Χωροταξία ή Χάος


Αυτό φάνηκε για ακόμα μια φορά από τη λαϊκή συνέλευση στα Καλαβάρδα για τις δεξαμενές πετρελαίου

Οι πέντε δεξαμενές στα Καλαβάρδα - Εμφανής και η διάβρωση της ακτής


Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στα Καλαβάρδα για το θέμα της επαναλειτουργίας των εκεί δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Οι κάτοικοι σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα ενός μικρού χωριού συγκέντρωση διατράνωσαν σε υψηλούς πολλές φορές τόνους την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την εκ νέου λειτουργία αλλά και την επέκταση των εγκαταστάσεων που ζητάει εταιρεία από την Αθήνα.

Λαϊκή Συνέλευση 15 Δεκεμβρίου 2011 - Το δημοτικό σχολείο δε χωρούσε τον κόσμο


Χάντρες για τους ιθαγενείς
Συγκεκριμένα η εταιρεία STORAGE FACILITIES Ε.Π.Ε με έδρα την Κηφισιά στην Αθήνα με επιστολή προς την Τοπική Κοινότητα Καλαβαρδών στις 1/11/2011 που κοινοποιείται στο χωρικό αντιδήμαρχο κ. Α. Πάλλα και το Δήμαρχο Ρόδου κ. Ε. Κουσουρνά, ζητάει να επαναλειτουργήσει την εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων. Μάλιστα στο έγγραφό της αναφέρει ότι θα εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό της εγκατάστασης και θα καταστήσει τα Καλαβάρδα κέντρο τροφοδοσίας υγρών καυσίμων για όλο το νησί της Ρόδου.

Λαϊκή Συνέλευση 15 Δεκεμβρίου 2011 - Ο κόσμος δεν πείστηκε από τις υποσχέσεις της εταιρείας


Δεν παραλείπει μάλιστα στο ίδιο έγγραφο να δεσμευτεί ότι η πλειοψηφία του προσωπικού, που θα είναι περίπου 10 άτομα, θα προέρχεται από τα Καλαβάρδα και ότι θα παρέχονται δωρεάν 10.000 λίτρα πετρέλαιο για τις ανάγκες της Κοινότητας. Σε επίρρωση δε της πρώτης υπόσχεσης απεστάλη νέο έγγραφο με τις ειδικότητες που θα απασχοληθούν στις εγκαταστάσεις και τις αμοιβές τους (!).

Δεξαμενές - σπίτια - θερμοκήπια


Φυσικά οι πάνω από 200 κάτοικοι του χωριού ομόφωνα απεφάσισαν ότι δεν επιθυμούν να συναινέσουν στις εξελίξεις αυτές και μερικοί τόνισαν ότι θα καταφύγουν σε ακραίες μορφές αντιπαράθεσης. Από τη συνέλευση εξελέγη και επταμελής επιτροπή αγώνα για να συντονίσει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Δεξαμενές και ΔΕΗ πλάι πλάι


Δεύτερη λαϊκή συνέλευση φέτος
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη λαϊκή συνέλευση που γίνεται στα Καλαβάρδα φέτος. Η προηγούμενη είχε γίνει την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 και θέμα της είχε τις οχλήσεις που δέχεται το χωριό από την επιχείρηση ΖΑΣΠΑ και την αποχέτευση της Τοπικής Κοινότητας Σαλάκου. Αυτό βέβαια δείχνει και τα προβλήματα και τις πιέσεις που δέχεται η μικρή κοινότητα από δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα όριά της.

Οι δεξαμενές στα Καλαβάρδα - βρίσκονται εκεί περίπου 45 χρόνια


Μια μικρή αναδρομή
Σύμφωνα με κατοίκους του χωριού οι δεξαμενές καυσίμων λειτούργησαν για πρώτη φορά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξε αναστολή της λειτουργίας τους και το 1986 με 1987 επαναλειτούργησαν από την εταιρεία Rodoil ΑΕ. Η εταιρεία αυτή πτώχευσε το 1996 και μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Τις εγκαταστάσεις τότε αναλαμβάνει νέα εταιρεία που τις λειτούργησε έως το 2003-2004. Από τότε είναι ανενεργές. Το 2006 περιήλθαν οριστικά στην ιδιοκτησία της εταιρείας «STORAGE FACILITIES Ε.Π.Ε» δυνάμει του 17994/27-2-1996 συμβολαίου.

Ο χώρος φόρτωσης των βυτιοφόρων


Τι δείχνουν όλα αυτά
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ακριβώς αυτό που λέει και ο σημερινός μας τίτλος. Ότι δηλαδή εάν δεν υπάρξει χωροταξία στο νησί και χρήσεις γης, κάτι που έπρεπε βέβαια να γίνει εδώ και πολλά χρόνια, θα συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες δικαιολογημένες αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτών. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αυτές καθαυτές οι όποιες εγκαταστάσεις αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει χωροθέτηση των διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων πάνω στο νησί.
Έτσι στην περίπτωση των Καλαβαρδών, δίπλα από τον οικισμό έγιναν οι δεξαμενές και τα ορνιθοτροφεία, δίπλα από αυτά επετράπη να γίνουν σπίτια, δίπλα από τα σπίτια έχουμε θερμοκήπια και άλλες γεωργικές δραστηριότητες και δίπλα από αυτές έχουμε τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και μεταποιητικές μονάδες.

Σπίτια και δεξαμενές δίπλα δίπλα

Έχουμε και χειρότερα παραδείγματα λίγο πιο πέρα. Δίπλα από τον οικισμό Θεολόγου κατασκευάστηκε ο σταθμός της ΔΕΗ το 1973-1975. Όμως μετά από λίγα χρόνια άρχισαν να φτιάχνονται ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους.
Τα πράγματα βέβαια γίνονται σαφώς χειρότερα όταν κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές δε λειτουργούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στο νησί μας. Είναι και αυτό ένα γεγονός που κάνει τους πάντες διστακτικούς εάν πρόκειται να συναινέσουν στη χωροθέτηση μιας οχλούσας δραστηριότητας.

Οι σκουριασμένοι σωλήνες υπάρχουν ακόμα


Τι πρέπει να γίνει

Το ίδια ακριβώς χάος συμβαίνει σε όλο το νησί και για αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα εάν δεν υπάρξει μια χωροταξική μελέτη που θα καθορίζει τι μπορεί να γίνει, πού θα γίνει και με ποιους όρους. Ασφαλώς ως νησί και μάλιστα μεγάλο χρειαζόμαστε σύγχρονα οικιστικά σύνολα, τουριστικά καταλύματα, σταθμούς ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια, γεωργία και κτηνοτροφία, μεταποιητικές μονάδες, δομές αναψυχής, διοικητικές και κοινωνικές δομές και όλα αυτά γενικά που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ζωή ενός τόπου.
Όμως αυτά πρέπει να γίνουν με τρόπο που δε θα ενοχλούν το ένα το άλλο και κυρίως δε θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο με τρόπο αυθαίρετο. Διαφορετικά όλοι τελικά ενοχλούνται, και οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες και οι επιχειρηματίες.

Παραλία Καλαβαρδών


Δεν μπορεί όμως να περιμένουμε να τα κάνει αυτά το μακρύ χέρι του κράτους. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Ο σημερινές Δήμος Ρόδου μετά τη συνένωση των 10 πρώην καποδιστριακών δήμων έχει το τεχνικό προσωπικό που χρειάζεται για αυτό το εγχείρημα. Εάν δεν κάνουμε λάθος έχει περίπου 100 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων και φυσικά παραπάνω από όσο χρειάζεται διοικητικό προσωπικό. Είναι θέμα λοιπόν του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου να αρχίσουν να ασχολούνται σοβαρά με τη χωροταξία του νησιού.
Θέση όμως πρέπει να πάρουν και να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς με πρώτο και καλύτερο το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να βολεύει προσωρινά κάποιους αλλά μακροπρόθεσμα βλάπτει τον τόπο. Είναι ίσως μοναδική ευκαιρία με τον ενιαίο Δήμο Ρόδυ να προχωρήσουν κάποια πράγματα.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Χωροταξία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s