Εθελοντές Ρόδου: Πάνω από 350 τόνοι χαρτιού ανακυκλώθηκαν σε ένα χρόνο


Το λογότυπο της Εταιρείας


Πριν ένα χρόνο ιδρύθηκε στο νησί μας η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ‘Εθελοντές Για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου’. Η εταιρεία ασχολήθηκε με την ανακύκλωση χαρτιού κυρίως χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτήν. Πρωτοστάτησε σε εθελοντικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις σε όλο το νησί.

Δείτε την πρώτη αποστολή χαρτιού στις 12/6/2011 εδώ

Το χαρτί σε δέματα έτοιμο για αποστολή

Η εταιρεία ιδρύθηκε κυρίως για να αφυπνίσει τους πολίτες της Ρόδου σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος αλλά και πολιτισμού. Πρόκειται για μία οργάνωση που στηρίζεται στον εθελοντισμό με μόνο στόχο την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά καθώς τα έσοδα από την επεξεργασία των υλικών διατίθενται σε κοινωφελείς σκοπούς και με βάση το καταστατικό δεν μπορεί να αμειφθεί κανένας από τα μέλη της εταιρείας ούτε να έχει υπαλληλική σχέση με αυτήν. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ

Ο Νίκος στο κουμάντο και ο «Φαγάνας» περιμένει

Σήμερα 12 μήνες μετά την ίδρυσή της η εταιρεία έχει κατορθώσει να ανακυκλώσει πάνω από 350 τόνους χαρτί, να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του νησιού σε θέματα ανακύκλωσης αλλά κυρίως να πείσει πολίτες και αρχές για την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα των απορριμμάτων, μια διαχείριση που θα εστιάζει στην πρόληψη, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση.

Τα διάφορα είδη χαρτιού περιμένουν την ταξινόμησή τους σε κατηγορίες

Το χαρτί συγκεντρώνεται με τη βοήθεια και του Δήμου Ρόδου που διαθέτει επανδρωμένο όχημα για την περισυλλογή του. Αφορά δε πολλούς τύπους όπως χαρτόνι, εφημερίδα, περιοδικό, έντυπο και ανάμεικτο χαρτί. Τα διάφορα αυτά είδη χαρτιού δεματοποιούνται στην αποθήκη των Εθελοντών και στη συνέχεια αποστέλλονται σε εμπόρους χαρτιού στην Αθήνα.

Οι εθελοντές συγκεντρώνουν και πλαστικό (μόνο PET), αλουμίνιο, γυαλί, μπαταρίες και ληγμένα φάρμακα


Η συμμετοχή των πολιτών είναι ικανοποιητική αλλά υπάρχει πάντα η ανάγκη για εθελοντική εργασία κυρίως κάθε Σάββατο όταν οι εθελοντές συγκεντρώνονται στην αποθήκη για να βοηθήσουν τη δράση. Επίσης ενδεικτικές είναι και οι συνεργασίες που οι Εθελοντές έχουν αναπτύξει όπως αυτή στο Καστελλόριζο με τη ‘Μεγίστη Δράση’.
Μεγίστη Δράση: Μια αξιοσημείωτη προσπάθεια από το Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Καστελλόριζου με τη βοήθεια των ‘Εθελοντών Ρόδου’
450 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν οι μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων στο Καστελλόριζο δίνοντας πραγματικό νόημα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το λογότυπο της δράσης


Η δράση αυτή ξεκίνησε αμέσως με την έναρξη του σχολικού έτους προκειμένου οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν στην ανακύκλωση των απορριμμάτων σε επίπεδο σπιτιού τους αλλά και κοινωνίας αργότερα. Στις πρώτες συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών για το ποια υλικά θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, όπως γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, οργανικά-κομπόστ, υφάσματα και ρούχα καθώς και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού – λάμπες, κινητά, καλώδια, μπαταρίες. Μετά από έρευνα για το ποιος θα είναι ο τελικός αποδέκτης αυτών, επιλέχτηκε η (ΑΜΚΕ) «Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου».

Καστελλόριζο

Μετά την ενημέρωση των μαθητών για τα παραπάνω και για τους σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων (υγειονομική ταφή, βιολογικός καθαρισμός, περιβαλλοντική και οικονομική αξία της ανακύκλωσης), οργανώθηκε το σύστημα ταξινόμησης και αποθήκευσης τους. Ως υπενθύμιση των μαθητών δημιουργήθηκαν ετικέτες πάνω από τους κάδους ανακύκλωσης για το τι πετάμε και τι όχι καθώς και για το πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν στη θάλασσα. Οι μαθητές κάθε τμήματος συγκεντρώνουν τα υλικά σε πρώτη φάση στον κάδο που υπάρχει στην αίθουσα τους. Αποφασίστηκε κάθε τάξη να αναλάβει και ένα υλικό. Έτσι η α΄ γυμνασίου το γυαλί, η β΄ το πλαστικό, η γ΄το αλουμίνιο, η Α΄Λυκείου τις μικροσυσκευές, η Β΄το χαρτί και η Γ΄ τις μπαταρίες, τα υφάσματα και τα ρούχα. Όταν γεμίσει ο κάδος της κάθε τάξης μεταφέρεται το περιεχόμενο του, στους κεντρικούς κάδους του σχολείου και από κει μια φορά την εβδομάδα στέλνονται στους «Εθελοντές Ρόδου». Μια ομάδα παιδιών ορίζεται για την μεταφορά στο λιμάνι και την αποστολή τους.

Τέλος να αναφερθεί πως κατά την συλλογή τους οι μαθητές, διαχώριζαν εκείνα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, με την βοήθεια της εκπαιδευτικού των καλλιτεχνικών, για την κατασκευή δημιουργιών από ανακυκλώσιμα υλικά. Το αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής ομάδας με όνομα «Μεγίστη Δράση» στο τέλος της σχολικής χρονιάς είναι:
8 αποστολές συνολικής μάζας 450 Kg ανακυκλώσιμου υλικού,
45 σακούλες πλαστικό, 32 χαρτί, 3 αλουμίνιο, 4 γυαλί

Τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν: Ντερβίσι Ενριέλα, Νίτη Σταματία, Ξυπολιτάς Βασίλης, Νίτης Κωνσταντίνος, Δοινούδης Μιχάλης, Καλλάντζη Λορένα, Αποστολίδης Νίκος, Καραβέλατζη Ελένη, Αμύγδαλος Κωνσταντίνος, Μαλτέζου Κωνσταντίνα, Ραφτή Μαρία.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί της όλης σχολικής δραστηριότητας είναι: Γούναρη Χριστίνα Φιλόλογος, Κατσίμπρας Κων/νος Θεολόγος, Κωστορρίζου Ξανθή Καλλιτεχνικών και η Γκιουλέκα Θεοδώρα Χημικός, συντονίστρια της όλης δράσης.

Η δράση υποστηρίχτηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και προπάντων από την Διευθύντρια της σχολικής μονάδας κα. Μούζακ Μπέττη.
Προσπάθειες όπως αυτές σε ένα μικρό νησί δίνουν κουράγιο και ενθάρρυνση στους Εθελοντές να συνεχίσουν την προσπάθεια τους μέχρι να υπάρξει ένα σωστό δημοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Ανακύκλωση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s