Περιβάλλον 2011: Ο χρόνος μας τελειώνει


Η παρακαταθήκη του χρόνου που φεύγει και οι προτεραιότητες για το 2012

Βράβευση από το Ecocity για τα "Οικολογικά - Ροδιακά" - Ιούνιος 2011


Σε λίγες μέρες το 2011 φεύγει και σίγουρα θα είναι μια χρονιά που θα θυμόμαστε όλοι πολύ καλά. Όσα έγιναν στη χώρα μας ήταν πρωτόγνωρα, ιδίως για τις νεώτερες γενιές, και σηματοδοτούν καταστάσεις που θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια. Η πρωτοφανής σε διάρκεια και ένταση κρίση που εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα σημάδεψε αναμφισβήτητα το 2011.
Εμείς από την πλευρά μας εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κρίση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει εκτός των άλλων και μια ευκαιρία για αλλαγή όλων προς το καλύτερο. Το να ελπίζουμε ότι απλά θα επιστρέψουμε στην πριν από την κρίση κατάσταση, μόνο δημιουργικό και ελπιδοφόρο δεν είναι.
Καταγράφουμε σήμερα συνοπτικά ποια ήταν τα κορυφαία θέματα περιβάλλοντος που μας απασχόλησαν το 2011 και που βέβαια εξακολουθούν να είναι και προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά. Διαλέξαμε λοιπόν τα 11 κορυφαία και βασικά ζητήματα στα οποία ως κοινωνία πρέπει να ενσκήψουμε το 2012. Το έτος φτάνει στο τέλος του αλλά παράλληλα και ο χρόνος για λύσεις τελειώνει αφού τα περισσότερα από αυτά είναι χρόνια και πιεστικά ζητήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Σημαντική η διάκριση για τα "Οικολογικά - Ροδιακά"


1. Στερεά Απόβλητα
Θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηρισθεί η ένταξη του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ρόδου στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 4,3 εκ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανακύκλωση συσκευασιών στη Ρόδο και όχι μόνο. Φαίνεται επίσης ότι εγκαταλείπεται η ιδέα της δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, που μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηρισθεί. Υπάρχουν επίσης προσπάθειες από την πλευρά Δήμου Ρόδου να προωθηθεί η ανακύκλωση τόσο μέσα από συνεργασίες, όπως αυτή της ανακύκλωσης χαρτιού με τους «Εθελοντές Ρόδου», όσο και μέσα από προγράμματα για τα σχολεία που αναμένεται να αρχίσουν από τον Απρίλιο του 2012.

Η ανακύκλωση είναι προς το παρόν υπόθεση εθελοντικών ομάδων και επιχειρηματιών με μικρή συμμετοχή του Δήμου


Στον αντίποδα, η αποκομιδή σε καθημερινή βάση πάσχει, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την κατάσταση στους κοινόχρηστους χώρους. Εξάλλου ενώ δαπανούνται εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση χωματερών υπάρχει ανοχή στη δημιουργία νέων. Η ανακύκλωση πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα και να μην επαφίεται απλά και μόνο στη ‘φιλοπατρία’ κάποιων οργανώσεων ή επιχειρηματιών. Για το θέμα των μπαζών δε φαίνεται λύση στον ορίζοντα.

XYTA Ρόδου - Ας ελπίσουμε ότι σε λίγο θα μιλάμε για ΧΥΤΥ - Χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων


Αυτό βέβαια που είναι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που θα περιλαμβάνει όλα τα είδη τους τόσο τα δημοτικά όσο και τα υπόλοιπα είδη (αυτοκίνητα, μπαταρίες, συσκευές, μπάζα κλπ). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι από τις υπηρεσίες του ενιαίου πλέον Δήμου Ρόδου υπάρχει μια διαφορετική, πιο θετική, αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
2. Υδάτινοι πόροι – Στόχος είναι να μπορούμε να πιούμε το νερό της βρύσης

Φράγμα Γαδουρά - Η μεγάλη ελπίδα για επάρκεια νερού


Το φράγμα του Γαδουρά έδωσε πολλές ελπίδες για την επίλυση της επάρκειας νερού για ολόκληρο το νησί. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι ενώ έχει ολοκληρωθεί η κυρίως εγκατάσταση, το φράγμα δεν είναι λειτουργικό στο σύνολο του αφού εκκρεμούν μια σειρά από υποστηρικτικά έργα, απαραίτητα όμως για την οριστική απόδοση του έργου σε χρήση. Ακόμα και με τη λειτουργία του φράγματος όμως θα πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη και οι εκτεταμένες διαρροές του δικτύου.
Μια άλλη προτεραιότητα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του νερού που πίνουμε με διαρκείς ελέγχους και δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο και σε όποιο άλλο μέσο προσφέρεται για απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών. Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο νερό της βρύσης.
3. Υγρά Απόβλητα

Τα συνεχή προβλήματα στον καταθλιπτικό αγωγό προκαλούν δυσοσμία και ταλαιπωρία στο κέντρο της πόλης


Η δυσωδία που κυριαρχεί τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί μαρτυρά ότι κάτι δεν πάει καλά στον τρόπο επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων τόσο από τις δημοτικές εγκαταστάσεις όσο και από τις ιδιωτικές. Κανείς δε φαίνεται να θέλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για το συγκεκριμένο θέμα και η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Από την άλλη πλευρά δε γνωρίζουμε επακριβώς πόσοι καταναλωτές είναι συνδεδεμένοι με τα δίκτυα αποχέτευσης και τι θα γίνει με αυτούς πους δεν είναι ενώ θα έπρεπε.
Η επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του ΒΙΟΚΑ στο Βόδι και οι συστηματικοί έλεγχοι και η τιμωρία όσων διαθέτουν ανεξέλεγκτα και χωρίς επεξεργασία τα υγρά τους απόβλητα είναι απαραίτητα. Η θάλασσα είναι ίσως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο αυτού του νησιού και μια πιθανή υποβάθμισή της θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία του.
4. Αδέσποτα κατσίκια

Τα κατσίκια έχουν ιδιοκτήτες που σε πολλές περιπτώσεις ξέρουμε ποιοι είναι


Τι να πει κανείς για το θέμα που να μην έχει ειπωθεί. Εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή και τις ζημιές στη γεωργία, τώρα πλέον αρχίσαμε να μετράμε νεκρούς και τραυματίες από τα αδέσποτα κατσίκια. Υποκριτική είναι η στάση στο θέμα όλων των υπεύθυνων – ανεύθυνων αφού ο τρόπος για να λυθεί το θέμα είναι όχι να στραφούμε εναντίον των ζώων αλλά εναντίον των ιδιοκτητών τους, απαιτώντας την αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούν.
5. Χωροταξία

Πεντάστερα ξενοδοχεία και οχλούσες χρήσεις δίπλα-δίπλα


Αναφερθήκαμε στο προηγούμενό μας φύλλο στο χάος που επικρατεί όσον αφορά τη χωροταξία στο νησί μας. Μπορεί κανείς να δει στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε πώς δίπλα από πεντάστερα ξενοδοχεία υπάρχουν οχλούσες δραστηριότητες ή εάν θέλετε πώς δίπλα από οχλούσες δραστηριότητες υπάρχουν τουριστικές επενδύσεις μεγάλης αξίας. Το ίδιο βέβαια είδαμε και στην περίπτωση των δεξαμενών στα Καλαβάρδα. Η γρήγορη εκπόνηση ενός χωροταξικού σχεδίου για το νησί μπορεί να δώσει λύσεις αλλά εάν καθυστερήσει και άλλο τότε θα είναι πολύ αργά.
6. Δομημένο περιβάλλον, Οδικό Δίκτυο, Κυκλοφοριακό, Διατηρητέα Κτήρια

Λίγα τα "τυχερά" κτήρια που αποκαθίστανται και χρησιμοποιούνται ξανά


Οι μεγάλοι οικισμοί του νησιού μοιάζουν πλέον με το κέντρο μιας μεγαλούπολης τριτοκοσμικής χώρας. Αναρχία και αυθαιρεσία βασιλεύουν με τη ζωή να γίνεται αβίωτη σε πολλά σημεία κυρίως για τους πεζούς και τους ανθρώπους που έχουν μια ειδική ανάγκη αλλά τώρα πια και για τους οδηγούς τροχοφόρων. Το οδικό δίκτυο βελτιώθηκε φέτος και μικρά πλέον κομμάτια του μένουν ώστε να είναι βατό. Ελπίζουμε απλά να μην ξανανοίξουμε πληγές με νέα έργα.
Σε δύο συνεχή αφιερώματα αναφερθήκαμε στην αξία των ιστορικών κτηρίων του νησιού αλλά και στην ανάγκη να καταγραφούν, να αποκατασταθούν και να δοθούν σε χρήση με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και την αρχιτεκτονική τους. Η κατάρρευση μέρους του τζαμιού του Ρετζέπ Πασά στη μεσαιωνική πόλη δείχνει ότι η φθορά του χρόνου δε θα μας περιμένει για πάντα.
7. Μεσαιωνική Πόλη – Περιμένοντας τις μπάρες
Πολύπαθη τα τελευταία χρόνια η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου που κατά τα άλλα είναι χαρακτηρισμένη μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Έχει απολέσει το χαρακτήρα της και πλέον έχει μετατραπεί σε ανοικτό χώρο κραχτών και μικροπωλητών την ημέρα και ανεξέλεγκτης διασκέδασης το βράδυ. Όλα αυτά βέβαια σε βάρος των ανθρώπων που μένουν ακόμα εκεί, γιατί δε θα αντέξουν πολύ, και όσων σκέφτηκαν να επενδύσουν με σεβασμό στην ιστορία της πόλης.

Διάβρωση Δυτικών Ακτών - Παραλία Κρεμαστής


8. Διάβρωση Δυτικών Ακτών
Η Ρόδος διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στη διάβρωση ακτών σε όλη την Ελλάδα. Διεκδικεί επίσης την πρώτη θέση στην αδιαφορία για επίλυση του προβλήματος. Κάτι είχε αρχίσει να κινείται πριν από δύο περίπου χρόνια αλλά πλέον όλοι περιμένουμε τη μοιραία έκβαση των πραγμάτων. Δηλαδή να αφανιστεί όλη η ακτογραμμή στη Βορειοδυτική πλευρά του νησιού, από το Ενυδρείο μέχρι την Κάμειρο Σκάλα.
9. Ενεργειακό, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αιολικό στη Μεσσαναγρό - Η διείσδυση ΑΠΕ θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη στο νησί μας


Το μόνιμο πρόβλημα του νησιού τα τελευταία 20 χρόνια. Η κατανάλωση αυξάνεται αλματωδώς χωρίς καμιά προσπάθεια εξοικονόμησης, και όπως είναι φυσικό η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Ευχάριστο είναι ότι ξεκίνησαν να δημιουργούνται αιολικά πάρκα στο νησί, όμως η διείσδυση των ΑΠΕ είναι ακόμα χαμηλή. Η Ρόδος θα μπορούσε να έχει ένα τεράστιο δυναμικό από ανανεώσιμες πηγές φτάνει να υπάρξει μια μελετημένη και προσεκτική προσέγγιση. Μέχρι στιγμής βέβαια προτιμούμε να ξοδεύουμε €122 εκατομμύρια για εισαγωγή πετρελαίου.
10. Πινακίδες και Καντίνες – Χρειαζόμαστε περισσότερους νομικούς και μηχανικούς ή μήπως πολιτική βούληση;

Η πινακίδα που καλωσορίζει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες


Οι ακαλαίσθητες πινακίδες καλωσορίζουν, αποχαιρετούν και συνοδεύουν τους επισκέπτες του νησιού σε κάθε τους βήμα. Ο Δήμος Ρόδου διαθέτει αυτή τη στιγμή τόσους νομικούς συμβούλους όσο λίγοι οργανισμοί σε αυτή τη χώρα και περισσότερους μηχανικούς από οποιοδήποτε άλλο δήμο, όμως το πρόβλημα παραμένει. Αυτό απλά σημαίνει ότι η δημοτική αρχή δε θέλει να το λύσει. Όπως σε φαίνεται να θέλει να λύσει το πρόβλημα με τις παράνομες καντίνες.
11. Φυτοπαθολογικό Εργαστήριο και ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων

Το φυτοπαθολογικό κόστισε 800.000 €, οι έλεγχοι όμως γίνονται στο Μπενάκειο και είναι πολύ λίγοι


Η πρόσφατη ανακάλυψη πορτοκαλιών που περιείχαν απαγορευμένη ουσία και μάλιστα σε υψηλές συγκεντρώσεις και, σε άλλο έλεγχο, μαρουλιών και πάλι με πάνω από το όριο υπόλειμμα φυτοφαρμάκων δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η λειτουργία του φυτοπαθολογικού εργαστηρίου στο νησί μας. Αυτό παραμένει ανενεργό για χρόνια ενώ έχουν δαπανηθεί περίπου €800.000 για τη δημιουργία του. Τη στιγμή αυτή οι έλεγχοι μόνο ενδεικτικοί μπορούν να θεωρηθούν και βέβαια η δημόσια υγεία είναι στο έλεος κάθε παραγωγού που δε τη σέβεται.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Απολογισμοί and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s