Και στραβός είναι ο γιαλός … και στραβά αρμενίζουμε


Ή όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Γουρούνια στην Κοιλάδα των Πεταλούδων 21-02-2010 - Πότε θα αποφασίσει η δικαιοσύνη ;

Ερευνώντας τα θέματα της στήλης μας, διαβάζουμε πολλές φορές την επικαιρότητα περασμένων ετών, ίσως και μιας δεκαετίας πριν. Η εντύπωση που συνήθως αποκομίζουμε είναι ότι διαβάζουμε τις ειδήσεις του σήμερα. Ο λόγος απλός. Είναι τα ίδια προβλήματα που τα αφήνουμε να σέρνονται για χρόνια χωρίς να δίνονται αποτελεσματικές λύσεις.

Μπάζα ή θεσμοί για τα μπάζα;

Κόλπος της Ιξιάς - Τα αυτονόητα καταργούνται

Με την ευκαιρία λοιπόν διαφόρων γεγονότων που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί μας, ειδικά στο χώρο του περιβάλλοντος, θα θέλαμε να καταθέσουμε την άποψή μας για άλλη μια φορά. Φαίνεται ότι η πολυνομία, η ανομία, η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία είναι πλέον τα κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Μια κοινωνία που υποφέρει αλλά δε εννοεί να αλλάξει και να προσαρμοσθεί στις συνθήκες της εποχής. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το περιβάλλον και μέσα από αυτό η διαφύλαξη της υγείας μας, είναι από τα λίγα πράγματα που μπορούμε να αφήσουμε ακέραια πλέον στις επόμενες γενιές.

Νερά που κατευθύνονται στη θάλασσα

Σε μια εποχή όπου οι πολίτες και τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα οι αρχές, πολιτικές και μη, και κάποιοι από τους επίσημους φορείς που εκπροσωπούν μεγάλες επαγγελματικές ομάδες της κοινωνίας δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι τουλάχιστον τα αυτονόητα θα έχουν την κατάλληλη φροντίδα και προστασία. Για να δούμε μερικά παραδείγματα.

Ρολόι 23-08-2011 - Και μέσα στα μνημεία οι κεραίες - Ποιος θα ενδιαφερθεί;

Κοιλάδα Πεταλούδων

Λάθος, λέει, ήταν το κατηγορητήριο για την παραπομπή επτά ατόμων στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Δήμαρχος Πεταλούδων και τέσσερις πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι, για παραβάσεις άρθρων του Ν. 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα για περιοχές φυσικού κάλλους. Ο λόγος ήταν ότι υπήρχαν ελλείψεις στο κλητήριο θέσπισμα.
Έτσι μετά από δυο χρόνια και δυο προανακριτικές διαδικασίες, ενώ καταναλώθηκε πολύτιμος χρόνος και χρήμα για να παραπεμφθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, αυτό που προκύπτει είναι ότι θα πρέπει να ξοδευτεί και άλλος χρόνος και χρήμα να γίνουν και άλλες διαδικασίες ώστε κάποια στιγμή να εκδικαστεί η υπόθεση, εάν εκδικαστεί.

Πεταλούδες 21-02-2010

Το ερώτημα που αυτόματα προκύπτει είναι ποιος συνέταξε με πλημμελή τρόπο το κατηγορητήριο και οδήγησε στην αναβολή της δίκης και στην παραπομπή της στις καλένδες. Είναι δυνατόν να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ, να απασχολούνται δεκάδες υπάλληλοι, να χάνουν τον επαγγελματικό τους χρόνο δεκάδες άνθρωποι επειδή το κατηγορητήριο ήταν λάθος διατυπωμένο; Είναι δυνατόν ένας δικαστικός λειτουργός να συντάσσει ένα αόριστο κατηγορητήριο χωρίς αναφορά στην ύπαρξη δόλου ή αμέλειας και στον τρόπο τέλεσης των αδικημάτων;

Κόλπος της Ιξιάς

Ιαλυσός, Αύγουστος 2009 - Ό,τι βλέπετε δεν είναι αληθινό

Αυτό που μαρτυρούν οι αισθήσεις μας δεν είναι φαίνεται αρκετό για να πειστούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ούτε είναι αρκετά τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή η δυσφήμηση και τα προβλήματα δεν μπορούν να μπαίνουν πάντα κάτω από το χαλί. Αντί λοιπόν να επιδιώκουμε τη μέγιστη διαφάνεια και το μέγιστο βαθμό καθαρότητας των θαλασσών, αμφισβητούμε αυτό που κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει και το αυτονόητο που επισημαίνει η έκθεση του ΥΠΕΚΑ.
Από την άλλη πλευρά δεν ξέρουμε γιατί η ΔΕΥΑΡ και ο Δήμος Ρόδου δεν παίρνουν θέση. Ποια είναι τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα που έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο; Ποια είναι αυτά που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα; Καλό βέβαια είναι να μας πει και πότε συνδέθηκε ο κάθε χρήστης για να μην τρελαθούμε τελείως.

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Κεραίες 21-08-2011 - Η κεραία δίπλα από το Βρεφονηπιακό Σταθμό

Είναι δυνατόν να αφήνουμε στους πολίτες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα; Είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι είναι νόμιμο και τι όχι; Το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα αλλά είμαστε πολύ επιφυλακτικοί καθώς η επίκληση αδυναμιών ευθύς εξαρχής δεν προοιωνίζει ιδιαίτερα ευνοϊκά αποτέλεσμα. Είναι φυσικά ανάγκη να έχουμε καλές επικοινωνίες και αξιόπιστα δίκτυα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως σε βάρος της υγείας των πολιτών και ειδικά των παιδιών.
Το θέμα δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση και παχιά λόγια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συγκεκριμένα μέτρα και κυρίως διαφάνεια και πληροφόρηση. Η τελευταία είναι απαραίτητη ειδικά δε μια κοινωνία που οι πολίτες βομβαρδίζονται από αλλεπάλληλα μηνύματα χρήσης και κατάχρησης των κινητών τηλεφώνων. Από την άλλη πλευρά πρέπει να χωροθετηθούν θέσεις για όλες τις πηγές ακτινοβολίες σε ικανή απόσταση από κατοικημένες περιοχές και βέβαια να προχωρήσουμε σε μετρήσεις από ανεξάρτητη αρχή χωρίς φυσικά αυτό να το γνωρίζουν οι εταιρείες καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες διακόπτουν τη λειτουργία των κεραιών για να υπάρχει μικρότερη ακτινοβολία όποτε αυτό χρειάζεται.

Καταυλισμοί Ρομά και καύση καλωδίων

Τι κάνει το πλοίο στο καρνάγιο;

Άλλο ένα έπος αναποτελεσματικότητας και ατελέσφορων διαδικασιών. Χωρίς σχέδιο συσκέψεις επί συσκέψεων, δηλώσεις, δημοσιεύσεις, διαμαρτυρίες και πολλά άλλα αντί για συγκεκριμένες ενέργειες. Συγκεκριμένες ενέργειες για να ελεγχθεί το κύκλωμα της διακίνησης χαλκού. Γιατί δεν αφήνουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των Ρομά να μας υποδείξουν τις βέλτιστες λύσεις; Γιατί δεν ασχολούμαστε συστηματικά με τα θέματα υγείας και εκπαίδευσης ειδικά των παιδιών των Ρομά; Γιατί δεν δίνουμε μια ευκαιρία σε μια ανθρωπιστική λύση του προβλήματος;
Μήπως τελικά κάποιοι ΔΕΝ θέλουν να λυθεί το πρόβλημα;

Παράνομα κατάστημα – Ποιότητα Ζωής – Μικροπωλητές – Καντίνες

Είπατε τίποτα;


Πέρασαν 13 μήνες για τον Καλλικρατικό Δήμο Ρόδου για να ανακαλύψουν ότι ίσως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν έχει δικαίωμα να σφραγίζει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ευτυχώς που έχουμε πλειάδα δικηγόρων στο Δήμο, αλλιώς θα μας έπαιρνε ολόκληρη την τετραετία. Αλλά και όταν η δημοτική αρχή τα σφραγίζει πώς συμβαίνει αυτό να γίνεται πάντα το χειμώνα που έτσι κι αλλιώς είναι κλειστά; Εν τω μεταξύ το αλαλούμ στην Παλιά Πόλη θα συνεχιστεί και φέτος, οι μικροπωλητές θα μας απασχολούν για το πού θα πάνε για άλλη μια φορά και φυσικά οι παράνομες καντίνες θα εξαφανισθούν αλλά μόνο στα λόγια.
Τα παραπάνω αποτελούν μόνο παραδείγματα θεμάτων που έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε δεκάδες ακόμα, μερικά από τα οποία είναι βασικά για την ποιότητα ζωής του πολίτη, το επίπεδο πολιτισμού και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Θα αισθανόμασταν πολύ καλύτερα σ’ αυτό τον τόπο εάν έστω και μερικά έβρισκαν τη λύση τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Περιβάλλον και Πολιτισμός. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s