσοδο.Από τις πάγιες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι:
.Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας
.Το πλέξιμο των στεφανιών στην αυλή του σπιτιού,
με λουλούδια και εδέσματα, προσφορά του
Συλλόγου και
.Η Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στις 23 Ιουνίου
στον ίδιο χώρο με το κάψιμο των στεφανιών και
καλαφουνούς

ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΔΟΥ

Παγκόσμιο Δίκτυο Κοινοτικών Εθελοντών


Tο Ρόταρυ είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο κοινοτικών εθελοντών. Με 33.000 Ομίλους σε περισσότερες από 200 χώρες, τα μέλη του εκτελούν ανθρωπιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του σήμερα όπως είναι η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Το Ρόταρυ ιδρύθηκε την 23η Φεβρουαρίου 1905. Επεκτάθηκε στην Ελλάδα το 1928 με την ίδρυση του P.O. Αθηνών. Οι Ροταριανοί όμιλοι της Ελλάδας ανήκουν στην 2470 και 2480 Περιφέρεια του Δ.Ρ με περισσότερα από 3.000 μέλη. Το Ρόταρυ το 1917 ίδρυσε το Ροταριανό Ίδρυμα που μέσω αυτού υλοποιούνται τα  μεγάλα εκπαιδευτικά και ανθρωπιστικά προγράμματα.

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σκοπός η ενημέρωση γύρω από θέματα της Ευρώπης


Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο ιδρύθηκε στις 30-12-1999. Αριθμεί 150 μέλη. Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σπιτιών Ευρώπης EUNET, και του Ιδρύματος Anna Lindh. Σκοποί:
.Να συμβάλλει στην εξάπλωση της Ευρωπαϊκής ιδέας και να ενημερώνει τον απλό πολίτη γύρω από τα θέματα της Ενωμένης Ευρώπης
.Να προβάλλει τις θέσεις των Κρατών Μελών σε επίπεδο πολιτών
.Να προωθεί την γνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Λαών της Ευρώπης
.Να τονώνει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά

Χριστιανική Ένωση Νεανίδων Χ.Ε.Ν Ρόδου

Η ΧΕΝ είναι μία Παγκόσμια, Γυναικεία, Εθελοντική, Μη κυβερνητική Οργάνωση, με παρουσία σε 122 χώρες του κόσμου


Ιδρύθηκε το 1884 και εδρεύει στη Γενεύη. Έχει 25 εκατομμύρια μέλη ( γυναίκες όλων των ηλικιών ) μιλάει 120 γλώσσες και είναι από τις παλαιότερες γυναικείες συσπειρώσεις. Έχει συμβουλευτική ιδιότητα στο Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο του ΟΗΕ και στην Επιτροπή για τη θέση της γυναίκας. Θεμελιώθηκε καταστατικά πάνω στις θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού και απευθύνεται σε κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, δόγματος ή ιδεολογίας. ΣΚΟΠΟΣ της ΧΕΝ είναι η γυναίκα να:
.καλλιεργήσει ικανότητες & δεξιότητες
.ευαισθητοποιηθεί σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα
.προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα
.συμβάλει στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας

Ανακύκλωση Χαρτιού από τους Εθελοντές Ρόδου - Εδώ με την Άννα Χατζηνικήτα


Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου

Πρώτη δράση η μαζική ανακύκλωση χαρτιού


Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας και το νησί μας, αποφασίσαμε να μη μείνουμε απαθείς και με συντονισμένες δράσεις να συμβάλλουμε και εμείς στο μέτρο που μας αναλογεί στο να βοηθήσουμε ουσιαστικά τη Ρόδο. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με τίτλο Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου που σκοπό έχει να μελετάει συγκεκριμένες δράσεις και να τις υλοποιεί . Μία από αυτές τις δράσεις προς το παρόν είναι και η ανακύκλωση χαρτιού. Το χαρτί μπορεί να πωλείται σε εταιρείες ανακύκλωσης σε μια ελκυστική τιμή και ΟΛΑ τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται σε προνοιακές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις στο νησί μας προς όφελος όλων μας. Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι προφανή διότι εκτός του ότι κάποιοι φτωχοί άνθρωποι ή ιδρύματα θα βοηθηθούν, θα ωφεληθούμε όλοι μας από την παράταση ζωής του ΧΥΤΑ. Ο Πλανήτης μας επίσης θα ωφεληθεί από τα χιλιάδες δέντρα που δεν θα κοπούν για αυτό το σκοπό και επιπλέον από τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που θα εξοικονομηθούν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΙΚΡΟΣΩΜΟΥ ΑΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ «Ο ΦΑΕΘΩΝ»

Σκοπός η προστασία του μικρόσωμου αλόγου της Ρόδου


Το 2001 στον Αρχάγγελο της Ρόδου ιδρύθηκε ο σύλλογος προστασίας μικρόσωμου αλόγου Ρόδου «Ο ΦΑΕΘΩΝ», που σκοπό είχε την προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής φυλής αλόγου που η φύση προίκισε το νησί μας. Από τότε πολλά έχουν γίνει προκειμένου το άλογό μας να ζει σε ένα χώρο κατάλληλο μα και προσβάσιμο για τους ανθρώπους. Όραμα των μελών του συλλόγου ήταν και είναι η επανένταξη του αλόγου στην κοινωνία, και η ανάδειξη του ως φαινομένου μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η λογική της αειφόρου ανάπτυξης ενέπνευσε και ταίριαξε με την ιδιοσυγκρασία των μελών του συλλόγου και για αυτόν το λόγο προσπαθήσαμε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος, έχοντας εν λειτουργία αίθουσα εξοπλισμένη με μικροφωνική εγκατάσταση, βίντεο-προβολέα και έναν εκθεσιακό χώρο με αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα με στόχο την οικονομική αυτάρκεια.

Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΡΟΔΟΥ

Σωματείο με μεγάλη προσφορά που ήδη μετράει 21 χρόνια ζωής


Το Σωματείο μας δραστηριοποιείται στη Ρόδο από το 1990 και έχει κατά βάση πολιτιστικό σκοπό καθώς σύμφωνα με το άρθρο 3 του με αυξ. αριθμ. 44/2008 καταστατικό «σκοποί του σωματείου είναι η ανάπτυξη της αγάπης του κοινωνικού συνόλου προς το ζώα ως πρωταρχικής σημασίας πολιτιστικό κεκτημένο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας, η προστασία και η περίθαλψη των ζώων, η μέριμνα και παρακολούθηση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των ζώων, η επισήμανση προς τις αρμόδιες Αρχές και πάσης φύσεως άλλους φορείς των αδυναμιών ως προς την προστασία των ζώων, η ανάληψη ενεργούς δράσεως για την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους κτηνιάτρους και τις Δημόσιες υπηρεσίες εν γένει, η προαγωγή της αγάπης προς τα ζώα εκ μέρους του κοινωνικού συνόλου ως πρώτιστο πολιτικό αγαθό μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας δια της διοργανώσεως σεμιναρίων, συνεδρίων και συλλογικών δραστηριοτήτων με αποδέκτες τη νέα γενιά και την κοινωνία γενικότερα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΥ

Μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση


Είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με Αρ.Μητρώου έξι (6) καθώς επίσης και απο το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005.Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών (Υ.Δ.Α.Σ.* με Αρ.Μητρώου 14) όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO*). Επίσης είναι πλήρως μέλος του IMRF, της παγκόσμιας ομοσπονδίας ορεινής διάσωσης IKAR-CISA, και του παγκόσμιου οργανισμού σκύλων έρευνας-διάσωσης IRO. Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση. 

ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ S Z 5 R D S

Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό την διάδοση του ραδιοερασιτεχνισμού στον νησί της Ρόδου και στα Δωδεκάνησα γενικότερα


Πέρα από χόμπι τα μέλη της προσφέρουν και τις πολύτιμες υπηρεσίες των με την Ομάδα Έκτακτων Αναγκών σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί ( θεομηνίες . φωτιές κλπ ). Στην διάθεση της ομάδας τίθενται όλοι οι επαναλήπτες και οι αναμεταδότες της Ένωσης σε περίπτωση συμβάντος. Η δραστηριότητα της Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών περιλαμβάνει διαβίβαση επειγόντων μηνυμάτων και τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και σεισμών , παροχή ιατρικής βοήθειας από ασυρμάτου , Παροχής βοήθειας σε οδικά ατυχήματα , συμμετοχή στην ανεύρεση και διάσωση ατόμων κλπ

Λέσχη 4x4 Ρόδου


Λέσχη 4Χ4 Ρόδου

Εξορμήσεις στα βουνά αλλά και εθελοντικό έργο


Η Λέσχη 4Χ4 Ρόδου, εκτός από τις εξορμήσεις στις δύσβατες περιοχές εκτός από τα αμέτρητα χιλιόμετρα που διανύει στο βουνό απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας αλλά και καταγράφοντας χαλασμένους ή αποκομμένους δρόμους, συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιών, διάνοιξη γεφυριών από κορμούς δέντρων, δενδροφυτεύσεις και το τάισμα ελαφιών στις καμένες περιοχές. Η Λέσχη έχει φιλοξενήσει πολλές φορές έλληνες δημοσιογράφους αλλά και ξένους ξεναγώντας τους στα ποιο δύσβατα μονοπάτια αλλά και σε σπάνιες ομορφιές που δεν μπορεί να δει κάνεις στον τόπο μας με αλλά συμβατικά μέσα μεταφοράς.

Εθελοντές Πυροσβέστες


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

τιμητική και άμισθη προσφορά των πολιτών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.


Εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι πιστοποιημένα υγιής, άνδρας ή γυναίκα και ηλικίας 18-55 ετών, ανεξάρτητα επαγγέλματος ή ενδεχομένης υπαγωγής του σε άλλη εθελοντική ομάδα. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία παρέχονται αρχική εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική, στολή προστασίας, ασφαλιστική κάλυψη, κάλυψη αστικής ευθύνης, κ.α. Τονίζεται ότι το έργο του εθελοντή πυροσβέστη είναι τιμητικό και άμισθο. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες, αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς την εκπαίδευση τους, εγγράφονται σε ειδικό μητρώο Εθελοντών Πυροσβεστών, τους χορηγείται ειδική υπηρεσιακή ταυτότητα. Έχουν υποχρέωση εκτέλεσης τουλάχιστον τεσσάρων 8ώρων υπηρεσίας μηνιαίως, όταν αυτοί υπηρετούν σε Επαγγελματικό Πυροσβεστικό σταθμό, συμμετέχουν σε ασκήσεις ετοιμότητας και επεμβαίνουν σε όλα τα συμβάντα, καθόλη την διάρκεια του χρόνου μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά οπουδήποτε καλείται το Πυροσβεστικό Σώμα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης Καταστροφών - Οι γνωστοί μας CBers


Το 1981 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ραδιοσυχνότητος Πολιτών Νομού Δωδεκανήσου, ευρύτερα γνωστός ως Σύλλογο CBR. Σήματα του είναι ο Κολοσσός της Ρόδου και η χειραψία, σύμβολα αγάπης και θαυμασμού των μελών για τον Τόπο μας, καθώς σταθερής πίστης στις αρχές της Αλληλεγγύης, της ευγενούς Ομαδικότητας και της Συνεργατικότητας, με βασικό γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον.
Άμεσοι στόχοι του Συλλόγου είναι η υποβοήθηση του έργου των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων σε όλο το φάσμα δράσεως της Πολιτικής Προστασίας, η ανάπτυξη ανεξαρτήτων δράσεων και πρωτοβουλιών περιβαλλοντικού, κοινωνικού και προληπτικού κατά επικειμένων καταστροφών χαρακτήρα και η συνδρομή σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων οργανώσεων και φορέων, κρατικών και μη.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ

Ίσως η παλαιότερη οργάνωση - Ιδρύθηκε το 1931 στην Αθήνα από την Αντιγόνη Ζουρούδη

Κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου, το 1931 ιδρύθηκε για πατριωτικούς λόγους, στην Αθήνα από την Αντιγόνη Ζουρούδη, μια εμπνευσμένη γυναίκα από τη Χάλκη (Μάνα της Δωδεκανήσου), ένα γυναικείο Σωματείο η Δωδεκανησιακή Μέλισσα. Μετά την πολυπόθητη Ενσωμάτωση το 1948, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, το Σωματείο έκτισε στην Κηφισιά ένα Πρεβαντόριο για φιλοξενία παιδιών με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα. Οι Δωδεκανήσιες «μέλισσες», ζούσαν στο Πρεβαντόριο μαζί με τα παιδιά και φρόντιζαν να τα «δυναμώσουν» επωφελούμενα των περιποιήσεων και της καλής διατροφής. Μετά τη δεκαετία του ’60, το Συμβούλιο θέσπισε τη χορήγηση υποτροφιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  
Τη σχολική περίοδο 2010-2011 οι υπότροφοι ήσαν 70 σπουδαστές (ΑΕΙ , ΤΕΙ της χώρας), με οικονομική βοήθεια 1800 € το χρόνο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΡΟΔΟΥ

Βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη, χωρίς διάκριση


Στο Περιφερειακό Τμήμα της Ρόδου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπάρχουν δύο εθελοντικά σώματα οι Εθελοντές Νοσηλευτικής και οι Εθελοντές Σαμαρείτες οι οποίοι προσφέρουν σε τομείς όπως η νοσηλευτική , η κοινωνική πρόνοια, οι πρώτες βοήθειες και η διάσωση και παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε έκτακτες ανάγκες όπως σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται κατάλληλα με θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση ώστε να προσφέρουν στο συνάνθρωπο με γνώση και συνέπεια.

Η Ε. Καρύδη με τα κορίτσια της ΕΥΘΥΤΑ


ΕΥΘΥΤΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

Στόχος η οδική ασφάλεια


Η Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Υ.Θ.Τ.Α.) είναι Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας. Ιδρύθηκε το 1997 στην Αθήνα από μια ομάδα πρωτοβουλίας (επιστήμονες από διάφορους χώρους, θύματα και συγγενείς θυμάτων) και από ενδιαφερόμενα άτομα.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004, πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.

Η Ρόδος για τη Ζωή

Διοργανωτής του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού αγώνα στη Ρόδο


Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Η Ρόδος για τη Ζωή» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Ρόδο. Τα ιδρυτικά μέλη της Οργάνωσης πρωτοστάτησαν στην διοργάνωση της μεγαλυτέρου φιλανθρωπικού Αγώνα που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ρόδου στις 10 Οκτωβρίου 2010 με την συμμετοχή 2,500 συμπολιτών μας. Ο σκοπός της «Η Ρόδος για τη Ζωή» είναι η διοργάνωση κάθε Οκτώβριο Αγώνα Δρόμου-Περπάτημα στο Κέντρο της Πόλης της Ρόδου με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης του νησιού σε θέματα πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου όπως επίσης την οικονομική στήριξη συγκεκριμένης κάθε χρόνο αντικαρκινικής δράσης. Τα έσοδα της εκδήλωσης του 2010 διατέθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου για την αγορά από κοινού με το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Δερματοσκοπίου απαραίτητου  για την διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Σύλλογος Εθελοντών - Αδελφότης Αίματος


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΡΟΔΟΥ «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ»

Ανιδιοτελής Προσφορά Αίματος


Οι βασικότεροι στόχοι του συλλόγου είναι:
Η ανιδιοτελής προσφορά αίματος στην Κρατική υπηρεσία Αιμοδοσίας (Νοσοκομείο Ρόδου). Τούτο συνεπάγεται ότι ο Σύλλογος ουδεμία ανάμιξη και παρέμβαση έχει στη παραπέρα διαχείριση και διακίνηση του αίματος που προσφέρουν τα μέλη. Δε γνωρίζει το δέκτη όποιος και να είναι. Η οργάνωση της αιμοληψίας με τη συνεργασία της Κρατικής υπηρεσίας Αιμοδοσίας. Δηλαδή οργάνωση αιμοληψιών με κινητά συνεργεία στα διαφορά χωρία, νησιά η άλλους τόπους που θέλουν να προσφέρουν. Η με κάθε σύννομο τρόπο εξάπλωση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Κάθε εθελοντής αιμοδότης μπορεί να αιμοδοτίσει έως 4 φορές (οι άνδρες) και 3 φορές (οι γυναίκες) το χρόνο χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο. Αντίθετα η ανανέωση και αναζωογόνηση του αίματος του κι ο τακτικός έλεγχος της υγιεινής του κατάσταση του δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας.

Σύνδεσμος Αγάπης - Από τις παλαιότερες εθελοντικές ομάδες


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

Ιδρύθηκε το 1965 - Βοηθά οικογένειες με τρόφιμα ή ρούχα.


Βοηθά, μετά από εξακρίβωση, οικογένειες με τρόφιμα ή ρούχα. Δέχεται προσφορές σε χρήματα αντί στεφάνου και τις συνδρομές των μελών του.
Δέχεται επίσης, ρούχα καινούρια και μεταχειρισμένα, αλλά καθαρά τα οποία δίνει κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10.00πμ έως 12.00μμ, σε όποιον επιθυμεί από την αποθήκη του Συλλόγου, που είναι στην αυλή του παλιού Νοσοκομείου (100μέτρα πιο πέρα από τα γραφεία της Πρόνοιας).
Εκτός από τα τρόφιμα και τα ρούχα, μετά πάλι από εξακρίβωση, αγοράζονται φάρμακα για ασθενής (καρκινοπαθείς, ανάπηρους κτλ). Ετήσια γιορτή του είναι η Κυριακή του Καλού Σαμαρείτη, κάθε 4ος χαιρετισμός, στο Θάρρι και την 1η Αυγούστου η παράκληση στην Καλόπετρα.

Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου

Σκοπός του Τμήματος είναι η ανάπτυξη Ερυθροσταυρικής συνείδησης στα μέλη του και τους Συμπολίτες μας


Το Σώμα ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2000. Διαθέτει Σχολή Σαμαρειτών (ηλικίας 17-45 ετών) και Εφήβων Σαμαρειτών (ηλικίας 12-14 ετών). Όραμα του Τμήματος είναι να γίνει το πολυπληθέστερο και πλέον οργανωμένο Τμήμα από τα συνολικά 36 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Στόχοι του Τμήματος είναι η εγγραφή και εκπαίδευση κάθε έτος νέας εκπαιδευτικής Σειράς, η απόκτηση διασωστικού μηχανοκίνητου εξοπλισμού, η ενίσχυση του Τμήματος με Διασώστες-Ναυαγοσώστες και Εκπαιδευτές, η πραγματοποίηση τουλάχιστον 3 προγραμμάτων εκπαίδευσης πολιτών και η διατήρηση 20μελούς ομάδας Άμεσης Κινητοποίησης για επέμβαση σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης και καταστροφών σε συνεργασία με τον αρμόδιο Κρατικό Φορέα

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Αποστολή η διαπαιδαγώγηση των νέων


Εμπλέκοντας τα άτομα, κατά́ τη διάρκεια της νεαρή́ς ηλικίας τους σε μια διαδικασία μη επίσημης εκπαίδευσης.
Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη πρωτότυπη παιδαγωγική μέθοδο, η οποία καθιστά κάθε άτομο ως τον βασικό φορέα ανάπτυξής του, σε άτομο αυτοδύναμο, πρόθυμο να βοηθήσει, υπεύθυνο και αφοσιωμένο. Βοηθώντας τα παιδιά και τους νέους να διαμορφώσουν ένα σύστημα αξιών βασισμένο σε πνευματικές, κοινωνικές και ατομικές Αρχές.
Ο Προσκοπισμός είναι μια Εθελοντική – Παιδαγωγική – μη κομματική, κίνηση νέων, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και τον Κόσμο, μια από τις παλαιότερες (1908), ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση φυλής, ιδεολογίας και καταγωγής.

ΦΙΛΟΙ ΚΩΦΩΝ ΡΟΔΟΥ

Σκοπός η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η επικοινωνία ανάμεσά μας (Κωφοί και ακούοντες) να είναι χωρίς περιορισμούς


Από το 2008 και μέχρι σήμερα στη Ρόδο, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με έντονο ενδιαφέρον προς την κώφωση και την Κοινότητα των Κωφών. Μαθαίνοντας την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με την Κοινότητα των Κωφών, να καταλάβουμε την Κουλτούρα των Κωφών και να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί τους.

Γνωρίζοντας ότι στη Ρόδο υπάρχουν αρκετοί Κωφοί κοινωνικά αποκλεισμένοι λόγω δυσκολίας στην επικοινωνία, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες δράσεις ώστε Κωφοί και ακούοντες να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους.
Αυτά που μέχρι τώρα κάναμε είναι:
 
.Σεμινάρια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την Κουλτούρα της Κοινότητας των Κωφών.
.Εισαγωγή στην ΕΝΓ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ).
. Συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
.Διερμηνεία τραγουδιών σε συναυλίες.
.Μετάφραση τραγουδιών στην ΕΝΓ, τα οποία και διαθέτουμε στην κοινότητα των Κωφών με την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.

Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοανόσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ»

Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοανόσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου "ΘΑΛΕΙΑ"

Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοανόσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας «ΘΑΛΕΙΑ», ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002, από την κ.Θάλεια Γεωργά, μια ομάδα νοσούντων και μη και φίλους εθελοντές. Ο Σύλλογος στεγάζεται στον αύλειο χώρο του παλιού νοσοκομείου από τις 17 Ιουλίου 2008 έπειτα από την ανακατασκευή παλαιού οικήματος, με την βοήθεια και την συμπαράσταση εθελοντών και φίλων του συλλόγου.

Ο Σύλλογος έχει χαρακτήρα κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό και βραβεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2003, «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ», από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και την ΕΡΤ, για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του. Πιστοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ.Π.Π. (2) Γ/ΟΙΚ 105565 ΦΕΚ 1453/Τ.β./21-10-2005.

Θάλεια - Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας, 17 Σεπτεμβρίου 2011


Οι σκοποί του συλλόγου είναι:
α) Η Ενημέρωση για την κατανόηση και καταπολέμηση των αυτοανόσων νοσημάτων, πραγματοποιώντας έως σήμερα, 25 ιατροκοινωνικές εκδηλώσεις, με ειδικούς επιστήμονες, εθελοντές Έλληνες και Αμερικανούς,
β) Η Υποστήριξη,
i) Πραγματοποιώντας από το 2004, εβδομαδιαία προγράμματα υποστήριξης από εθελοντές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς.
ii) Δίνοντας οικονομική ενίσχυση σε πάσχοντες και μη από αυτοάνοσα νοσήματα, σε συνεργασία με κοινωνική λειτουργό.
γ) Η Ευαισθητοποίηση του κοινού με την ελπίδα και την ευχή να έχουμε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες στο δύσκολο δρόμο που προσπαθούμε να συνεχίσουμε…. Γιατί όλοι μαζί θα φτιάξουμε ένα ομορφότερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον.

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ", 2 Οκτωβρίου 2011, Δημοτικό Θέατρο Ρόδου


Περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο ΄»Θάλεια» ή εάν θέλετε να εγγραφείτε ως μέλος του, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Συλλόγου (www.thalia.gr), στα γραφεία του Συλλόγου (Ερ. Σταυρού 6, εντός του παλαιού νοσοκομείου) ή στο τηλέφωνο 2241031290 (2μμ έως 5 μμ). Επικοινωνία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να γίνει στο info@thalia.gr, και μέσω facebook: «Δωδεκανησιακός Σύλλογος Θάλεια»

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Εθλοντισμός. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s