Η Κοιλάδα με τα μυστήρια


Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε:Πεταλούδες ή κατσίκια;

Η εικόνα του κεντρικού καταρράκτη δεν είναι όπως πριν από μερικά χρόνια, αποτέλεσμα της αλλαγής στο μικροκλίμα της Κοιλάδας

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθούμε με την Κοιλάδα των Πεταλούδων και φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Η προηγούμενη φορά ήταν φέτος στις 12 Ιανουαρίου όταν με επιστολή μας στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ρόδου (http://wp.me/p1g3vz-G) εκθέταμε όλα τα προβλήματα της Κοιλάδας και προτείναμε λύσεις σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές υποδείξεις που έχουμε στα χέρια μας.

Απαραίτητο το φυτώριο για την γρήγορη παραγωγή φυτών και την αναγέννηση της βλάστησης, λειτουργεί όμως όπως πρέπει;

Τι έγιναν οι δύο προανακρίσεις;
Η επιστολή εκείνη προκάλεσε μάλιστα και την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο οποίος – για άλλη μια φορά – παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης του Ν. 1650/86 περί προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (εφημ. Δημοκρατική 20 Ιανουαρίου 2011. Η προανάκριση αυτή συσχετίσθηκε με προηγούμενη για το ίδιο θέμα αλλά η τύχη τους αγνοείται. Στη συνέχεια παραδόθηκε από το χωρικό αντιδήμαρχο Πεταλούδων κ. Μιχάλη Χριστοδούλου τεχνική έκθεση για το τι πρέπει να γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας ενώ στις 4 Φεβρουαρίου είχαμε κατολισθήσεις στην Κοιλάδα μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Ψίνθος - Πεταλούδες: Κατσίκια στον επαρχιακό δρόμο, επικίνδυνα και για τους εποχούμενους


Γιατί δεν απομακρύνονται τα κατσίκια;
Φέτος έγιναν αρκετές προσπάθειες για να αποκατασταθούν κάποια από τα προβλήματα που είχαμε επισημάνει, όμως δεν έγινε τίποτα για το κυριότερο που είναι η απομάκρυνση των κατσικιών. Είναι κοινή πεποίθηση όλων όσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται σοβαρά με την Κοιλάδα ότι εάν δεν υπάρξει απομάκρυνση των κατσικιών το περιβάλλον της Κοιλάδας δεν πρόκειται να επανέλθει και εάν αυτό δεν γίνει σύντομα ίσως δεν επανέλθει ποτέ.
Κατσίκια στο κάτω μέρος της Κοιλάδας, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Είναι γνωστό το πρόβλημα της παράνομης βόσκησης στο νησί της Ρόδου, και όχι μόνο, αφού έχει απασχολήσει πλείστες φορές τους πολίτες και τους φορείς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έχουν γίνει συσκέψεις στη Νομαρχία (βλ. π.χ εφημ. Ροδιακή 26/2/2010), επιστολή του Νομάρχη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΑΠ. 3669/28-4-2009), ενημερωτικό σημείωμα του Αντινομάρχη στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ( Α.Π 978/20-11-2009), υπάρχουν αποφάσεις Νομαρχιακού Συμβουλίου και Δημοτικών Συμβουλίων, ερωτήσεις στη Βουλή (εφ. Ροδιακή 29/7/2007) ακόμα και συγκρότηση μικτών κλιμακίων από Νομαρχία και Δήμο Ροδίων (εφ. Ροδιακή, 28/02/2010). Κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών ήταν η αποτυχημένη κατάληξή τους. ]

Με το ενώτιο μπορεί να εντοπισθεί ο ιδιοκτήτης του ζώου και να διωχθεί εάν χρειασθεί.


Το θέμα όμως της αδέσποτης βόσκησης στην Κοιλάδα των Πεταλούδων έχει μια διαφορετική διάσταση. Πρώτον, η Κοιλάδα βρίσκεται μέσα στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με κωδικό GR4210006 ως ‘Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)’ (Sites of Community Importance – SCI) όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Οι ΤΚΣ υπόκεινται στις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2, 3, 4 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Το έντομο Panaxia Quantripunctaria, η πεταλούδα της Ρόδου δηλαδή, σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ της οδηγίας αυτής που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 206 της 22/07/1992 σ. 7 – 50, είναι είδος η διατήρηση του οποίου επιβάλλει τον καθορισμό ειδικών ζωνών διατήρησης και μάλιστα ως είδος προτεραιότητας. Δεύτερον, στην περιοχή δεν έχουν οριστεί βοσκότοποι και ως εκ τούτου η βόσκηση είναι παράνομη. Επομένως ο Δήμος Ρόδου ως ο διαχειριστής και νομέας του βιότοπου έχει κάθε συμφέρον και υποχρέωση να στραφεί εναντίον των ιδιοκτητών των ζώων τόσο στα ποινικά όσο και στα πολιτικά δικαστήρια.
Ποιος καλύπτει ποιον;

Ετοιμοπόλεμα κατσίκια


Από τα παραπάνω συνάγεται ότι κάποιοι δε θέλουν να λυθεί το πρόβλημα που βέβαια δεν προκαλείται από τα ζώα αλλά από τους ανθρώπους, δηλαδή τους «κτηνοτρόφους» οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ανοχή ή την κάλυψη των αρχών, καταστρέφουν ασύστολα το μοναδικό αυτό βιότοπο. Το ερώτημα είναι πόσο «αθώα» είναι η σχέση των τελευταίων με τις αρχές και τι κρύβεται πίσω από αυτήν την ολιγωρία. Γιατί βέβαια μιλάμε για δυο – τρεις ανθρώπους που αφήνονται ελεύθεροι να καταστρέφουν την Κοιλάδα. Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία, σήμερα καταθέτουμε και φωτογραφίες όπου είναι φανερό από τα ενώτια στα ζώα σε ποιους ανήκουν. Οποιαδήποτε αδράνεια από δω και στο εξής δεν νομίζουμε ότι αφήνει αμφιβολίες για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες διοικητικές ή νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αδιανόητο αυτές να μην προωθούνται όταν ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, ο αρμόδιος υπουργός και τέσσερις από τους πέντε βουλευτές του νομού ανήκουν στο κυβερνόν κόμμα. Φυσικά, το θέμα δεν ετέθη κατά την επίσκεψη του κ. Σκανδαλίδη πριν από μερικούς μήνες στη Ρόδο και την παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Νέα προβλήματα- Βαμβακίαση των πεύκων, μπορεί να καταπολεμηθεί;

Πολλά τα ξεραμένα πεύκα από βαμβακίαση


Ένα καινούργιο πρόβλημα που προέκυψε το τελευταία χρόνια και που βέβαια εμείς έχουμε ήδη επισημάνει, είναι το πρόβλημα της βαμβακίασης των πεύκων. Όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο αφού δεκάδες αν όχι εκατοντάδες δέντρα έχουν ξεραθεί από το έντομο Marchalina Hellenica. Είναι ενδεικτικό ότι συνεργείο από υπαλλήλους του δήμου και της περιφέρειας επισκέφτηκε την Κοιλάδα προχθές για να μελετήσει το φαινόμενο και να προτείνει λύσεις.
Μάλιστα υπάρχει σκέψη σύστασης μόνιμης επιστημονικής επιτροπής που θα παρακολουθεί αυτό αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα της Κοιλάδας και θα προτείνει λύσεις. Για μας είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί που τελικά θα πάρουν τις αποφάσεις δεν είναι οι υπάλληλοι αλλά η αιρετή εξουσία (!).

Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από έξι μήνες φαίνεται καθαρά η προσβολή από τη βαμβακίαση


Ένα άλλο μυστήριο είναι η ξαφνική εμφάνιση δεκάδων μελισσιών στην περιοχή που δε γνωρίζουμε εάν συνδέεται με το θέμα της βαμβακίασης. Ως γνωστό από το μελίτωμα του ίδιου εντόμου που προκαλεί την ασθένεια στα πεύκα (Marchalina Hellenica) τρέφονται οι μέλισσες που παράγουν πευκόμελο.

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν πεταλούδες;

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας - Σχεδιάστηκε κυρίως για τους εκτός εποχής επισκέπτες και για εκπαιδευτικούς σκοπούς


Είναι δεδομένο ότι την περιοχή επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο με ιδιαίτερα καλά οικονομικά αποτελέσματα για το δήμο. Είναι ενδεικτική και η διαμάχη των δύο δημοτικών συμβούλων (κ. Χριστοδούλου και κ. Περδίκης) για το ποιος θα τα ανακοινώσει. ¨Όμως τι γίνεται πριν και μετά την εμφάνιση των πεταλούδων; Η Κοινότητα Θεολόγου για εκείνα τα διαστήματα είχε σχεδιάσει τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα ιταλικά κτήρια στο κάτω τμήμα της Κοιλάδας, κυρίως για τις περιόδους που δεν υπάρχουν καθόλου Πεταλούδες ώστε να υπάρχει κάτι επισκέψιμο στην περιοχή, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους κυρίως το χειμώνα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε συνδυασμό με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε το 2002 αλλά δυστυχώς έκλεισε φέτος.

Τα εκθέματα χρειάζονται ανανέωση με περισσότερα είδη από τη χλωρίδα και πανίδα του νησιού μας


Πρόταση μας είναι η αναβάθμιση του Μουσείου με τη συνεργασία του πιο αξιόπιστου φορέα στην Ελλάδα που είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Γιατί αυξήθηκαν φέτος τα έσοδα;

Ζητούνται εξηγήσεις για την παράξενη απόκλιση στα έσοδα μεταξύ 2010 και 2011


Μέχρι το 2009 τα έσοδα της Κοιλάδας από τα εισιτήρια ήταν σταθερά, γύρω στα €1.100.000 – €1.300.000. Ξαφνικά πέρσι, τελευταία χρονιά του καποδιστριακού Δήμου Πεταλούδων, τα έσοδα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και εξήγηση μειώθηκαν περίπου κατά €700.000. Η απελθούσα δημοτική αρχή θα πρέπει να απολογηθεί πώς έγινε αυτό το μυστήριο και η σημερινή να μας δηλώσει τι θα κάνει για να το διερευνήσει. Είναι απαράδεκτο να σφυράμε αδιάφορα μπροστά σε τέτοιας κλίμακας και έκτασης φαινόμενα και ποσά.

Επικίνδυνο σημείο στο δρόμο προς το μοναστήρι της Καλόπετρας


Πολλά λοιπόν τα μυστήρια στη Κοιλάδα και δε γνωρίζουμε ποιος θα αναλάβει να μας τα εξηγήσει. Εμείς προφανώς θα επανέλθουμε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιότοποι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s