Ποτέ ξανά το 2008 – Ενεργοποίηση του εθελοντικού δυναμικού για την πρόληψη των πυρκαγιών


2008 – H Ρόδος καίγεται απ’ άκρου εις άκρον

«Ποτέ ξανά» ήταν ο τίτλος του σημειώματός μας πριν από τρία χρόνια (23 Ιουλίου 2009), ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2008 και με νωπές τις μνήμες από το θλιβερό της έργο που αποτέφρωσε 132 χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους κυρίως.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν φέτος, κυρίως με την αμφίβολη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, τα Οικολογικά Ροδιακά επανέρχονται στο πρόβλημα της πυροπροστασίας στο νησί της Ρόδου καταγράφοντας την κατάσταση και καταθέτοντας μια πρόταση για τον πιο αποτελεσματικό εντοπισμό και πρόληψη των πυρκαγιών.

Όλοι στη μάχη κατά της φωτιάς

Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Είναι γνωστά λίγο πολύ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και φέτος. Το Ελεγκτικό Συνέδριο που συνεδρίασε στις 12 Ιουνίου 2012 με την Πράξη του 287 / 2012 που αφορά τον έλεγχο νομιμότητας του σχεδίου συμβάσεως μεταξύ του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, αποφάσισε ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης αυτής. Συνεπώς δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

Προφήτης Ηλίας – Νύμφη. Σημαντική η προστασία όσων περιοχών δεν έχουν ακόμα πληγεί

Ο Δήμος Ρόδου βέβαια έχει ήδη καταθέσει αίτηση ανάκλησης που θα εξετασθεί την επόμενη Δευτέρα 16/7/2012 ενώπιον του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην Αθήνα θα βρεθούν τη Δευτέρα τουλάχιστον τρεις δικηγόροι από την πλευρά Δήμου – ΠΕΔ – ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο αντιδήμαρχος Ν. Τσουκαλάς και ο πρόεδρος της εταιρείας Η. Μπούκλας. Από την άλλη πλευρά επιστρατεύονται και τα πολιτικά όπλα αφού ο Δήμαρχος Ρόδου με επιστολή του στους βουλευτές του νομού ζητάει τη βοήθεια τους ώστε να λειτουργήσει η εταιρεία για φέτος.

Η καταστροφή του 2008 – Επίγεια και ιπτάμενα μέσα δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν τη δύναμη της φωτιάς.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία διαθέτει ένα ικανό στόλο από οχήματα (23 ελαφρά πυροσβεστικά 4×4, 2 μεγάλα υδροφόρα και 5 μοτοσικλέτες) που μπορούν να δώσουν σημαντική βοήθεια στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ειδικά σε ότι αφορά την ταχύτητα επέμβασης σε δύσκολα σημεία του νησιού. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι η μη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα είναι πλήγμα για την αποτελεσματική πυροπροστασία στη Ρόδο τουλάχιστον.

Αναδάσωση Λάερμα 2011 – Ενέργειες ώστε να μη χρειαστούν και πάλι τέτοιες δράσεις

Βέβαιο όμως επίσης είναι ότι πρέπει, και μάλιστα θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, να υλοποιηθούν οι αναγκαίες νομικές και διοικητικές ενέργειες ώστε η δομή αυτή να μπορεί να λειτουργεί ακόμα και ολόκληρο το χρόνο. Ακριβώς όπως βρέθηκε λύση με τον ΠΡΟΤΟΥΡ πρέπει να βρεθεί και για τη δομή αυτή που είναι πολύ πιο σημαντική. Τα Οικολογικά Ροδιακά έχουν ήδη προτείνει μέρος του ΔΗΦΟΔΩ να πηγαίνει στη λειτουργία αυτής της δομής, φτάνει βέβαια όλες οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ακόμα και εάν κάποιοι πιστεύουν ότι η λειτουργία μιας τέτοιας δομής είναι δαπανηρή, να θυμίσουμε ότι το κόστος λειτουργίας της ανά έτος είναι περίπου €1.300.000 ενώ η δαπάνη πυρόσβεσης και αποκατάστασης των ζημιών για την πυρκαγιά του 2008 ανήλθε στα €20.000.000 χωρίς να υπολογίζουμε φυσικά το ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό κόστος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας

Πολύτιμη επικουρικά στο έργο της θεωρεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία τη λειτουργία της ΕΤΙΠΡΟΦΥΚΑ για τον αποτελεσματικό εντοπισμό, ακριβή αναφορά και γρήγορη επέμβαση στο σημείο των πυρκαγιών. Το έργο της ΠΥΡ γίνεται πολύ πιο αποδοτικό στον τομέα της κατάσβεσης αλλά η εταιρεία παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο και στην πρόληψη αλλά και την αποτροπή των πυρκαγιών.

Παρόλα αυτά η Πυροσβεστική Υπηρεσία δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του φετινού δύσκολου όπως όλα δείχνουν καλοκαιριού, ειδικά μετά την πρόσληψη και 80 ατόμων με πενταετή θητεία (μέχρι το 2016) και άλλων σαράντα εποχικών μέχρι 31 Οκτωβρίου 2012. Παρόλα τα προβλήματα της χώρας η ΠΥΡ ελπίζει να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο δύσκολο ρόλο της ακόμα και εάν η απόφαση για τη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ είναι αρνητική.

Οι Εθελοντές

Και η Αρχαία Κάμειρος κινδύνεψε από τη φωτιά

Η ΠΥΡ θεωρεί όμως πολύ σημαντική και την παρουσία των εθελοντών στο έργο της διαχείρισης των πυρκαγιών. Οι 400 περίπου εθελοντές από ομάδες όπως οι CBRs, οι Σαμαρείτες, η λέσχη 4×4, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ρόδου και βέβαια το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταβύρου είναι υπό τη διοικητική μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου αλλά επιχειρησιακά καθοδηγούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έχουν προσφέρει πολλά καθώς είναι αρκετά εκπαιδευμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν.

Κρανίου Τόπος

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα ήθελε πάντως κλιμάκια όπως του Αταβύρου να δημιουργηθούν και σε άλλα νησιά, όπως έγινε πρόσφατα στη Νίσυρο ώστε να υπάρξει αποτελεσματική δράση ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει δικό της κλιμάκιο. Φυσικά βοήθεια μπορούν να προσφέρουν όλοι από τη μεριά τους όταν έχουν την πρόθεση να το κάνουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον περασμένο Ιούνιο έγινε έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής όταν στην περιοχή Πεταλούδων στρατιώτης από τη σκοπιά του ανέφερε ότι μύριζε κάτι καμένο και πιλότος πολιτικού αεροσκάφους επιβεβαίωσε την ύπαρξη πυρκαγιάς. Αποφεύχθηκε έτσι μια μεγαλύτερη καταστροφή.

Με νύχια και με δόντια το σβήσιμο της φωτιάς

Εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων εκτιμούν ότι χωρίς την ΕΤΑΙΠΡΌΦΥΚΑ θα υπάρξει μια απώλεια επιχειρησιακής ικανότητας της τάξης του 30%. Εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης κυρίως προς τους αγρότες ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στις εργασίες τους και να μην αφήνουν ακαλλιέργητες εκτάσεις οι οποίες βοηθάνε στη μεταφορά της φωτιάς με τον άνεμο. Παράλληλα βέβαια εκφράζουν το παράπονο τους για τη δυσκολία προμήθειας καυσίμων και ειδικού εξοπλισμού και ιματισμού από την πλευρά του Δήμου και της Περιφέρειας.

Η πρότασή μας

Τα Οικολογικά Ροδιακά καταθέτουν σήμερα μια πρόταση προς το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει στον τομέα του γρήγορου εντοπισμού των πυρκαγιών και βέβαια στη γρήγορη παρέμβαση της πυροσβεστικής. Είναι όμως και μια πρόταση που μπορεί να βοηθήσει και στην άμεση κατάσβεση μικρών πυρκαγιών πριν αυτές δηλαδή πάρουν μεγάλη έκταση. Στην πρόταση αυτή συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια πρόταση βέβαια θα καταστεί αναγκαία εάν δεν υπάρξει ευτυχής εξέλιξη στο θέμα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

Παρατηρητήριο στον Άγιο Σουλά – Πρέπει να επανδρωθούν άμεσα όλα τα παρατηρητήρια

Με ευθύνη λοιπόν των χωρικών αντιδημάρχων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του νησιού να συγκροτηθούν εθελοντικές ομάδες που θα επανδρώσουν τα παρατηρητήρια της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και όχι μόνο. Ο αριθμός αυτός των ατόμων εκτιμάται ότι δε θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος καθώς οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από περίπου 40 άτομα ημερησίως. Ήδη γίνεται μια τέτοια διαδικασία στον Άγιο Σουλά από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής όπου με ένα μικρό αριθμό ατόμων πραγματοποιούνται περιπολίες και παρακολούθηση χώρων σε μια περιοχή που περικλείει την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Σουλά και του μοναστηριού της Παντάνασσας.

09-08-2011 – Πηγές Καλλιθέας


Τα άτομα που θα προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες θα τεθούν υπό την ευθύνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας και θα εκπαιδευτούν κατάλληλα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην οποία και θα υπάγονται επιχειρησιακά.

Είναι μια πρόταση που ίσως δώσει σημαντικές λύσεις φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Ζητούμενο βέβαια είναι να αποκατασταθεί ο φορές πρόληψης φυσικών καταστροφών και να διασφαλιστεί το πλαίσιο λειτουργίας του αλλά και η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του. Στο κάτω κάτω το νησί δεν ανήκει στον εκάστοτε δήμαρχο αλλά στους πολίτες του. Ο χρόνος για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω τελειώνει και ας μην δώσουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να αυτοφασκελωνόμαστε για ακόμα μια φορά.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s