Κι όμως οι χωματερές έχουν κλείσει!


Το χάλι του πολιτισμού μας και της πολιτικής

ΟΙ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

Αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι η αδιάψευστη μαρτυρία ότι οι χωματερές στη Ρόδο έχουν κλείσει! Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις λοιπόν, παρόλα τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ’ όλες τις εισαγγελικές προκαταρκτικές έρευνες, παρόλα τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί για την αποκατάστασή τους, οι χωματερές ζουν και βασιλεύουν. Κι αυτό γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η δημοτική αρχή δε φροντίζει να κλείσει οριστικά τις χωματερές και να ελέγχει το κλείσιμο αυτό και δεύτερον γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι πολίτες ακόμα.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ


Οι χωματερές, ή Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), ήταν συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε Κοινότητα του νησιού μας πριν από μερικά χρόνια. Τα απορριμματοφόρα συσσώρευαν τα απορρίμματα εκεί και όταν δεν υπήρχε άλλος χώρος η λύση ήταν εύκολη. Φωτιά. Με την κατασκευή του ΧΥΤΑ οι χωματερές άρχισαν να μειώνονται και πέρσι με τον ενιαίο Δήμο Ρόδου αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο των τριών «επισήμων» ΧΑΔΑ που είχαν απομείνει. Αυτό βέβαια αφού μεσολάβησε η φωτιά στη χωματερή Σαλάκου στις 10 Σεπτεμβρίου του 2010. Δυστυχώς όμως οι χωματερές αυτές αλλά και άλλες λειτουργούν «ανεπίσημα» αλλά απ’ ότι βλέπετε αρκετά «παραγωγικά» ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γνώμη» (Μ. Δευτέρα, 2/4/2012) λειτουργεί κανονικά και η χωματερή στο Γεννάδι.

ΠΡΟΒΙΕΣ ΑΠΟ ΣΦΑΓΜΕΝΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ & ΠΡΟΒΑΤΑ - ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;

Το ερώτημα που μπαίνει επιτακτικά είναι βέβαια ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ευθύνη των πολιτών, όπως για παράδειγμα στη Σάλακο, όπου ενώ με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Αγ. Παλλά έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στη χωματερή, κάποιοι «δαιμόνιοι» όμως βρήκαν τον τρόπο να μπουν σ’ αυτήν και να αφήσουν την κληρονομιά τους για τις επόμενες γενιές. Σε άλλες όμως περιπτώσεις είναι η αδυναμία ή αν θέλετε η απροθυμία και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής και των χωρικών αντιδημάρχων να κλείσουν οριστικά τους χώρους αυτούς. Φυσικά, ρόλο πρέπει να παίζει και το «πολιτικό κόστος» όπως το μετράνε οι διάφοροι τοπικοί μας άρχοντες.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ O ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ. ΓΙΑΤΙ;

Πρόβλημα όμως είναι, και ίσως σοβαρότερο, και η απόρριψη άλλων στερεών αποβλήτων όπως ελαιοπυρήνα, ηλεκτρικών συσκευών, στρωμάτων και άλλων υλικών σε χώρους αφύλακτους όπως ρέματα, ποτάμια και δάση. Για το θέμα του ελαιοπυρήνα είχαμε μάλιστα κάνει και επίσημη καταγγελία αλλά παρόλο που υποτίθεται ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας, ο πυρήνας παραμένει εκεί.

ΣΑΛΑΚΟΣ - Ο ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΡΗΚΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔΟ.


Η δαπάνη για αποκαταστάσεις χωματερών τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια. Έτσι λοιπόν ενώ δαπανούμε όλα αυτά τα ποσά για να αποκαταστήσουμε τις χωματερές την ίδια στιγμή τις ξαναδημιουργούμε. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πριν από δύο μήνες, στις 10/2/2012, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον το έργο της αποκατάστασης της χωματερής Αρχαγγέλου Ρόδου με προϋπολογισμό 785 χιλιάδες ευρώ. Είναι η ίδια χωματερή που βλέπετε να σιγοκαίει στις φωτογραφίες. Ανάλογες εντάξεις έργων έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία για δεκάδες χωματερές σε όλα τα Δωδεκάνησα.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΦΑΝΤΟΥ - H ΡΗΨH ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.


Από τη μια πλευρά λοιπόν, ζητάμε από τους τουρίστες να μας επισκεφτούν και να απολαύσουν το περιβάλλον του νησιού μας, ζητάμε από τους εθελοντές να συνδράμουν προσπάθειες καθαρισμού όλης της Ελλάδας στις οποίες συμμετέχει και ο Δήμος Ρόδου, δαπανούμε εκατομμύρια για να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον και ακόμα περισσότερα για να το διαφημίσουμε στο εξωτερικό και την ίδια ώρα υπονομεύουμε την υγεία των κατοίκων και δυσφημούμε τον εαυτό μας με αυτό το χάλι. Γιατί για χάλι πρόκειται, χάλι του πολιτισμού μας και της πολιτικής.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ - ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΘΟΥΝ €785.000 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΊ. ΑΞΙΖΕΙ;

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Στερεά Απόβλητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s