Πρόγραμμα PROMISE: Εξοικονόμηση ενέργειας και δωρεάν ενεργειακοί έλεγχοι σε νοικοκυριά


Εκδήλωση για το κοινό στο Ροδίνι το Σάββατο, 24 Μαρτίου στις 11 πμ

Το λογότυπο της δράσης PROMISE - Εξοικονόμηση ενέργειας για νοικοκυριά

Το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας αυτό το Σάββατο 24 Μαρτίου και ώρα 11:00 με 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ροδίνι» στο πλαίσιο του προγράμματος PROMISE. Όσοι πολίτες το επιθυμούν, στην εκδήλωση θα μπορούν να δηλώσουν και ενδιαφέρον για τους δωρεάν ενεργειακούς ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου.

Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει σοβαρά οικονομικά οφέλη για τα νοικοκυριά

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν απλοί καθημερινοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες και οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά του νησιού. Σε μια περίοδο όπου όλοι μας προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόστη των νοικοκυριών, πολύ συχνά παραβλέπουμε το κρυφό κόστος της σπάταλης κατανάλωσης ενέργειας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι από μόνες τους δυνατό να λύσουν τα ενεργειακά προβλήματα χωρίς εξοικονόμηση

Την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή 23, στον ίδιο χώρο από τις 5 έως τις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για παραγωγικούς φορείς της Ρόδου εκδήλωση με θέμα «Βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας για τους πολίτες». Οι φορείς που έχουν συνάφεια με την εξοικονόμηση ενέργειας και την εκπαίδευση για ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά προσκαλούνται να ακούσουν επιτυχημένα παραδείγματα, εργαλεία και πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά που θα παρουσιάσουν ξένοι προσκεκλημένοι από Ευρωπαϊκά νησιά της Δανίας, της Ισπανίας και της Ισλανδίας. Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.

Τι είναι το πρόγραμμα PROMISE

Το πρόγραμμα PROMISE είναι μέρος του προγράμματος Intelligent Energy Europe

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PROMISE είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα στόχος του οποίου είναι η προώθηση καλών πρακτικών για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς των καταναλωτών σε Ευρωπαϊκά νησιά. Είναι μέρος του προγράμματος Intelligent Energy Europe. Για την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα επιλέχθηκε η Ρόδος ενώ από άλλες χώρες συμμετέχουν το Σάμσο (Δανία), η Τενερίφη (Ισπανία) και η Ισλανδία, μέσω των ενεργειακών τους γραφείων.

Το πρόγραμμα εστιάζεται στην οικιακή κατανάλωση, όμως πολλά μπορούν να γίνουν και δε επίπεδο δημοτικού φωτισμού

Αναγνωρίζοντας την πρόκληση που αποτελούν για την Ελλάδα οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020 ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και την επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης το πρόγραμμα βασίστηκε στην παρατηρούμενη υστέρηση του οικιακού τομέα καθώς, μέχρι να επιβραδυνθεί από την πρόσφατη κρίση, η ζήτηση ενέργειας στα νοικοκυριά αυξανόταν σταθερά κυρίως λόγω του ολοένα και μεγαλύτερου μεγέθους των κατοικιών, των όλο και περισσότερων διαθέσιμων στην αγορά υπηρεσιών και συσκευών αλλά και της μη ορθολογικής ενεργειακής συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Οι συμβολικές πράξεις εξοικονόμησης πρέπει να αποκτήσουν πιο ουσιαστικό περιεχόμενο

Ο στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROMISE είναι να βελτιώσει την πληροφόρηση των πολιτών ως προς τις παραμέτρους που καθορίζουν την ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά και να παροτρύνει τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Ερωτηματολόγιο Ενεργειακής Καταγραφής Προγράμματος PROMISE και δωρεάν ενεργειακός έλεγχος

Η χρήση ενέργειας στις κατοικίες συχνά παραμένει «κρυφή» στους χρήστες αυξάνοντας τους λογαριασμούς και αποτελώντας σπατάλη που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Πολλά νοικοκυριά δεν έχουν σαφή εικόνα της ποσότητας της ενέργειας που καταναλώνουν, ενώ συχνά η εκτίμησή τους για τους τομείς όπου καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια είναι λανθασμένη.
Όσα νοικοκυριά λοιπόν επιθυμούν να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο ενεργειακής καταγραφής αλλά και να πάρουν μέρος σε δωρεάν ενεργειακό έλεγχο μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFJWc3l5S19ZSWFkSTltZzJRb0hncmc6MQ

Η ανάγκη για εξοικονόμηση στη Ρόδο

Ο μοναδικός θερμικός σταθμός στη Σορωνή απαιτεί 122 εκ ευρώ το έτος σε ορυκτά καύσιμα για να λειτουργήσει

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενό μας άρθρο ότι η εισαγωγή πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο το 2010 στοίχισε € 122.743.875 σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, μια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 20% θα απέφερε €4.548.775 όφελος για την οικονομία και βέβαια το ανάλογο όφελος και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η γιγάντωση του τουριστικού τομέα στο νησί, από την άλλη, έχει σαφή επίπτωση στη κατανάλωση υγρών καυσίμων από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ήρθαν για να μπαλώσουν τις αυξημένες ανάγκες. Εάν υπήρχε μια σωστή πολιτική εξοικονόμησης δε θα τα χρειαζόμασταν.


Παρόλα αυτά δυστυχώς δε βλέπουμε να γίνεται καμία προσπάθεια εξοικονόμησης από κανέναν με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει εκτοξευθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και υγρών καυσίμων. Δεν υπάρχει δηλαδή ουσιαστική πολιτική εξοικονόμησης, δεν τίθενται στόχοι προς αυτή την κατεύθυνση και δε λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο – Διπλασιασμός σε 15 χρόνια

Χαρακτηριστική των όσων λέμε παραπάνω είναι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα. Μπορείτε να δείτε την αύξηση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί μας.

Έτος ——————————– Παραγωγή σε MWh

1996 ————————– 393.205
1997 ————————– 424.684
1998 ————————– 465.816
1999 ————————- 503.812
2000 ———————- 551.009
2001 ———————- 584.018
2002 ———————- 604.954
2003 ———————- 650.025
2004 ———————- 662.419
2005 ———————- 675.755
2006 ———————- 700.045
2007 ———————- 743.161
2008 ———————- 760.561
2009 ———————- 761.421
2010 ———————- 764.593

Για το 2011 η κατανάλωση είχε μια μικρή πτώση της τάξης του 6% (κυμάνθηκε δηλαδή γύρω στις 700.000 MWh) κυρίως γιατί δεν υπήρξαν έντονα φαινόμενα αυξημένων θερμοκρασιών (καύσωνες) το καλοκαίρι αλλά φυσικά και λόγω της οικονομικής κρίσης. Βλέπουμε δηλαδή ότι μόνο συγκυριακοί παράγοντες μπορούν να μας πείσουν να μην καταναλώνουμε ολοένα και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Τα επόμενα χρόνια ωστόσο τουριστικές και άλλες υποδομές, όπως οι δύο μαρίνες και το καρνάγιο, θα απαιτήσουν επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη.

Ορυκτά καύσιμα για παραγωγή ρεύματος

Παλιές ρυπογόνες μηχανές αντί για ΑΠΕ και εξοικονόμηση

Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί μας προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από την καύση ορυκτών καυσίμων, ντίζελ και μαζούτ. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τις καταναλώσεις τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι το 2010.

Καύσιμο ——————– 2008 ——————-2009 ———————- 2010
ΜΑΖΟΥΤ (σε τόνους) ————- 145.722 —————-147.834 —————– 146. 975
Ντήζελ (κυβικά μέτρα) ———- 44.251 —————-39.893 —————– 37.985

Μακροχρόνια η τιμή του μαζούτ και του ντίζελ αναμένεται να αυξηθεί, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ από το 2013 και μετά η κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα θα κοστίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΕΗ, κατά 40% ακριβότερα λόγω των δεσμεύσεων της χώρας για την προστασία του κλίματος. Υπολογίζεται ότι σε επίπεδο χώρας οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν με 1,5-2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Ανάλογες βέβαια θα είναι και οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά ξεχωριστά που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για κάλυψη των λογαριασμών του ρεύματος. Με την απαράδεκτη δε σύνδεση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη.

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και των πολιτών

Η εκπαίδευση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε πιο πράσινες πολιτικές είναι ένα από τα καθήκοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο ρόλος που καλείται να παίξει στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας η αυτοδιοίκηση του πρώτου αλλά και του δεύτερου βαθμού είναι πολύ σοβαρός. Φοβόμαστε όμως ότι οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι δεν τον έχουν ακόμα αντιληφθεί, τουλάχιστον πλήρως. Από τη μια λοιπόν οι ΟΤΑ θα πρέπει να είναι πρωτοπόροι στην εξοικονόμηση ενέργειας οι ίδιοι μέσω της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων τους, τη μείωση της κατανάλωσης από το δημοτικό φωτισμό, τη μείωση των μετακινήσεων και της άσκοπης χρήσης ενέργειας κλπ. Από την άλλη θα πρέπει να πρωτοστατούν στην ευαισθητοποίηση, παρακίνηση και διάθεση κινήτρων προς τους πολίτες αλλά και τους επιχειρηματίες ώστε να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.

Οι επιχειρήσεις, ειδικά σε περιοχές όπως οι δική μας, έχουν ένα πολύ σοβαρό μερίδιο στην κατανάλωση ενέργειας, ειδικά ηλεκτρικής. Χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες ξενοδοχεία εκτοξεύουν στην κυριολεξία την κατανάλωση το καλοκαίρι χωρίς να νοιάζονται για τις επιπτώσεις. Οι πολίτες από την πλευρά τους θα πρέπει να μάθουν να εξοικονομούν ενέργεια τόσο στα σπίτια τους όσο και στους χώρους εργασίας. Μόνο ο συνδυασμός των δράσεων όλων των παραπάνω μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την κατανάλωση ενέργειας.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Εξοικονόμηση Ενέργειας and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Πρόγραμμα PROMISE: Εξοικονόμηση ενέργειας και δωρεάν ενεργειακοί έλεγχοι σε νοικοκυριά

 1. Ο/Η Δημήτρης Π. Παρασός - Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος ΑΠΘ λέει:

  Παιδιά ! δεν νομίζετε οτι είναι καιρός να τελειώνει αυτή η κατασπατάληση πόρων για την …»ενημέρωση» των πολιτών και την «διάδοση» των αρχών και κατευθυντήριων πρακτικών για την εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας;
  Πρέπει να επικεντρωθούμε, τώρα πια, μετά 25 χρόνια «επικοινωνίας και εκατοντάδων εκατομμυρίων σε «επιδεικτικά ‘εργα και best practicies,, στην…ΕΦΑΡΜΟΓΗ των αρχών της βιοκλιματικής (λεγόμενης) Αρχιτεκτονικής κυρίως στα Δημόσια έργα που έχουν και μεγαλλίτερη εμβέλεια και επίδραση στους πολίτες.
  Επι χρόνια (απο τα μέσα του ’90) υπήρχε Ενεργειακό Γραφείο στην Νομαρχία Δωδεκανήσου με προϋπολογισμό 60-80 εκατομμύρια δρχ το χρόνο για ΑΚΡΙΒΩΣ τέτοιου επιπέδου έργα και δραστηριότητες (ενημέρωσης, διάδοδης ευαισθητοποίησης του κοινού κλπ…) το οποίο…πήγε κατά «βαρβάρων»!
  Και κρίνοντας απο την φωτογραφία που δημοσιεύετε (αυτή του «δάσους φωτιστικών» στην Μέγγαβλη), θεωρείτε οτι οταν γινόταν η μελέτη και ο σχεδιασμός του έργου…»ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ» (ΟΣΟΙ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΑΣΧΟΛΟΎΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΑΥΤΆ) τι έπρεπε να γίνει; πώς έπρεπε να γίνει και βάσει ποιών αρχών και κατευθύνσεων;Δεν είμασταν ενημερωμένοι ή δεν είχαμε τις απαραίτητες γνώσεις για το θέμα;
  μάλλον οχι!
  Απλά οι επιλογές των «αρχόντων» ήταν και δυστυχώς ΕΙΝΑΙ άλλες ! Ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων (ντόπιων και Ευρωπαίων) οχι για να έχουν αποτ’έλεσμα αλλά απλά για να πούν οτι …»προσπαθούν» και συμμετέχουν στην «πανστρατιά» για την εφαρμογή ΑΠΕ στην χώρα, την ίδια στιγμή που ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ττο απλό: Ο,τι έργο σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ΤΩΡΑ να πληροί τις αρχές σχεδιασμού για εξοικονόμηση , ορθολογική χρήση και βέλτιστη αξιοποίηση της ενέργειας. Τόσο απλά !!!
  Ολα τα υπόλοιπα τα θεωρώ…»άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»
  Δημήτρης Π. Παρασός
  Αρχιτέκτων ΑΠΘ.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η oikologicarodiaka λέει:

   Δημήτρη, δυστυχώς συμφωνώ με αυτά που λες αν και δεν υποβαθμίζω ποτέ το ρόλο που μπορούν μαζικά να παίξουν οι καταναλωτές στη διαμόρφωση όχι τόσο πολιτικών αλλά κυρίως πρακτικών. Επειδή το θέμα της ενέργειας παίζει και θα παίζει πολύ καιρό στην ΕΕ θα ήθελες να γράψεις για το θέμα όπως εσύ το θέτεις για τα «Οικολογικά – Ροδιακά». Για μας θα ήταν χαρά να σε φιλοξενήσουμε.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s