Ποιος δε θέλει να φύγουν οι διαφημιστικές πινακίδες;


Εάν οι αρμόδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, ας παραιτηθούν.

Το θέμα μάς έχει απασχολήσει ως κοινωνία πάρα πολλές φορές. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά που πραγματικά δε γνωρίζουμε εάν ωφελεί ακόμα ένα άρθρο για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Ο πολίτης στέκει αμήχανος μπροστά στην αναποτελεσματικότητα αυτού που συνηθίζουμε να ονομάζουμε κράτος και δημόσια διοίκηση.

Η διάσπαση της προσοχής του οδηγού κίνδυνος και για τον ίδιο αλλά και για τον ποδηλάτη

Οι παράνομες στη συντριπτική τους πλειοψηφία πινακίδες εξακολουθούν παρά τις σπασμωδικές ενέργειες να στέκουν αγέρωχες επιτελώντας το διπλό, αντιαισθητικό και επικίνδυνό τους ρόλο. Από τη μια αποτελούν βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος και δυσφήμηση για το νησί μας το οποίο, θα το πούμε ακόμα μια φορά, στηρίζεται στο περιβάλλον. Από την άλλη, και είναι πιο σοβαρό αυτό, αποτελούν απειλή για τους οδηγούς τροχοφόρων αλλά και τους πεζούς.

Κι άλλο μνημείο σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Εθνική Οδό Αν. Ακτών – Αεροδρομίου

Το φαινόμενο, που έχει λάβει τη μορφή επιδημίας στο νησί, οδηγεί σε άλλες σκέψεις πλέον τους πολίτες. Ότι δηλαδή κάποιοι πραγματικά δεν έχουν τη βούληση να αποξηλώσουν τις παράνομες αυτές πινακίδες. Τους λόγους δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε όμως το γεγονός παραμένει. Δε φτάνει εξάλλου που ανεχόμαστε τις πινακίδες με διαφημίσεις, τώρα πρέπει να ανεχόμαστε και αυτές που έχουν αφεθεί να σκουριάζουν και να διαφημίζουν με τον τρόπο τους τον πολιτισμό του τόπου μας.

Οι επιχειρήσεις κλείνουμε μα οι πινακίδες μένουν

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα βλέπουμε εκτός από διαφημιστικές και άλλου είδους πινακίδες και πανό να φιγουράρουν στους δρόμους μας. Υψώνονται για ενημερωτικούς υποτίθεται λόγους, από επαγγελματίες, συλλόγους, φορείς κλπ είτε για λίγο διάστημα είτε, συνηθέστερα, μόνιμα. Σε μερικές δε περιπτώσεις, όπως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Πανάγου, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, εξακολουθούν να διαφημίζονται σε βρώμικες και αντιαισθητικές πινακίδες. Ίσως για να μας θυμίζουν την απουσία κάθε υπευθυνότητας από τους επιχειρηματίες και κάθε ελέγχου από τη διοίκηση.

Δημοτικές, περιφερειακές και κυβερνητικές αρχές οφείλουν μια εξήγηση στους πολίτες

Τι θέση όμως παίρνουν οι τοπικές αρχές για το θέμα; Απλά κάνουν συσκέψεις και εξηγούν το τι πρέπει να γίνει. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες του Δήμου Ρόδου για να την αποκατάσταση του διαρκούς αυτού εγκλήματος. Και δεν το χαρακτηρίζουμε εμείς έτσι, ο χαρακτηρισμός ανήκει στις δικαστικές αρχές. Εάν λοιπόν οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης από αυτές.

Γέφυρα Κρεμαστής ή γέφυρα των πινακίδων

Περιέργεια πάντως προξενεί η απόφαση να τεθεί στο αρχείο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου η προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο και για την επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες μετά από σχετικές καταγγελίες της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.) (εφημερίδα Δημοκρατική, 8/5/2012).

Το πρώτο και το τελευταίο έργο τέχνης που αντικρίζουν οι επισκέπτες του νησιού

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών στις 3 Φεβρουαρίου 2010 είχε χαρακτηρίσει την παράνομη ανάρτηση πινακίδων στο οδικό δίκτυο διαρκές έγκλημα και έχει μάλιστα παρέμβει στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου για το θέμα ζητώντας την άμεση εφαρμογή του νόμου και την επιβολή κυρώσεων. Πώς τώρα η υπόθεση για ένα διαρκές έγκλημα τίθεται στο αρχείο, δεν το καταλαβαίνουμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα επανέλθουμε.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιώσιμες Πόλεις & Οικισμοί. Bookmark the permalink.

One Response to Ποιος δε θέλει να φύγουν οι διαφημιστικές πινακίδες;

  1. Ο/Η Μανόλης Γρηγγοριάδης λέει:

    Ομορφάντρες…..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s