Το περιβάλλον πρέπει να ψηφίσει και να ψηφιστεί


Πόσα από τα σημερινά κόμματα έχουν βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον;

Οι προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων πρέπει να είναι κριτήριο για την ψήφο μας.

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου βλέπουμε τα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης να μην υπάρχουν στην πολιτική ατζέντα των περισσοτέρων κομμάτων. Η πρώτη εύκολη απάντηση που θα δώσουν είναι πώς όταν καίγεται το σπίτι σου δεν κοιτάς λεπτομέρειες. Γιατί πράγματι γι’ αυτούς το περιβάλλον και η διατήρησή του είναι λεπτομέρειες. Όπως ενδεχομένως είναι και άλλα σοβαρά θέματα, για παράδειγμα η παιδεία και η υγεία.

Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι πάντα προτεραιότητα για πολλά κόμματα


Η απάντηση είναι φυσικά ότι και όταν δεν καιγόταν το σπίτι μας ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, και πάλι το περιβάλλον ήταν στην καλύτερη περίπτωση ένα κερασάκι στην τούρτα. Ένα κερασάκι που ξεχνιόταν την επόμενη το εκλογών για να έχουμε και πάλι ‘business as usual’. Χρησιμοποιήθηκε λοιπόν το περιβάλλον για να δείξουν τα κόμματα ότι το πρόγραμμα τους έχει και εκεί λύσεις, όπως είχε και σε όλα τα άλλα θέματα, και να παραπλανήσει κάποιους ευαίσθητους πολίτες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση επικαλείται διοικητικά εμπόδια για να μην κατεδαφίσει τις παράνομες πινακίδες, ακόμα και όταν είναι σε αυτή την κατάσταση

Σήμερα τα περισσότερα κόμματα πιστεύουν ότι η κρίση είναι απλά οικονομική και όλες μας οι δυνάμεις πρέπει να εστιαστούν στο να βελτιώσουμε απλά τους οικονομικούς δείκτες. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η κρίση είναι και κοινωνική αλλά και περιβαλλοντική. Ότι εάν δεν υπάρχει η βάση που λέγεται περιβάλλον δεν μπορούμε στην ουσία να λέμε ότι μπορούμε να βγούμε από οποιαδήποτε κρίση.

Ποιος μπορεί να λύσει το γόρδιο δεσμό του κυκλοφοριακού. Είναι οι πολίτες ή τα τροχοφόρα η προτεραιότητά μας;

Στον τόπο μας όμως το περιβάλλον έχει και ιδιαίτερη οικονομική σημασία. Είναι αυτό που «πουλάμε» και που πρέπει ως κόρη οφθαλμού να διαφυλάξουμε. Μαζί με την ιστορία και τον πολιτισμό είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι αυτού που συνηθίζουμε να λέμε τουριστικό προϊόν. Έχουμε λοιπόν παραπάνω λόγους να το διαφυλάττουμε και να το βελτιώνουμε. Δυστυχώς όμως καθημερινά βλέπουμε ότι μόνο αυτό δεν κάνουμε.

Χωματερή στα Μεσαιωνική Τείχη


Βέβαια κάποιος θα θέσει το ερώτημα τι σχέση έχουν τα τοπικά προβλήματα με τις εθνικές εκλογές. Τι σχέση έχουν τα απορρίμματα, οι πινακίδες, η ύδρευση και αποχέτευση, η διάβρωση των ακτών, η αδέσποτη βόσκηση, για να δώσουμε λίγα παραδείγματα, με τα εθνικά προβλήματα; Φυσικά και έχουν για τον απλούστατο λόγο ότι η κεντρική διοίκηση εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές υποθέσεις στη χώρα μας. Η εμπλοκή αυτή τις περισσότερες φορές εμποδίζει την υλοποίηση επιτυχημένων πολιτικών θέτοντας εμπόδια συνήθως διοικητικής αλλά και οικονομικής φύσης.

Σκουπίδια μέσα στο αεροδρόμιο σε κοινή θέα

Όχι όμως ότι οι τοπικές ηγεσίες δεν έχουν τις ευθύνες τους για όλα τα παραπάνω. Κάθε άλλο. Όμως βρίσκουν καταφύγιο πίσω από τις παραλείψεις και τα κενά των εθνικών πολιτικών για να καλύψουν τις δικές τους αστοχίες και λάθη. Κορυφαίο παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι φοβερές παραλείψεις και ο κακός σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο δυσχεραίνουν το έργο των τοπικών αρχών που θέλουν να δώσουν λύσεις και επιτρέπει σε όσους δε θέλουν να καλύπτονται πίσω από την ανεπάρκεια της κεντρικής διοίκησης.

Μεγάλο πρόβλημα η διάβρωση ακτών – μεγάλη και η αδιαφορία κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης


Η δύναμη επομένως των πολιτών στις εκλογές είναι να ενισχύσουν τους πολιτικούς χώρους που έχουν καλύτερες λύσεις για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για την κοινωνία και την οικονομία. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να ασκηθεί πίεση σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ώστε να αρχίσει να αλλάζει σε μια πιο αειφορική κατεύθυνση. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να επιλέξουμε δυνάμεις που από τη μια θέλουν ένα καλύτερο περιβάλλον και από την άλλη επιδιώκουν θεσμικές αλλαγές για να γίνει αυτό.

_Παραλία Μανδρικού Πλαστικά 16-04-2011

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Εκλογές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s