Εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση χωματερών τη στιγμή που καθημερινά δημιουργούνται νέες


Αρχάγγελος - Κατσίκια βόσκουν μέσα στη χωματερή


Εκατομμύρια ευρώ δαπανούνται εδώ και αρκετά χρόνια για την αποκατάσταση χωματερών σε διάφορα σημεία του νησιού μας, όμως όπως διαπιστώνετε από τις φωτογραφίες μας καθημερινά δημιουργούνται καινούργιες αφού δεν υπάρχει έλεγχος ούτε μέτρα φύλαξης των ύποπτων σημείων.
Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των «επίσημων» χωματερών πολλών πρώην κοινοτήτων και βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα μερικές. Συγκεκριμένα και μόνο στο νησί της Ρόδου:
• Είναι έτοιμη για δημοπράτηση μελέτη αποκατάστασης δύο χωματερών στη θέση Πουλενού στην Αρχίπολη και στη θέση Κριός στα Αφάντου.
• Μαζί με τις δύο παραπάνω θα αποκατασταθεί και ο ΧΑΔΑ Μανδρικού. Συνολικός προϋπολογισμός και για τα τρία σημεία €1.330.500
• Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αρχαγγέλου έχει επανυποβληθεί με προϋπολογισμό €315.000.
• Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Φώτη – Λιβάδι στη Διμυλιά. Εκπονείται η μελέτη αποκατάστασης και κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) συνολικού προϋπολογισμού €400.000
• Στη θέση Σπηλιάδα υπάρχει ο ΧΑΔΑ του πρώην Δήμου Αταβύρου που θα αποκατασταθεί από το Δήμο Ρόδου με ίδιες δαπάνες
• Στη θέση Τσικούρι αποκαταστάθηκε μικρής έκτασης ΧΑΔΑ από το Δήμο Ρόδου

Αρχάγγελος - Ελεύθερη διάθεση


Είναι φανερό ότι τη στιγμή που έχουν δαπανηθεί και ακόμα δαπανούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των χωματερών, ή ΧΑΔΑ όπως ονομάζονται επίσημα, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε να δημιουργούνται νέοι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί.
Αυτοί οι χώροι που σε λίγα χρόνια θα πρέπει πάλι να αποκατασταθούν με ανάλογες συνέπειες στο περιβάλλον και τα οικονομικά του Δήμου. Αυτό που κάνει τα πράγματα πιο σοβαρά είναι ότι πολλά από αυτά τα απορρίμματα θα καταλήξουν στη θάλασσα καθώς τώρα βρίσκονται σε χείμαρρους που οδηγούν σε αυτή.

Ιαλυσός - Εδώκαταλήγουν τα στερεά απορρίμματα από τη Δημοτική Ενότητα


Είναι σίγουρο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μιλάμε για αστικά απορρίμματα, δηλαδή δεν είναι τα απορριμματοφόρα του Δήμου που εναποθέτουν σκουπίδια στους χώρους αυτούς αλλά κυρίως ιδιώτες που δε θέλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να ακολουθούν μια διαφορετική διαδικασία. Βέβαια σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται ότι κάποιες Δημοτικές Ενότητες χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους για να τοποθετούν, ίσως προσωρινά ίσως όμως και όχι, διάφορα απορρίμματα όπως κλαδέματα, μπάζα, καρέκλες στρώματα κλπ πράγμα που φαίνεται και στις φωτογραφίες μας.

Αφάντου - Χωματερή μέσα στο ρέμα


Είναι απορίας άξιο όμως πώς οι Δημοτικές Κοινότητες και οι χωρικοί αντιδήμαρχοι δεν επεμβαίνουν και ούτε καν ενημερώνουν τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου ώστε αυτές να επέμβουν. Εκτός εάν η ενημέρωση γίνεται αλλά οι αιρετοί που είναι υπεύθυνοι κεντρικά για την κατάσταση αυτή δεν θέλουν να πράξουν τα δέοντα.

Χωρίς μπάρα ο χώρος - Ιδιωτικό Μηχάνημα καθαρίζει το χώρο και ρίχνει τα σκουπίδια στο ρέμα


Το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ- Και μετά τι;
Εν τω μεταξύ υπό έγκριση βρίσκεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ώστε να προχωρήσει το έργο των € 5.335.100 για το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Βορείου Τριγώνου. Δυστυχώς όμως απ’ ότι φαίνεται εάν δεν υπάρξουν πολιτικές μείωσης των απορριμμάτων, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης το νέο κύτταρο θα έχει μια διάρκεια ζωής περίπου τεσσάρων ετών αφού θα φιλοξενεί τα σκουπίδια ολόκληρου του νησιού που αυτή τη στιγμή υπολογίζονται γύρω στα 105.000 τόνους.

Αρχάγγελος - Η είσοδος μια βδομάδα πριν


Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)
Το ΚΔΑΥ είναι μια ελπίδα αφού ίσως μπορέσει ο Δήμος Ρόδου να κάνει για πρώτη φορά μια σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης συσκευασιών (πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί). Ο προϋπολογισμός του έργου είναι € 4.297.763 και αφορά τόσο την κατασκευή της υποδομής όσο και τον εξοπλισμό για να γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών που στη συνέχεια θα πρέπει να οδηγούνται για ανακύκλωση προφανώς στην Αθήνα

Αρχάγγελος- Προορισμός των σκουπιδιών η Αγάθη


Το σχέδιο για τα σχολεία
Ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο θέλει να υλοποιήσει ο Δήμος Ρόδου σε σχέση με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών. Συγκεκριμένα θέλει να τοποθετήσει ξεχωριστούς κάδους για χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο σε 120 σχολεία του νησιού μας ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να αρχίσουν να συνειδητοποιούν την αξία της ανακύκλωσης. Το σχέδιο αυτό, εάν προχωρήσει, είναι ίσως το σημαντικότερο από όλα αφού οι νέες γενιές είναι αυτές που μπορούν τελικά να γίνουν πιο υπεύθυνες από εμάς και να βελτιώσουν τα πράγματα.

Κατσίκια Βιολογικής εκτροφής


Συμπέρασμα

Όλα τα σκουπίδια πήγαν στο γκρεμό


Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές εκείνες για τη σωστή και φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων με μείωση του όγκου, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Από την άλλη θα πρέπει η δημοτική αρχή να βάλει τάξη και να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για εκείνους που προκλητικά δημιουργούν ανεπίτρεπτες καταστάσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι αιρετοί να σταματήσουν είτε να παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν είτε να χαϊδεύουν τα αυτιά όσων προβαίνουν σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι μέσα από τους μηχανισμούς του Δήμου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Στερεά Απόβλητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s