Η Ρόδος της πολυπολιτισμικότητας


Πέρα από κάθε αμφισβήτηση η Ρόδος οφείλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της στην πολυπολιτισμική της κληρονομιά. Μια κληρονομιά που ‘χτίστηκε’ διά μέσου των αιώνων και που σήμερα πολλές φορές ξεχνάμε ή δε σεβόμαστε όσο θα έπρεπε. Παρουσιάζουμε σήμερα την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία R.I.C.He.S (Rhodes International Culture & Heritage Society) σκοπός της οποίας είναι η ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς και του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Ρόδου.

Οι εθελοντές της μη κερδοσκοπικής εταιρείας RICHes

Την εταιρεία είχαμε παρουσιάσει για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2011 μαζί με τις υπόλοιπες εθελοντικές οργανώσεις του νησιού μας με της ευκαιρία της οργάνωσης ημερίδας από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε. την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις Πηγές Καλλιθέας.

Από την ημερίδα 'Δρόμοι Εθελοντισμού' που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε. την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις Πηγές Καλλιθέας.

Η R.I.C.He.S λοιπόν, εταιρεία για τη Διεθνή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ρόδου, ιδρύθηκε το 2009. Το όνομα αυτό επιλέχθηκε επειδή αποδίδει την αποστολή και τις ιδέες της: να βοηθήσει στην ενημέρωση, γνώση και μελέτη της μοναδικής διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, αποτέλεσμα της μακράς πολυεθνικής, πολυπολιτιστικής και πολυθρησκευτικής ιστορίας του νησιού. Τα μέλη και οι υποστηρικτές μας είναι Έλληνες και αλλοδαποί που κατοικούν στη Ρόδο. Η R.I.C.He.S. έχει τέσσερις βασικούς σκοπούς:

• Να συνεισφέρει στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Ρόδου
• Να συμβάλει στην κατανόηση και εκτίμηση ανθρώπων με διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες και καταβολές που κατοικούν ή επισκέπτονται τη Ρόδο
• Να συμβάλει στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου
• Να βοηθήσει στη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου για τις μέλλουσες γενεές

Mέλη της διοίκησης της RICHeS

Σήμερα οι άνθρωποι της εταιρείας μάς παρουσιάζουν για ακόμα μια φορά την εταιρεία με την ευκαιρία της περιήγησης Οθωμανικών Μνημείων της Ρόδου που οργάνωσαν.

Πολύς κόσμος στην περιήγηση των Οθωμανικών Μνημείων της Ρόδου. Εδώ μπροστά από το Τζαμί του Ιμπραήμ Πασά.

RICHeS: Ας χαρούμε όλοι μας τον πολιτισμό

Μπροστά από το Μουσουλμανικό Σχολείο Το νεοκλασικό αυτό σχολείο κτίστηκε αρχικά το 1876 πάνω στα ερείπια του κατεστραμμένου καθολικού ναού του Αγίου Ιωάννη του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου. Καταστράφηκε όμως από πυρκαγιά ή από σεισμό και ξαναχτίστηκε το 1898, αρκετά μεγαλύτερο μάλιστα ώστε να καλύψει τον αυξημένο αριθμό των μαθητών

Αν έτυχε να περνάτε από την παλιά πόλη την Κυριακή 18 και το Σάββατο 24 Μαρτίου ίσως να αναρωτηθήκατε ποιοι ήταν όλοι αυτοί που περιδιάβαιναν τα στενά σοκάκια και κοίταζαν τα κτίρια. Άφιξη κάποιου μεγάλου κρουαζιερόπλοιου; Πρόωρη έναρξη της θερινής περιόδου;

Λάθος! Ήταν όλοι τους Ροδίτες. Συμμετείχαν στην περιήγηση των Οθωμανικών Μνημείων της Ρόδου που διοργάνωσε η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS). Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, σχεδόν τετρακόσια άτομα. Αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτιστική κληρονομιά ενδιαφέρει ένα ευρύ και ποικίλο κοινό αλλά και ότι το ενδιαφέρον αυτό υπάρχει και για λιγότερο γνωστές όψεις αυτής όπως εν προκειμένω για την Οθωμανική περίοδο.

Στο Τζαμί Σουλεϊμάν

Η εν λόγω περιήγηση ήταν η τελευταία εκδήλωση της RICHeS. Η νέα αυτή οργάνωση, ιδρύθηκε το 2009, έχει τη μορφή αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι εκδηλώσεις της είναι ανοιχτές σε όλους και αυτό σημαίνει αφενός μεν ότι δεν απαιτείται η εγγραφή κάποιου ως μέλους αφετέρου δε ότι δεν απαιτείται η καταβολή συνδρομής ή συμμετοχή σε μακρές συνεδριάσεις και συναντήσεις. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι είτε δωρεάν είτε με την πληρωμή ενός συμβολικού αντιτίμου. Έτσι στις εκδηλώσεις της RICHeS μπορείς να συναντήσεις ανθρώπους κάθε κοινωνικής προέλευσης και ηλικίας. Τα χρήματα για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων προέρχονται από χορηγίες ιδιωτών και εταιριών. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρόδου και που αναζητά νέους τρόπους να συμμετάσχει και να εκφραστεί.

Στο Μουσουλμανικό Δικαστήριο

Οι σκοποί της RICHeS

Όπως μαρτυρά το όνομα Rhodes International Culture & Heritage Society τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά αλλά με μια ξεχωριστή διεθνή ματιά. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό με την ευρεία έννοια του όρου και αποτελεί πεποίθηση ότι ο χαρακτήρας της Ρόδου βρίσκεται και οφείλεται στην πολυπολιτιστική και πολυθρησκευτική ιστορία του νησιού. Αυτή η μακρόχρονη επαφή της Ρόδου με τον έξω κόσμο έχει διαμορφώσει την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της και κάνει τη Ρόδο μοναδική και διαφορετική.

Τέμενος Μεχμέτ Αγά

Αποστολή της RICHeS είναι να συμβάλει στην ενημέρωση, γνώση και μελέτη της διεθνούς πλευράς της ιστορίας και του πολιτισμού της Ρόδου και προκειμένου αυτό να επιτευχθεί απαιτείται ανοιχτό πνεύμα και πολιτική ουδετερότητα. Προσπαθούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας με τη διοργάνωση και ανάπτυξη εκδηλώσεων και δράσεων που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή μας.

Το Τζαμί του Σουλτάνου Μουσταφά

Στόχοι

Επιθυμούμε να επιτύχουμε διάφορους στόχους: Να συνεισφέρουμε στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Ρόδου. Να συμβάλουμε στην καλύτερη κατανόηση της μοναδικής πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου και να βοηθήσουμε στη διατήρησή της για τις μέλλουσες γενεές. Να συμβάλουμε στην κατανόηση και εκτίμηση ανθρώπων με διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες και καταβολές που κατοικούν ή επισκέπτονται τη Ρόδο και να συμβάλουμε στην προώθηση και καθιέρωση της Ρόδου ως πρώτης κατηγορίας πολιτιστικού προορισμού.

Το εσωτερικό του Τζαμιού του Σουλτάνου Μουσταφά

Δραστηριότητες

Από τη σειρά εκδηλώσεων "Ανοικτές Πόρτες 2011"

Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητές μας έως τώρα υπήρξε η επταήμερη σειρά εκδηλώσεων σχετικών με τη Σεφαρδίτικη πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου (2010) και η εισαγωγή του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών» (2010). Οι Ανοικτές Πόρτες επαναλήφθηκαν το 2011 και σχεδιάζεται η οργάνωση τους για τρίτη συνεχή χρονιά. Με τις Ανοικτές Πόρτες εισήγαμε στη Ρόδο το αληθινό νόημα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομάς (ΕΗΠΚ) δηλαδή το άνοιγμα κτιρίων που συνήθως είναι κλειστά για το κοινό. Οι ΕΗΠΚ διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι το δημοφιλέστερο πανευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός. Με 5.600 επισκέψεις σε μόλις δύο μέρες οι Ανοικτές Πόρτες ήταν από τις πλέον επιτυχημένες ΕΗΠΚ στη χώρα.

Δύο εκθέσεις στο Πρώην Ελληνικό Προξενείο

Εδώ και καιρό είμαστε απασχολημένοι με ένα μεγάλο project. Ο τίτλος αυτού είναι «Προ³» που σημαίνει «Πρώην Προξενείο Project». Ο αριθμός τρία αναφέρεται στα τρία Προ του τίτλου και στους τρεις συνεργάτες σ’ αυτό το εγχείρημα: Γενικά Αρχεία του Κράτους/Νομού Δωδεκανήσου, Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Το project αποτελείται από δύο εκθέσεις στο Πρώην Ελληνικό Προξενείο επί της οδού Ι. Καζούλη. Οι εκθέσεις προγραμματίζονται για το φθινόπωρο και το θέμα τους αφορά στην πρόσφατη ιστορία της Ρόδου.

Άλλη μια εικόνα από το εσωτερικό του Τζαμιού του Σουλτάνου Μουσταφά

Εθελοντισμός για μια καλύτερη Ρόδο

Το τζαμί του Ρετζέπ πασά: Χτίστηκε το 1588 και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως οθωμανικό κτήριο. Μέρος της πρόσοψής του κατέρρευσε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η RICHeS είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας και κανένα μέλος του δεν αμείβεται για την εργασία που προσφέρει. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα μέλη του Δ.Σ αλλά και για τους εθελοντές μας που αποτελούν βασικό μας πυλώνα. Αυτό γίνεται γιατί αγαπάμε τη Ρόδο και γιατί επιθυμούμε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας στο να την κάνουνε ακόμα καλύτερη.

Το εσωτερικό του Τεμένους του Μεχμέτ Αγά

Για περισσότερες πληροφορίες: rhodesriches@gmail.com, βρείτε μας στο Facebook ‘Rhodes Riches’ ή επικοινωνήστε με το γραμματέα μας Χριστόδουλο Μαλιαράκη 6982458787.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Μεσαιωνική Πόλη, Περιβάλλον και Πολιτισμός. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s