Φουκουσίμα, 1 χρόνος μετά: Κάτι αλλάζει


Δείτε τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Green Action Ιαπωνίας Aileen Mioko Smith και Ευρωπαίων ευρωβουλευτών στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος για τον 1 χρόνο μετά τη Φουκουσίμα.

Η τραγωδία

Στις 14.46 τοπική ώρα ο πιο δυνατός σεισμός που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ιαπωνία, μεγέθους 9 Ρίχτερ, κτύπησε τη Βορειοανατολική ακτή της χώρας, αφήνοντας 20.000 νεκρούς ή αγνοούμενους. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης και το σοβαρότατο πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας Fukushima Daiichi. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς η ραδιενέργεια διέρρεε από το σταθμό.

Ο σταθμός της Φουκουσίμα

Η αλλαγή

Ένα χρόνο μετά το τρομερό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας φαίνεται ότι η στάση των πολιτών αλλά ειδικά των κυβερνήσεων αρχίζει να αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σήμερα κατασκευάζονται λιγότεροι αντιδραστήρες και μερικές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν το πυρηνικό μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με σαφή σκοπό την ολική εξάλειψη των πυρηνικών. Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία, που ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2022 θα έχει εξαλείψει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της, η Δανία η Αυστρία και η Ελβετία. Σε άλλες χώρες οι ίδιοι οι πολίτες, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, έχουν ταχθεί κατά της πυρηνικής ενέργειας. Μια τέτοια χώρα είναι η Ιταλία όπου σε δημοψήφισμα το 95% των πολιτών είπαν ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια αναγκάζοντας την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να αναθεωρήσει τα σχέδιά της.

Ιταλία - Όχι στα πυρηνικά από τη συντριπτική πλειοψηφία (95%) των Ιταλών

Από την άλλη πλευρά η συνήθης τακτική να επεκτείνεται η διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων γίνεται πιο σπάνια μετά τη Φουκουσίμα καθώς εγείρονται πολλές ερωτήσεις για την ασφάλεια, το κόστος συντήρησης και άλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν πιο προσεκτικά. Στο ατύχημα της Φουκουσίμα προστέθηκε και η διεθνής οικονομική κρίση που επιδεινώνει πολλά από τα προβλήματα που οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζουν. Είναι φανερό λοιπόν ότι η τραγωδία της Φουκουσίμα ήρθε να επιταχύνει αυτό που όλοι έβλεπαν: Η πυρηνική ενέργεια δεν έχει μέλλον.

50 λόγοι για τη μη χρήση της πυρηνικής ενέργειας

Από περσινή εκδήλωση του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου

Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας χρησιμοποιούν συχνά τρεις λόγους για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους:
1. Την εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου
2. Τις ανάγκες ανάπτυξης του Νότιου ημισφαιρίου
3. Την κλιματική αλλαγή

Τεράστιοι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία

Οι αντίπαλοί της όμως έχουν πλήθος επιχειρημάτων για να αντικρούσουν πολύ πειστικά όλα τα παραπάνω. Σε αναφορά τους για παράδειγμα η ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων παραθέτει 50 λόγους για να πείσει τους πολίτες ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση. Οι λόγοι αυτοί συνοψίζονται στα παρακάτω:
Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη

Η καταστροφή του σταθμού

Τα πρόσφατα μεγάλα ατυχήματα στους σταθμούς Three Mile Island (Μάρτιος 1979), Τσερνομπίλ (Απρίλιος 1986) και Φουκουσίμα (Μάρτιος 2011) έχουν δείξει τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας. Θάνατοι, κακοήθειες και τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον, στην οικονομική και κοινωνική ζωή έχουν προκληθεί από τα διάφορα ατυχήματα, με κορυφαίο αυτό του Τσέρνομπιλ. Στον κίνδυνο ατυχήματος από φυσικά αίτια και ανθρώπινες παραλείψεις πρέπει να προστεθούν οι κίνδυνοι από τρομοκρατικά κτυπήματα, πυρκαγιές, ανθρώπινες αστοχίες, μηχανικά προβλήματα και αεροπορικά δυστυχήματα.
Από την άλλη πλευρά η πυρηνική ενέργεια παράγει τεράστιες ποσότητες αποβλήτων (2.000.000 m3 μόνο στην Ευρώπη των 27 μέχρι το 2007). Τα περισσότερα από αυτά αποθηκεύονται προσωρινά και ένα είναι βέβαιο. Μετά από πενήντα χρόνια χρήσης πυρηνικής ενέργειας καμία χώρα δεν έχει αναπτύξει μια λειτουργική στρατηγική διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.

Τα "Οικολογικά - Ροδιακά" συμμετείχαν στο 4ο Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ(από αριστερά: Π. Αυγερινός, Δ. Γρηγοριάδης, Θ. Αναπολιτάνος, Β. Παυλίδης, Ν. Κασσέρης και Π. Παπαθεοδώρου)

Η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή

Εάν υπολογίσουμε τα κόστη που η πυρηνική βιομηχανία υπολογίζει, πχ η κατασκευή των σταθμών και λειτουργικά κόστη, αλλά και αυτά που δεν λαμβάνει υπόψη όπως η απεγκατάσταση και απολύμανση σταθμών, η διαχείριση των αποβλήτων και η ασφάλιση των σταθμών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πανάκριβη. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε βέβαια και το κόστος αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται από διάφορα ατυχήματα, κόστος που είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί πολλά χρόνια για να υπολογιστεί. Από την άλλη πλευρά η αιολική ενέργεια είναι ήδη ανταγωνιστική και η ηλιακή θα ακολουθήσει μέσα στη δεκαετία που διανύουμε.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι «διάφανη»

Σε πολλές χώρες οι πολίτες δεν μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα για το εάν θέλουν πυρηνική ενέργεια ή όχι. Όπως αναφέρουμε παραπάνω στην Ιταλία όταν δόθηκε η δυνατότητα αυτή το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση που θα καταλήξει στη λήψη απόφασης από τους πολίτες για το εάν θέλουν ή όχι πυρηνικούς σταθμούς. Οι πολίτες δικαιούνται να έχουν άποψη ειδικά σε θέματα ασφάλειας.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα σχέδια για πυρηνικούς σταθμούς είναι δύσκολα προσβάσιμα σε πολίτες και οργανώσεις τους, όπως επίσης δύσκολο είναι να γνωρίζει κανείς τις πραγματικές συνέπειες ενός ατυχήματος αφού οι κυβερνήσεις φροντίζουν να αποκρύπτουν στοιχεία όπως φάνηκε στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή- Εξοικονόμηση και ΑΠΕ δίνουν βιώσιμες λύσεις

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω η πυρηνική ενέργεια είναι υψηλού κινδύνου και υψηλού κόστους. Εάν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι λύσεις φιλικές προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον που εμπεριέχουν χαμηλό ρίσκο και μια πιο αποτελεσματική λύση όχι μόνο στα περιβαλλοντικά αλλά και στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Το ζητούμενο λοιπόνείναι να δούμε τις μακροχρόνιες λύσεις που ωφελούν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και όχι απλά τα λόμπι, όποια και να είναι αυτά. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι πλέον εναλλακτική λύση για κανένα πρόβλημα της ανθρωπότητας, αλλά αντίθετα θα προσθέσει προβλήματα σε αυτήν.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Πυρηνική ενέργεια. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s