Κτήρια Φαντάσματα – Μέρος 3: Λεφτά υπάρχουν;


Σήμερα δημοσιεύουμε το τρίτο μέρος από τη σειρά άρθρων με τίτλο «Κτήρια φαντάσματα». Το σημερινό άρθρο αναφέρεται σε κτήρια πιο σύγχρονα που είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε είναι σε κακή κατάσταση ή κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν. Για μερικά από αυτά τα κτήρια έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα και είναι παρατημένα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει λόγω κακών χειρισμών της διοίκησης.
Το κτήριο του ΙΚΑ στην πλατεία Φώκιαλη

Το (αμαρτωλό) κτήριο του ΙΚΑ στην πλατεία Φώκιαλη


Είναι από τις «καραμπινάτες» περιπτώσεις όπου η κοινή λογική σηκώνει τα χέρια. Βλέποντας την ιστορία του κτηρίου και το πρόβλημα της στέγασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπος αρχίζει να απορεί εάν όλα αυτά που έγιναν και γίνονται είναι απλά λάθη.
Το παρελθόν
Το κτήριο στην πλατεία Φώκιαλη άρχιζε να κτίζεται το 1977 και τελείωσε το 1980 οπότε και μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. Το κτήριο είναι κτισμένο σε έκταση 2 στρεμμάτων και έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. Αυτό γιατί κατασκευάστηκε κατά παρέκκλιση ως υγειονομική δομή ενώ διαφορετικά θα είχε μικρότερο συντελεστή δόμησης.

Το κτήριο από την εσωτερική πλευρά - Εμφανής η εγκατάλειψη


Το 1990 διαπιστώθηκαν ρωγμές στο κτήριο, έγινε αυτοψία από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και του ΙΚΑ και αποφασίστηκε ότι είναι ακατάλληλο. Ο εργολάβος είχε εν τω μεταξύ πεθάνει κάτι που έκανε δύσκολο να αποδοθούν ευθύνες για τη στατικότητα του κτηρίου.
Το 1992 οι υπηρεσίες μετακομίζουν στο σημερινό κτήριο επί της Ρόδου – Λίνδου με πρώτο ενοίκιο σύμφωνα με πληροφορίες 2 εκατομμύρια δραχμές. Το νοίκι σήμερα εμφανίζεται να είναι €17.000, ποσό που φυσικά θα μπορούσε να δίνεται για να αποπληρωθεί αρκετά ψηλό δάνειο για να κατασκευαστεί νέο κτήριο ή να επισκευαστεί υπάρχον.
Το κτήριο από κοντά
Πριν από μερικά χρόνια ζητήθηκε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο να γίνει αυτοψία η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ορισμένα προβλήματα κυρίως στον τέταρτο όροφο όμως το κτήριο μπορούσε να επισκευαστεί. Η μελέτη που ακολούθησε φαίνεται να κόστισε πάνω από €300.000 και οδήγησε σε διαγωνισμό για την ανακατασκευή του κτηρίου μετά από εντολή της διοίκησης Αμπατζόγλου. Η διαδικασία προχώρησε και μηχανικός στη Ρόδο ανέλαβε να εκδώσει και τις σχετικές άδειες.

Το ΙΚΑ κλειστό από τις αρχές της δεκαετίας του 90


Φαίνεται όμως ότι κάποιοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες θέλουν να κατασκευαστεί νέο κτήριο στους Αγ. Αποστόλους, ενώ απορρίπτεται και η λύση στις Επτά Βαγιές όπου υπάρχει σχετική έκταση. Το κτήριο θα κατασκευαστεί (!) εντός της κ.μ. 366 γαιών Ρόδου, κοντά στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα στεγάσει τις διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ρόδου. Αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι περίπου 5.000 τ.μ κατά κάτι μεγαλύτερο από το κτήριο της πλατείας Φώκιαλη.
Τα παραπάνω εξηγούν και τις αιχμές του Υπουργού για τις παλινωδίες των τοπικών παραγόντων. Ο ίδιος πάντως για το παλιό κτήριο στην πλατεία Φώκιαλη φαίνεται να θέλει την αξιοποίηση μέσα από τις διαδικασίες real estate μετά από πρόταση ομίλου τραπεζών για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΙΚΑ. Βέβαια αυτό δεν είναι σίγουρο αφού όπως αναφέρουμε το κτήριο κατασκευάστηκε ως υγειονομική δομή και δεν ξέρουμε εάν μπορεί να αλλάξει χρήση.
Δικιά μας πεποίθηση είναι ότι την στιγμή αυτή είναι παρανοϊκό να υποστηρίζει κανείς ότι ο οργανισμός με τα τεράστια ελλείμματα θα δαπανήσει 5 εκ. ευρώ για να κατασκευάσει νέο κτήριο, πράγμα που δεν έκανε όταν υπήρχαν χρήματα. Αυτό που τελικά θα γίνει είναι να οι φορολογούμενοι να συνεχίσουν να πληρώνουν πρώτης τάξης ενοίκια και να έχουν περίθαλψη και υπηρεσίες πέμπτης τάξης

Πανεπιστήμιο και Τουριστικές Σχολές

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Όχι και σε πολύ καλή κατάσταση

Το κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα έπρεπε να είναι κόσμημα και πόλος έλξης για τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Ρόδο. Η κατάστασή του κάθε άλλο παρά τέτοια είναι. Μάλλον απωθητικό έχει καταντήσει τόσο εκτός όσο και εντός. Εάν θέλουμε να προσελκύσουμε φοιτητές θα πρέπει φυσικά να έχουμε και τις ανάλογες δομές.

Το κτήριο της ΑΣΤΕΡ - Κρατιέται ζωντανό επειδή λειτουργεί


Οι τελευταίες αναταραχές στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στο νησί μας που φιλοξενεί τρεις δομές (ΑΣΤΕ, ΙΕΚ και ΕΠΑΣ) και βέβαια εάν κινδυνεύσουν οι σχολές θα αρχίσουν να απαξιώνονται και τα κτήρια.

Το παλιό 6ο Δημοτικό και ημιτελές κτήριο στο χώρο του πρώην ορφανοτροφείου αρρένων

Το παλιό 6ο Δημοτικό Σχολείο - Στο βάθος το καινούργιο

Επικίνδυνα και το δύο κτήρια, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες, ιδιαίτερα το ημιτελές κτήριο στο χώρο του πρώην ορφανοτροφείου αρρένων. Στους χώρους βρίσκονται και μικρά παιδιά η ασφάλεια των οποίων κινδυνεύει και βέβαια κανείς δεν ξέρει τι άλλους κινδύνους κρύβουν τα κτήρια αυτά για τα μικρά παιδιά που συχνάζουν εκεί.

Από μια κλωσή κρέμεται το κτήριο στο πρώην ορφανοτροφείο αρρένων


Το φαιδρό της υπόθεσης για το παλιό 6ο Δημοτικό είναι ότι ανήκει στο Δήμο Ρόδου ενώ το υπόλοιπο οικόπεδο στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Βέβαια για σκέψεις συνεργασίας και αξιοποίησης ούτε κουβέντα. Εξοργιστική όμως είναι η αδιαφορία των «υπευθύνων» για τους κινδύνους που κρύβουν αυτά τα κτήρια. Ειδικά το δεύτερο που κρέμεται από μία κλωστή.

Έτοιμο να πέσει


Την ίδια στιγμή απέναντι θα έχουμε σε λίγο – ελπίζουμε – μια μαρίνα με την οποία θέλουμε να προσελκύσουμε υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες. Προφανώς για να βλέπουν το χάλι μας.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του εγκαταλελειμμένου κτηρίου

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιώσιμες Πόλεις & Οικισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s