Εκστρατεία Ecomobility -Οικολογική Μετακίνηση 2011-2012- Συμμετέχουν μαθητές της Γ’ Γυμνασίου


Το λογότυπο της εκστρατείας Ecomobility


Για 9η συνεχόμενη χρονιά ξεκινάει αυτή την περίοδο, η διοργάνωση της Εκστρατείας ECOMOBILITY. Πρόκειται για ένα σημαντικό και πολυβραβευμένο πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εφήβων μας και τον προσανατολισμό
στην οικολογική μετακίνηση στις πόλεις. Συμμετέχουν μαθητές της Γ Γυμνασίου από σχολεία όλης της χώρας.
Η φετινή εκστρατεία ΕCOMOBILITY ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ 2011-12, είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια αλλαγής συμπεριφορών μετακίνησης στην πόλη και στην ανάπτυξη των Πράσινων Μεταφορών. Οι ομάδες των μαθητών της Γ’ τάξης Γυμνασίου, που συμμετέχουν, παρουσιάζουν τις προτάσεις και εργασίες τους με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων των μεγάλων πόλεων. Το πρόγραμμα στηρίζεται από τα κορυφαία πανεπιστήμια και τους επιστημονικούς οργανισμούς της χώρας.

Το φετινό εικαστικό της εκστρατείας Ecomobility - Οικολογική Μετακίνηση 2011-2012


Η ιστορία του προγράμματος
Η περιβαλλοντική αυτή εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων δημιουργήθηκε πριν οκτώ χρόνια μετά από μία αξιόλογη μελέτη που διενήργησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ο.Δ.Ε.& Μ.Ε. (MBA) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα εκπονείται από το Ecocity, Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπική που ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η μελέτη αυτή βοήθησε σημαντικά στην προσέγγιση του περιεχομένου του προγράμματος, καθώς και στη θεσμοθέτηση των κριτηρίων βάσει των οποίων γίνεται η αξιολόγηση των εργασιών των ομάδων εργασίας. Το Ecomobility βασίζεται στην αυτενέργεια των εφήβων και την εθελοντική προσφορά, όπως συμβαίνει και με όλους τους συνεργαζόμενους και εμπλεκόμενους φορείς.

Το Κολέγιο Ρόδου στο Ecomobility


Από το νησί της Ρόδου τα τελευταία δύο χρόνια (2009-2010 και 2010-2011) έχει συμμετάσχει το Κολλέγιο Ρόδου. Η εργασία των παιδιών της Γ’ Γυμνασίου την προηγούμενη χρονιά είχε να κάνει με το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης της Ρόδου. Τα παιδιά μελέτησαν τα προβλήματα στη μεσαιωνική και τη σύγχρονη πόλη και πρότειναν λύσεις και για τις δύο.

Μερικοί από τους μαθητές που συμμετείχαν


Οι μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν στην εκστρατεία 2010-2011 ήταν:
• Μεμέτη Ελένη
• Πράντη Κατερίνα
• Φράγκου Μαριλένα
• Αλαβέρας Αντώνης
• Γκιούλογλου Χρήστος
• Παπαμιχαήλ Μερκούρης
• Τσίμπικας Αντώνης
• Χαστάς Γαβριήλ

με συντονιστές καθηγητές τους Παππά Παναγιώτη και Μπονιάτη Αντωνία. (Μπορείτε να δείτε την πλήρη εργασία των παιδιών εδώ). Η εργασία τους, όπως λέμε παραπάνω, προτείνει ενδιαφέρουσες λύσεις για πιο οικολογικές μετακινήσεις αλλά και για καλύτερες συνθήκες ζωήςμέσα στην πόλη. Οι διοργανωτές φέτος θα ήθελαν να δουν περισσότερα σχολεία από το νησί μας να συμμετέχουν στην εκστρατεία. Για το λόγο αυτό απευθύνονται και πάλι σε όλα τα σχολεία του Νομού μας.

Παράνομη, παράλογη και άκρως επικίνδυνη στάθμευση.

Συνεργαζόμενοι φορείς
H εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικοί φορείς.
Το ζητούμενο της εργασίας
Η ενεργή συμμετοχή των νέων για εξεύρεση λύσεων στα περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων πόλεων της χώρας με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, είναι το ζητούμενο της εκστρατείας. Στόχος, μέσα από τις εργασίες των μαθητών είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Έλλειψη παιδείας και πολιτισμού - Πεζοί, αυτοκίνητα και μηχανάκια στο πεζοδρόμιο


Το ECOMOBILITY ζητά από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήμος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δημιουργούνται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να εντοπίσουν ελλείψεις, κακοτεχνίες, να κάνουν έρευνα στο σχολείο, στο σπίτι για τα προβλήματα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις/προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή που ζούνε και πηγαίνουν σχολείο. Η εργασία τους, θα παρουσιαστεί στο κοινό στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται στον δήμο τους σε συνεργασία με το Ecocity. Οι μαθητές πρέπει μόνοι τους και χωρίς επέμβαση ενηλίκων, να παρουσιάσουν το έργο τους. Παράλληλα, η εργασία μπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, στίχους, διάφορες κατασκευές, μακέτες, ζωγραφική, έντυπα ή ό,τι όλο θα δημιουργήσει η φαντασία τους.

Άθλιες εικόνες στην Οδό Στεφάνου Καζούλη


Πώς δουλεύουν οι ομάδες
Για την έρευνα και την προετοιμασία της εργασίας τους, θα εργαστούν εκτός των ωρών διδασκαλίας, στον ελεύθερο χρόνο τους και χωρίς να παραμελούν τα μαθήματά τους ή τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, εκφράζοντας έτσι την εθελοντική συνεισφορά που τονίζεται μέσα από το πρόγραμμα. Οι ομάδες υποστηρίζονται από την Επιστημονική Επιτροπή του Ecomobility καθώς και μέσα από το internet (info@ecomobility.gr, info@ecocity.gr) ενώ θα έχουν την δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις και τηλεφωνικά στην ειδική ομάδα Έργου.

Όποιος/α βρει τον/την οδηγό κερδίζει


Οι τρεις φάσεις του προγράμματος
Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (Οκτώβριος 2011 – Ιανουάριος 2012)
Το πρώτο βήμα για την συμμετοχή είναι η αίτηση του Γυμνασίου. Στη συνέχεια ο καθηγητής θα επιλέξει την ομάδα και θα στείλει τη σύνθεσή της στην οργανωτική επιτροπή του προγράμματος. Η ομάδα μπορεί να δουλέψει ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012)
Από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάρτιο, θα διοργανωθούν οι εκδηλώσεις όπου θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών, σε κάθε μια από τις πόλεις που θα συμμετέχουν. Στην εκδήλωση καλούνται τα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια, εκπρόσωποι Φορέων από την Πόλη, Επιστήμονες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Σύλλογος των Καθηγητών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, γονείς και οι μαθητές. Η παρουσίαση των εργασιών και οι εισηγήσεις των μαθητών, έχουν σημαντικό χαρακτήρα για τον διάλογο που αναπτύσσεται στο τέλος των εκδηλώσεων. Επιτροπή Αξιολόγησης, από προσωπικότητες των επιστημονικών ιδρυμάτων, της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναδεικνύουν τις καλύτερες εργασίες, που προκρίνονται για τα βραβεία.

Η ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (Απρίλιος – Ιούλιος 2012)
Το τελευταίο μέρος του Προγράμματος, έχει εορταστικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει την Τελετή Βράβευσης των νικητών που γίνεται στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Αθήνα, την Έκθεση των Έργων των μαθητών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», το ταξίδι της νικήτριας ομάδας στις Βρυξέλλες καθώς και τη συμμετοχή των τεσσάρων ομάδων που διακρίθηκαν στην κατηγορία «Δημιουργικά Βραβεία» στην περιβαλλοντική κατασκήνωση ECOCAMP στα Καλάβρυτα.

Από την τελετή βράβευσης 2010-2011


Τα βραβεία
Το πρώτο βραβείο για την περίοδο 2011-12 είναι ένα πενθήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες, που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου 2012 με συμμετοχή της πρώτης ομάδας των μαθητών και του καθηγητή.

Για τους μαθητές και τον καθηγητή της πρώτης ομάδας για το 2011-12 ένα πενθήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες, στα τέλη Ιουνίου 2012


Τα Δημιουργικά Βραβεία θα δοθούν σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Δραματουργική έκφραση (θέατρο – χορός),
2. Σύνθεση (τραγούδι – μουσική – video clip),
3. Εικαστική έκφραση (μακέτα – ζωγραφική – έντυπο)
4. Ηλεκτρονική έκφραση (φωτογραφία – video)

Οι μαθητές των δημιουργικών βραβείων φιλοξενούνται για μία εβδομάδα στο ECOCAMP, την περιβαλλοντική κατασκήνωση για έφηβους στη περιοχή Ροδέα Καλαβρύτων. Η περίοδος της κατασκήνωσης είναι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Αναμνηστικό βραβείο απονέμεται και στον Δήμο που διοργανώνει την καλύτερη εκδήλωση στην περιοχή του.
Τέλος, σε όλους τους μαθητές, καθηγητές και Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης απονέμεται τιμητικός Έπαινος για την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής
Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2011. Η ειδική φόρμα μπορεί να αποσταλεί ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα www.ecomobility.gr/greek/participation_form.php ή με φαξ στο 210 6196 757

Από την περσινή τελετή βράβευσης


Η υπεύθυνη Προώθησης Εκστρατείας και Επικοινωνία
Υπεύθυνη Προώθησης Εκστρατείας του προγράμματος ECOMOBILITY 2011-12 είναι η Ιωάννα Φακιδάρη με την οποία τα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη διεύθυνση και τηλέφωνα:

Κεφαλληνίας 9, Παράδεισος Αμαρουσίου
151 25
Τηλ: 210 6196757
Fax: 210 6196958
e-mail: fakidari.ioanna@ecocity.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ecomobility.gr

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιώσιμες Πόλεις & Οικισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s