Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η Ρόδος ζωγραφιά


Αυτή την εικόνα είδε ο Δήμαρχος Ρόδου

Το θέμα είναι τι γίνεται από κοντά

Αλαλούμ στην Πλατεία Κύπρου

Πριν από μερικές μέρες σε επίσκεψή του σε γνωστό κρουαζιερόπλοιο ο Δήμαρχος Ρόδου δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την πόλη από ψηλά, που του φάνηκε πραγματικά όμορφη. Και η αλήθεια είναι πως η Ρόδος είναι μια όμορφη πόλη τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι από κοντά τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Η στήλη μας μέσα από το φωτογραφικό υλικό δείχνει γιατί.
Ας ξεκινήσουμε από το κέντρο της πόλης. Η κατάσταση, τα πρωινά ιδίως, θυμίζει Καλκούτα με το κυκλοφοριακό αλαλούμ σε πλήρη … ανάπτυξη. Ο καθένας σταθμεύει όπου το βολεύει και κυρίως όπως το βολεύει. Τα πεζοδρόμια δεν είναι πλέον για πεζούς αλλά για τα τροχοφόρα. Οι ράμπες για τους ανάπηρους έχουν κλείσει και γενικά η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ο οδηγός ταξί σταμάτησε για καφέ ενώ το ακριβό τζιπ βρήκε εύκολο και προπάντων δωρεάν πάρκινγκ. Αφιερωμένη στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο της δημοτικής αστυνομίας

Θα πει κάποιος: «Μα η δημοτική αστυνομία δεν τα βλέπει αυτά; Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν τα βλέπει; Ο ίδιος ο δήμαρχος δεν τα βλέπει;» Μα φυσικά και τα βλέπουν αφού όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους. Στην πλατεία του δημαρχείου, στα δικαστήρια, μπροστά στο Διοικητήριο, κ.ο.κ. Όμως δε φαίνεται να συγκινούνται ιδιαίτερα. Οι εντολές που δίνουν φαίνεται ότι επικεντρώνονται σε όσους παρκάρουν σε κανονική θέση, στις μπλε γραμμές δηλαδή, αλλά δεν έχουν βάλει το σχετικό εισιτήριο. Για τους υπόλοιπους «νομοταγείς πολίτες» είναι επιεικέστατοι. Εκτός εάν οι δημοτικοί αστυνόμοι έχουν άλλες εντολές και κάνουν του κεφαλιού τους.

Για όσους δεν κατάλαβαν τι συμβαίνει ακριβώς έξω από τα δικαστήρια

Μέσα σε αυτούς που γράφουν τους πάντες στα παλιά τους παπούτσια φαίνεται να είναι και αρκετοί δικαστικοί και δικηγόροι, οι οποίοι και οι οποίες έχουν λύσει το πρόβλημα του παρκαρίσματος, σταθμεύοντας πάνω στον μικρό πεζόδρομο που έχει δημιουργηθεί μπροστά στο Εφετείο και πέριξ των δικαστηρίων πάνω στα πεζοδρόμια. Εκτός και πάλι εάν δεν είναι δικά τους τα αυτοκίνητα και ανέχονται αυτήν την κατάσταση μπροστά στα μάτια τους. Το γεγονός είναι ότι σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις η δημοτική αστυνομία δεν επεμβαίνει και δε δίνει καμία κλήση.

Οι πεζοί στο δρόμο, τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, μπροστά στο ναό της Θέμιδας

Ακόμα και εάν πιστέψουμε λοιπόν τις εξαγγελίες για δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης (υπόγεια γκαράζ) είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι θα λυθεί το πρόβλημα του κυκλοφοριακού εάν υπάρχει η πλήρης ασυδοσία των πολιτών από τη μια και ο ανεπαρκής, για να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια λέξη, έλεγχος από τη δημοτική αστυνομία από την άλλη; Απλά σε λίγο θα γίνεται στο κέντρο της πόλης ό,τι γίνεται και στη Μεσαιωνική Πόλη όπου οι μπάρες μπήκαν για διακοσμητικούς λόγους απ’ ότι φαίνεται.

Αυτές τις μπάρες ποιος θα τις πληρώσει;

Ο περιφερειακός γιατί έγινε;

Το αλαλούμ όμως δεν περιορίζεται στους δρόμους του κέντρου. Επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές όπως το λιμάνι. Εκεί η μοναδική πινακίδα παροτρύνει τους οδηγούς των οχημάτων που αποβιβάζονται από τα πλοία να μπούνε στο κέντρο της πόλης ακόμα και αν θέλουν να πάνε στο Φαληράκι. Για τους υπόλοιπους προορισμούς υπάρχει το πατροπαράδοτο σύστημα ‘ρωτώντας πας στην πόλη’. Φαίνεται ότι είμαστε πολύ απασχολημένοι με τη δημιουργία Home Port και δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τα πλοία της γραμμής. Άλλωστε δεν είναι και τόσο γκλαμουράτα όσο τα κρουαζιερόπλοια. Ενώ λοιπόν φυτρώνουν διαφημιστικές πινακίδες παντού, οι μοναδικές χρηστικές πινακίδες που έπρεπε να υπάρχουν, απλά δεν υφίστανται.

Χίλιες και μία νύχτες, καληνύχτα

Αλλά αυθαιρεσία δεν υπάρχει μόνο στους δρόμους. Υπάρχει παντού όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες. Για παράδειγμα, στην πιο κεντρική παραλία της πόλης στο Έλλη δημιουργήθηκε ένα ωραίο καφενείο στα γρήγορα. Αντίδραση καμία. Φυσικά αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για το τι γίνεται και στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού. Κατασχέθηκε βέβαια το τρίκυκλο του Σεμπάστιαν με τα παράνομα φρούτα, οπότε η δημοτική αστυνομία έχει κάνει το καθήκον της σε μεγάλο βαθμό.

Το τρίκυκλο του Σεμπάστιαν κατασχέθηκε, η τάξη στην πόλη αποκαταστάθηκε

Όταν είναι διπλοπαρκαρισμένα είναι καλή η κατάσταση

Οι σκηνές που διαλέξαμε σήμερα είναι από το κέντρο της πόλης και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων ή και δεκάδων μέτρων από το δημαρχείο ώστε να μην μπορεί να ισχυρισθεί κανείς από τους αρμόδιους ότι δε βλέπει την κατάσταση αυτή με τα ίδια του τα μάτια. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνουμε οπωσδήποτε και το δήμαρχο. Γράψαμε πριν από λίγες μέρες ότι η περίοδος ανοχής που έδωσαν οι πολίτες στη δημοτική αρχή έχει τελειώσει. Οι πολίτες της Ρόδου αναμένουν συγκεκριμένα απτά παραδείγματα τα οποία δυστυχώς δε βλέπουν ακόμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της κυκλοφοριακής και άλλης αναρχίας, η συνηθισμένη δικαιολογία περί μη ύπαρξης οικονομικών πόρων δεν ευσταθεί, όταν μάλιστα μέσα από την καλύτερη τήρηση της τάξης θα προκύψουν και πρόσθετοι πόροι για το δήμο. Εκτός εάν δεν τους θέλει και έχει άλλες προτεραιότητες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιώσιμες Πόλεις & Οικισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s