Μεσαιωνική Πόλη – Μέρος 3ο – Καθημερινότητα: Οι συσκέψεις δε λύνουν τα προβλήματα


Πανόραμα Μεσαιωνικής Πόλης


Συνεχίζουμε σήμερα με το τρίτο αφιέρωμα στη Μεσαιωνική Πόλη. Στα προηγούμενα δύο μιλήσαμε για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις υποδομές που πρέπει να υπάρξουν ως βάση για τη βιωσιμότητα της πόλης. Σήμερα θα αναφερθούμε στα πιο πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας που όμως είναι εξίσου σοβαρά και που δυστυχώς εάν δεν επιλυθούν σε λίγο καιρό θα έχουν αλλοιώσει το χαρακτήρα του συνόλου της Μεσαιωνικής Πόλης.
Η πλήρης απαξίωση και ασέβεια

Η πλήρης απαξίωση και ασέβεια


Το βασικό θέμα βέβαια είναι να μπορέσουν να συνυπάρξουν από τη μια πλευρά οι μόνιμοι κάτοικοι και από την άλλη οι «χρήστες» όπως θα λέγαμε της Μεσαιωνικής Πόλης. Καθώς ο καιρός περνάει λόγω των πολλαπλών αυθαιρεσιών και της ατολμίας των δημοτικών αρχών να εφαρμόσουν το νόμο αλλά και τις δικές τους αποφάσεις, η πλάστιγγα γέρνει σε βάρος των μονίμων κατοίκων. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι εμφανής να μετατραπεί η Παλιά Πόλη σε χώρο επισκεπτών το πρωί και διασκέδασης το βράδυ, χάνοντας το χαρακτήρα του οικιστικού συνόλου και της ζωντανής πόλης που μέχρι τώρα είχε. Εξάλλου οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Οι μόνιμοι κάτοικοι ολοένα και λιγοστεύουν και σε λίγο φυσικά δε θα υπάρχουν καθόλου.

Εν αρχή ην ο Νόμος

Οδός (;) Πυθαγόρα


Πολλά από τα σημερινά προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με την απλή εφαρμογή του νόμου. Χωρίς την ατέρμονη διαδικασία των συσκέψεων θα είχαμε σοβαρά αποτελέσματα εάν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τα απλά πράγματα που προβλέπει ο νόμος.

Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Προσβλητική η εικόνα του σιντριβανιού


Για τα καταστήματα αυτά η τήρηση του ωραρίου, η μη υπέρβαση της νόμιμης άδειας, η μη αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, η απαγόρευση της άγρας πελατών και η τήρηση των κανόνων για την ηχορύπανση θα είχαν θεαματικά αποτελέσματα. Αντί για αυτά όμως βλέπουμε κατάληψη των δρόμων από ανθρώπους και τραπεζοκαθίσματα, κλείσιμο δρόμων και κοινόχρηστων χώρων και καταστήματα με άδεια καφενείου και ζαχαροπλαστείου να μετατρέπονται σε νυκτερινά κέντρα που παίζουν μουσική σε μη ανεκτά όρια. Βλέπουμε επίσης τους κράχτες να δυσφημούν ολόκληρη την πόλη και βέβαια λειτουργία καταστημάτων μέχρι τις πρωινές ώρες.

Κυκλοφοριακό

11-05-2011 - Περιμένοντας τις μπάρες


Η απόλυτη απαξίωση ενός μνημείου και η έλλειψη σεβασμού προς αυτό φαίνεται από την κατάσταση του κυκλοφοριακού. Αντί να μην υπάρχει ούτε ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης και η κυκλοφορία των λίγων οχημάτων να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο μνημείο, αυτό που βλέπουμε είναι αυτοκίνητα και μηχανάκια να κυκλοφορούν και να σταθμεύουν παράνομα οπουδήποτε νυχθημερόν. Με μια σωστή εφαρμογή του νόμου θα έπρεπε να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε όσους δεν είναι κάτοικοι και περιορισμένη κυκλοφορία για τους μόνιμους κατοίκους. Το θλιβερό είναι ότι ούτε οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι δε σέβονται τη Μεσαιωνική Πόλη, σταθμεύοντας όπου τους βολεύει όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Το τελευταίο βέβαια ανέκδοτο είναι η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης απέναντι από το Κάστρο των Ιπποτών.

Πλανόδιο εμπόριο και έλεγχος των τιμών των καταστημάτων

Ούτε εδώ χρειαζόμαστε ειδικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε τα δύο αυτά φαινόμενα. Δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε όμως δείγματα παρανομιών και για τα δύο. Η δυσφήμηση που γίνεται ειδικά από το «γδάρσιμο» κάποιων πελατών είναι ανυπολόγιστη και ανατρέπει τις όποιες προσπάθειες διαφήμισης του τουριστικού μας προορισμού. Το πλανόδιο εμπόριο, εάν θέλαμε να έχουμε τέτοιο στη Μεσαιωνική Πόλη, θα έπρεπε να είναι αυστηρά χωροθετημένο σε συγκεκριμένους χώρους.

Ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής

Για όσα πράγματα δεν μπορούν και δε χρειάζεται να ρυθμιστούν από το νόμο θα έπρεπε η κάθε δημοτική αρχή να λάβει δραστικά μέτρα.

Καθαριότητα

Η καθαριότητα μία από τις πληγές της Μεσαιωνικής Πόλης

Η Μεσαιωνική Πόλη έπρεπε να είναι υπόδειγμα καθαριότητας και ευταξίας. Μόνο αυτό δεν είναι. Με ευθύνη τόσο των επιχειρηματιών και των χρηστών όσο και της δημοτικής αρχής αλλά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες υπάρχουν χορταριασμένα τείχη και δρόμοι, σακούλες σκουπιδιών παρατημένες και συχνά ανοικτές αφού οι καταστηματάρχες αφήνουν τα σκουπίδια έξω από τα καταστήματα τους μετά το κλείσιμο και αποκομιδή των σκουπιδιών τις νυκτερινές ώρες με το ήχο των χιλιάδων μπουκαλιών που αλέθονται από τα απορριμματοφόρα να συνοδεύει τον ύπνο των κατοίκων.
Η Δημοτική Αρχή ίσως θα έπρεπε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ξεχωριστός κανονισμός καθαριότητας για τη Μεσαιωνική Πόλη. Αυτός θα μπορούσε να προβλέπει ξεχωριστή διαδικασία για την αποκομιδή των σκουπιδιών μέσα στο μνημείο θεσπίζοντας προφανώς πιο αυστηρούς όρους όπως τη χρήση ξεχωριστών κάδων από κάθε επιχείρηση, τη εναπόθεση σκουπιδιών ορισμένες ώρες λίγο πριν την αποκομιδή, την υποχρεωτική ανακύκλωση των γυάλινων φιαλών κλπ.

03-09-2011 - Τα χόρτα στο δρόμο θα μπορούσαν να είχαν καθαριστεί

Έλεγχος – Το πιο δύσκολο καθήκον

Ουρές τα αυτοκίνητα μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη ακόμα και την ημέρα

Το πιο δύσκολο καθήκον που καλείται να επιτελέσει η δημοτική αρχή είναι ο έλεγχος. Εκεί πάντα κάπου κολλάμε. Θα ήταν λογικό φυσικά πριν από την επιβολή ποινών να γίνει μια προσπάθεια συνεννόησης με όλους εκείνους που δραστηριοποιούνται στη Μεσαιωνική Πόλη. Επειδή όμως τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα και για μερικούς πολύ μεγάλα, δύσκολα θα μπορούσε να αποδώσει μια τέτοια προσπάθεια η οποία προφανώς έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν.
Αυτό που μένει λοιπόν είναι ο έλεγχος και η αστυνόμευση. Όμως αυτά θα πρέπει να γίνουν σοβαρά και η όποια επιβολή ποινών δε θα πρέπει να αναιρείται την επόμενη μέρα. Η επιβολή προστίμων που αφαιρούνται μόνο μεγαλύτερη ζημιά προξενεί.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Δυστυχώς για τη Μεσαιωνική Πόλη σήμερα υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι αλλά κανένας συγκεκριμένα υπεύθυνος. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος που να συντονίζει όλες τις ενέργειες και να λογοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο και πολύ περισσότερο στους πολίτες. Καλό όμως είναι ο άνθρωπος αυτός να έχει τις γνώσεις, την ικανότητα και βέβαια την εξουσία να επιβάλλει το νόμο και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και βέβαια θα πρέπει να μην έχει σχέση ή συμφέροντα στην μεσαιωνική πόλη

Κάτοικοι υπό διωγμό

Τελικά η Coca Cola πάει με όλα, ακόμα και με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Οι μόνιμοι κάτοικοι αισθάνονται ότι είναι υπό διωγμό. Οι λόγοι είναι πολλοί:
• Μέχρι τώρα παρότι η Μεσαιωνική Πόλη θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς δε είχε ποτέ η τα πλεονεκτήματα που έχουν οι παραδοσιακοί οικισμοί αφού δε θεωρείται τέτοιος. Για παράδειγμα οι κάτοικοι θα μπορούσαν να είχαν τη δυνατότητα να καλύπτουν το επιπλέον κόστος κατασκευής και συντήρησης με κρατική πριμοδότηση κατά 50%. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αποκατασταθούν περισσότερες κατοικίες και να εγκατασταθούν λιγότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με το χαρακτήρα ενός τέτοιου μνημείου. Βέβαια στις παρούσες συνθήκες τέτοιες προτάσεις αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.
• Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να είχαν μεγαλύτερη τεχνική βοήθεια και επιστημονική στήριξη από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου για να αποκαταστήσουν κτήρια εντός της πόλης. Η συμπαράσταση αυτή θα είχε και το συμβολισμό της θέλησης της δημοτικής αρχής να στηρίζει τον οικιστικό χαρακτήρα της.
• Ισχύει το ρυμοτομικό σχέδιο του Υπουργείου Δημοσίων Έργων του 1961, χωρίς αυτό να έχει πραγματικά εφαρμοστεί, και οι κάτοικοι πληρώνουν μεγάλα ποσά για τις δικαιοπραξίες τους με βάση εκείνο το σχέδιο.
• Πολλοί κάτοικοι πληρώνουν δημοτικά τέλη αποχέτευσης χωρίς να έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα αποχέτευσης αφού αυτά δεν υπάρχουν σε όλη την έκταση της πόλης όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας.
• Η κατάσταση με την ηχορύπανση οδηγεί τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αφού εδώ και χρόνια κανείς δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο και τα αυτονόητα.
• Μέτρα που θα τους διευκόλυναν όπως η μετακίνηση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προμηθεύτηκε ο δήμος έχουν εγκαταλειφτεί διά παντός

Τουλάχιστον τα τείχη θα μπορούσαν να μην έχουν αυτή την όψη

Όλα τα παραπάνω δε δυσκολεύουν τη ζωή μόνο των κατοίκων αλλά και εκείνων των επιχειρηματιών που προσπαθούν με σωστό και ευσυνείδητο τρόπο να επιβιώσουν μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη και να αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο, τη φιλοξενία και την ιστορία μας. Οι δύο αυτές κατηγορίες ανθρώπων είναι όπως φαίνεται είδος που κινδυνεύει και δυστυχώς εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα εξαφανιστεί τελείως. Μαζί με αυτούς όμως θα εξαφανιστεί η ζωντανή Μεσαιωνική Πόλη που πολύ αμφιβάλλουμε εάν θα μπορεί να παραμείνει πλέον μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε μια τέτοια περίπτωση πολύ θα θέλαμε να δούμε ποιοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιώσιμες Πόλεις & Οικισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s