ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ – ΓΕΦΥΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ


Ι. Γέφυρα ποταμού Λουτάνη.

Η Γέφυρα Λουτάνη πριν την κατάρρευση

Ι.1.Η γέφυρα του ποταμού Λουτάνη, είναι (ήταν) γέφυρα από σκυρόδεμα που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής και αποτελεί τυπικό δείγμα της τότε τεχνοτροπίας. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2011 η γέφυρα αυτή κατέρρευσε έπειτα από μεγάλη νεροποντή, ενώ στις 28.1.2011 κατέρρευσαν άλλα δυο τόξα της έπειτα από αντίστοιχη δεύτερη νεροποντή που προκάλεσε πλημμύρες στο νησί.

Η Γέφυρα Λουτάνη μετά από τη δεύτερη κατάρρευση (28.1.2011)

Ι.2. Η κατάρρευση της γέφυρας Λουτάνη, ήταν ένα αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο, εν πολλοίς απόρροια των εκτεταμένων αμμοληψιών που γίνονται από τον ποταμό.

Λουτάνης – Αποκάλυψη θεμελίων 1

Ι.3. Με κύριο αίτιο τις εκτεταμένες και σε μεγάλο βάθος αμμοληψίες από τον ποταμό, είχαν αποκαλυφθεί τα θεμέλια της γέφυρας και είχε διαβρωθεί σταδιακά το υπόστρωμα, με αποτέλεσμα αυτή στην κυριολεξία να «αιωρείται» και βέβαια σαν φυσικό επακόλουθο ήταν να καταρρεύσει δυο φορές. H ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Λουτάνης – Αποκάλυψη θεμελίων 2

ΙΙ. Γέφυρα ποταμού Μάκαρη.

Παρόμοια γέφυρα είναι και αυτή του παραπλήσιου ποταμού Μάκαρη, της ίδιας τεχνοτροπίας και της ίδιας εποχής η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέα από το ΥΠΠΟ. Και η γέφυρα του ποταμού αυτού (παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί εργασίες προστασίας των θεμελίων), μετά τη δεύτερη νεροποντή της 28ης Ιαν. 2011, υπέστη αρκετά σοβαρές ζημιές έπειτα από καθίζηση ενός πέδιλου θεμελίωσης από αντίστοιχη υποσκαφή του νερού. Σημειώνουμε ότι και από τον ποταμό αυτό γίνονται εκτεταμένες αμμοληψίες.

Γέφυρα Μάκαρη – Εργασίες προστασίας θεμελίων πριν την κατάρρευση

Γέφυρα Μάκαρη – Καθίζηση πέδιλου

Γέφυρα Μάκαρη – Ρωγμή στο οδόστρωμα

ΙΙΙ. Γέφυρα ποταμού Γαδουρά
Η γέφυρα αυτή είναι μεταγενέστερη (1973) και αποτελεί τμήμα της κύριας οδικής αρτηρίας του νησιού της Ρόδου, της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου. Και σ’ αυτή τη γέφυρα συμβαίνουν τα ίδια. Υπάρχει υποσκαφή πέδιλου θεμελίωσης και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάστασή του. Κύριο αίτιο κατά την κρίση μας και πάλι οι εκτεταμένες αμμοληψίες από τον ποταμό.

Γέφυρα Γαδουρά – εκτεταμένες αμμοληψίες

Γέφυρα Γαδουρά – Πέδιλο θεμελίωσης υποσκαπτόμενο

Γέφυρα Γαδουρά – λεπτομέρεια

ΙV Πλατύς ποταμός – Φάνες.
Οι εκτεταμένες αμμοληψίες αλλοιώνουν την κοίτη των ποταμών με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στα υπερκείμενα τεχνικά έργα αλλά και στο ευρύτερο οικοσύστημα και βέβαια στη διάβρωση και εν γένει υποβάθμιση των παραλιών. Κλασικό παράδειγμα και ο Πλατύς ποταμός.

Πλατύς ποταμός – Προσέξτε το βάθος των αμμοληψιών σε σχέση με τον άνθρωπο

Πλατύς ποταμός

Επισημάνσεις:

Σήμερα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά στην επισκευή της γέφυρας του ποταμού Μάκαρη. Παράλληλα, από την υπηρεσία περιβάλλοντος του φορέα αυτού, αρχίζουν να μπαίνουν οι βάσεις για την εξάλειψη των εκτεταμένων και εν πολλοίς παράνομων αμμοληψιών και της αλλοίωσης της κοίτης των ποταμών που προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα υπερκείμενα τεχνικά έργα αλλά και στο ευρύτερο οικοσύστημα. Η ευαισθητοποίηση όλων μας είναι πλέον αναγκαία.

Συμπεράσματα

Οι ιστορικές μνήμες αλλοιώνονται, οι αντίστοιχες διαδρομές καταργούνται, ο συμβολισμός που ενέχει κάθε γεφύρι είτε είναι μνημείο είτε όχι, παρασύρεται με το διάβα της κατάρρευσής του και από στοιχείο ένωσης καταλήγει σε στοιχείο αποξένωσης. Παράλληλα, το περιβάλλον αλλοιώνεται καθημερινά στο βωμό της ευκολίας και της αδιαφορίας όλων μας, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τα ποτάμια, σαν λαβωμένα θεριά μας εκδικούνται. Μέχρι που να μάθουμε να τα σεβόμαστε. Εύχομαι γρήγορα.

Ιούνιος 2012
Πάνος Βενέρης

Να λοιπόν γιατί πέφτουν και θα πέφτουν οι γέφυρες: Το σχόλιο μας

Φανεροί οι λόγοι των καθιζήσεων στις γέφυρες

Κατατοπιστικό το άρθρο και οι φωτογραφίες του Παναγιώτη Βενέρη. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις δικές μας φωτογραφίες ο λόγος για την κατάρρευση των γεφυρών είναι προφανής και δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης. Οι εκτεταμένες λήψεις αδρανών υλικών όχι μόνο υποσκάπτουν τα θεμέλια τους αλλά προκαλούν και εκτεταμένες ζημιές στο ευρύτερο οικοσύστημα έμβιο και άβιο.

Τα εργοτάξια μέσα στους ποταμούς διευκολύνονται στις αμμοληψίες

Ο ποταμός Μάκαρης σήμερα

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Ποτάμια. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s