ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ…ΕΝΤΟΣ του ΤΟΠΟΥ…μας…


Άρθρο του Μανώλη Σαββή, αντιδήμαρχου Δήμου Ρόδου

-Tο να μιλά κανείς για την προσωπική ευθύνη και τη συμμετοχή στην καλυτέρευση της ζωής μας, ΔΕΝ είναι και επίκαιρο…
Μόνο να λέμε για τη κυβέρνηση, τα κόμματα στη Βουλή, Δήμο, Περιφέρεια, κλπ, πρέπει όμως και γι’ αυτά να μη ξεχνάμε, ότι τα υπηρετούν πρόσωπα με πολιτική στάση ζωής.
Επιτρέψτε μου, ίσως εκτός επικαιρότητας, να καταθέσω γνώμη-πρόταση για καλύτερη ζωή, οικονομικότερη και περιβαλλοντικά αξιόπιστη, με πρωταγωνιστή τον εαυτό μας.

Κομπόστ έτοιμο για λίπανση

Όλοι αγανακτούμε, κρίνουμε, ανησυχούμε για τα θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα αντιμετώπισης κάθε μορφής σκουπιδιών.
Εύκολη η κρίση…
ο Δήμος ανίκανος…
η πολιτεία χωρίς σχέδιο…
τι κάνει η Δημ. Αστυνομία…κλπ.
Σωστές κρίσεις και διαπιστώσεις, αξιολογούνται, κρίνονται όλοι….

Οικιακός Κομποστοποιητής εμπορίου

Τα σκουπίδια όμως τα παράγουμε εμείς… όσο περισσότερα, τόσο πιο ακριβά και επικίνδυνα.
Μπορούμε με μικρή προσπάθεια και χωρίς κόστος προσωπικό (μεγάλο όμως συλλογικό όφελος) να περιορίσουμε, να ανακτήσουμε, να επωφεληθούμε (ακόμη και οικονομικά) από απλή και καθημερινή λιγόλεπτη προσπάθεια.
Το δοκιμάζω με συμβουλές (χωρίς να πληρώνω), με πολύ καλά αποτελέσματα.
Δεν είναι τίποτα άλλο από την παραγωγή COMPOSΤ (Κοπριά) από το πλήθος οργανικών υλικών, που καθημερινά διαχειριζόμαστε.
Το χρειαζόμαστε; Πολύ……και σε πολλές καθημερινές ανάγκες…
Στον ευλογημένο τόπο μας, το μεγαλύτερο ποσοστό των οικιών, διαθέτουν μικρούς ή μεγάλους κήπους, απέραντη γη με τεράστιες δυνατότητες στην καλλιέργεια…
(..πως λέμε ..όχι στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού….ας μην είναι μόνο ευχή..).
Γιατί πρέπει να πετάω ή να καίω τα χόρτα, τα κλαδιά;
Γιατί ο κάδος του σπιτιού να γεμίζει καθημερινά και να πηγαίνει στη χωματερή γεμάτος, ενώ μπορεί ανά τρεις μέρες; (λιγότερα σκουπίδια-καθημερινή ανακύκλωση)
Γιατί πρέπει το Δημόσιο ανά λίγα χρόνια να σπαταλά εκατομμύρια για νέα κύτταρα στο ΧΥΤΑ, νέο εξοπλισμό λόγω συνεχούς αύξησης των σκουπιδιών;
Επέλεξα λοιπόν, έστω και στα 50 μου, να κάνω το βήμα, (βλέποντας τα μικρά μου παιδιά),
Με 4 παλέτες (τις βρήκα δωρεάν), όγκους από χόρτα, κλαδιά, καθημερινά τα επιλεγμένα οργανικά στην κουζίνα, να τα κάνω φυσικό λίπασμα, απλά και αξιόπιστα.
Πως;…. Ρώτησα φίλους, διάβασα βιβλία, μέσω διαδικτύου. Απλώς έγραψα την λέξη COMPOSΤ…. και πήρα αναλυτικότατες πληροφορίες.
Ο κήπος μας παραγωγικός, όμορφος…υγιεινά προϊόντα….ευχάριστο παιχνίδι…στα παιδιά μας.
Λιγότερα σκουπίδια στη χωματερή, λιγότερο κόστος, περισσότερα λεφτά, για άλλα χρήσιμα πράγματα.

Ο κάδος κομποστοποίησης του Μ. Σαββή

Ξέρω θα μου πείτε, τα λες «Αντιδήμαρχε» για να δικαιολογήσεις το Δήμο.
Όχι . Πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα….
Αλλά κι εγώ μπορώ να κάνω περισσότερα.
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά προς το καλύτερο.
Ας το προσπαθήσουμε. Θα ωφεληθούμε όλοι.
Ανατροπή στη σκέψη και δράση, είναι η μόνη ελπίδα ενάντια σε κάθε… μνημόνιο.

Μανώλης Σαββής
Ως Πολίτης Ρόδου

Για μια διαφορετική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στο νησί της Ρόδου

Όταν ο κ. Σαββής μάς ζήτησε να δημοσιεύσουμε το κείμενό του για την οικιακή κομποστοποίηση, η αλήθεια είναι ότι παραξενευτήκαμε λίγο. Πώς ένας από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τη δημοτική εξουσία, θέλει να πει κάποια πράγματα μέσα από τη στήλη μας; Δεχτήκαμε βέβαια γιατί ακόμα και οι διοικούντες το νησί αυτό θέλουν να εκφράσουν μερικές σκέψεις και ως απλοί πολίτες. Αυτό μάλιστα έχει πολλαπλή αξία γιατί δείχνει ότι δεν μπορούν όλα να γίνουν από τη δημοτική αρχή αλλά και ότι η δημοτική αρχή πρέπει να ακούει και τους πολίτες.
Με την ευκαιρία του άρθρου αυτού, θέλουμε από την πλευρά μας να θυμίσουμε μερικές από τις ιδέες που έχουμε καταθέσει κατά καιρούς αρχή για μια διαφορετική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Αυτοσχέδιος κομποστοποιητής

Μέχρι σήμερα ο τρόπος διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων στο νησί μας ήταν λίγο πολύ πρωτόγονος. Το μόνο που έχουμε καταφέρει και αυτό όχι σε απόλυτο βαθμό είναι να καταργήσουμε τις χωματερές και να χρησιμοποιούμε το ΧΥΤΑ για την ταφή των απορριμμάτων. Αυτή όμως η τακτική παρουσιάζει αρκετά προβλήματα αφού οι μεγάλες ποσότητες γεμίζουν γρήγορα τα κύτταρα του ΧΥΤΑ από τη μια, ενώ από την άλλη πολύτιμες πρώτες ύλες πετιούνται στην κυριολεξία, χάνονται θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, χάνονται χρήματα και φυσικοί πόροι που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν και βέβαια συνεισφέρουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Παρά την ύπαρξη βέβαια του ΧΥΤΑ, πολλές χωματερές ζουν και βασιλεύουν όπως τονίσαμε πριν από μερικές βδομάδες.

Κορεσμένος ο ΧΥΤΑ από το 2010 – Η εργολαβία για το νέο κύτταρο δεν έχει εγκατασταθεί


Είναι χαρακτηριστικό ότι προωθείται η κατασκευή ενός νέου κυττάρου στο ΧΥΤΑ Β. Ρόδου με προϋπολογισμό 5.335.100 € ο ανάδοχος του οποίου αναμένεται να εγκατασταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή προχωρά και ο ΧΥΤΑ της Ν. Ρόδου με παράλληλη αποκατάσταση της χωματερής στον ίδιο χώρο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 6.000.000 €. Η ζωή των ΧΥΤΑ δεν μπορεί όμως να είναι πάνω από πέντε χρόνια οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι βέβαια πόσους ΧΥΤΑ θα φτιάξουμε στο νησί πάνω. Είναι προφανές λοιπόν ότι η σημερινή διαχείριση είναι αδιέξοδη.

Κάδοι ανακύκλωσης – Τέσσερα ρεύματα θα είναι αναγκαία για σωστή ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν; Το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι η μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή. Αυτή μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
• Ευαισθητοποίηση των πολιτών για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων μέσω πρόληψης (ποσοτική μείωση) καθώς και μείωση της περιεκτικότητας αυτών σε επικίνδυνες ουσίες (ποιοτική βελτίωση).
• Οικιακή Κομποστοποίηση, όπως σημειώνεται και στο άρθρο του κ. Σαββή. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ρόδου έχει καταθέσει πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την προμήθεια κάδων κομποστοποίησης για τις υπηρεσίες του Δήμου.
• Μηχανική κομποστοποίηση από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και από το Δήμο Ρόδου με κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης
• Ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης των υλικών που μπορούν να αξιοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο
• Ανακύκλωση των υλικών συσκευασιών όπως γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και χαρτί αφού κατασκευαστεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) προϋπολογισμού 4.297.763,70 € το οποίο έχει λάβει άδεια δημοπράτησης και αναμένεται να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα
• Πλήρης αξιοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για τα μη αστικά απόβλητα όπως ελαστικά, μπαταρίες και συσσωρευτές, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευασίες, λαμπτήρες, άχρηστα φάρμακα, φυτοφάρμακα και άλλα γεωργικά απόβλητα και οχήματα στο τέλος της ζωής τους.
• Αξιοποίηση των Αποβλήτων από Εκσκαφές Κατεδαφίσεις και Ανασκαφές (ΑΕΚΚ) μέσω ανακύκλωσης και παραγωγής από αυτά καλής ποιότητας αδρανών οικοδομικών υλικών (άμμος, αμμοχάλικο, 3Α και σκύρα) σύμφωνα με την ΚΥΑ 36259/1757/Ε103 και το Ν. 2939/2001.
Εάν μπορέσουμε σταδιακά να εφαρμόσουμε τα παραπάνω μπορούμε να πετύχουμε αξιόλογους στόχους όπως:
• Μείωση των ποσοτήτων που παράγονται μέσω πρόληψης: 10% μέχρι το 2015 και 15% μέχρι το 2020 και άρα μείωση της συνολικής παραγωγής κατά 10.000 και 15.000 τόνους, αντίστοιχα.
• Μείωση μέσω ανακύκλωσης συσκευασιών: 60% μέχρι το 2015 δηλαδή μείωση κατά 13.000 περίπου τόνους από πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο.
• Μείωση μέσω ανακύκλωσης χαρτιού (έντυπου και συσκευασίας) κατά 16.000 τόνους ως το 2015
• Μείωση μέσω κομποστοποίησης: κατά 50% ως το 2013 και κατά 65% ως το 2020, δηλαδή μείωση κατά 15.000 τόνους το 2013 και κατά 19.500 τόνους το 2020*

Οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ

Θα έχουμε έτσι συνολική μείωση 63.000 τόνοι μέχρι το 2020 μόνο για τα ΑΣΑ. Εκτός από τα ΑΣΑ όμως θα μπορέσουμε να μειώσουμε και τα υπόλοιπα στερεά απόβλητα είτε μέσω της πρόληψης και μείωσης, είτε μέσω της επανάχρησης και της ανακύκλωσης. Αυτό σημαίνει οι ΧΥΤΑ μπορούν να μετατραπούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και η διάρκεια ζωής τους να πολλαπλασιαστεί.
* Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι πραγματικά και υπολογισμένα από μετρήσεις και μελέτες ειδικών.

Τα Οικολογικά – Ροδιακά στην ΕΡΑ Ρόδου
Από σήμερα τα Οικολογικά – Ροδιακά αλλάζουν ραδιοφωνική συχνότητα. Μπορείτε πλέον να μας ακούτε κάθε Πέμπτη στις 11.30 πμ από τις συχνότητες της ΕΡΑ Ρόδου (92,7 και 93,1 στα FM) στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του σταθμού.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Στερεά Απόβλητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s