Μεσαιωνική Πόλη: Να παραιτηθούν όσοι νιώθουν ακόμα υπεύθυνοι


Δεν είναι δυνατόν το συμφέρον μιας χούφτας ανθρώπων να υπονομεύει αυτό ολόκληρου του νησιού

12 το μεσημέρι. Σκαμπό σε κατάσταση αναμονής για δράση στις 12 το βράδυ.

Με το θέμα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου έχουμε ασχοληθεί κατά κόρον ως στήλη και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Το έχουμε κάνει για τρεις λόγους κυρίως. Πρώτον, πιστεύουμε ότι περιβάλλον δεν είναι μόνο το φυσικό αλλά και το ανθρωπογενές. Δεύτερο, γιατί περιβάλλον και πολιτισμός πάνε χέρι χέρι. Και τρίτον γιατί η ιστορική, πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου είναι κτήμα όλων και δεν είναι δυνατόν να θυσιαστεί για το πρόσκαιρο συμφέρον λίγων ανθρώπων.

Αυτή την εικόνα είδαν την περασμένη Κυριακή οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια κλπ στον Άγιο Παντελεήμονα. Βοήθειά μας

Στις 7/9/2011 είχαμε μιλήσει για την ιστορία της Μεσαιωνικής Πόλης και για τα βασικά, καθημερινά προβλήματά της. Είχαμε αναφερθεί στο κυκλοφοριακό, στα καταστήματα και τις αυθαιρεσίες όπως η ηχορύπανση και οι καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και είχαμε τονίσει την έλλειψη σχεδιασμού και τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων αλλά κυρίως τα προβλήματα συνύπαρξης μέσα στην πόλη διαφορετικών ομάδων ανθρώπων.

Δε φταίει ούτε το παιδάκι ούτε βεβαια το σκυλάκι

Σε ένα τριπλό αφιέρωμα στις 8, 22 και 29 Φεβρουαρίου 2012 μιλήσαμε για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης, τα υπόγεια δίκτυα και ξανά για την καθημερινότητα. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες τις πτυχές του προβλήματος ή αν θέλετε της πρόκλησης που ονομάζουμε διατήρηση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Θέλαμε να περιγράψουμε όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις που απαιτούνται για να συνεχίσει να είναι μια ζωντανή πόλη με κατοίκους και με δραστηριότητες που να συνάδουν με το χαρακτήρα της.

Διανομή στις 12 το μεσημέρι. Ακούει κανείς;

Ειλικρινά, όντας στην αρχή του δεύτερου χρόνου της δημοτικής θητείας και πριν τη νέα τουριστική περίοδο, θέλαμε να συνεισφέρουμε στο διάλογο για την προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα και είχαμε την εντύπωση ότι αυτή ήταν και η πρόθεση της δημοτικής αρχής ως σύνολο αλλά και των όποιων υπευθύνων υπάρχουν στο Δήμο Ρόδου. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ότι διαψευδόμαστε.

Η μοναδική μπάρα που δουλεύει και αυτή ορισμένες μέρες και ώρες. Τις υπόλοιπες ποιος θα τις πληρώσει;

Το συμφέρον λίγων ανθρώπων μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη, κυρίως «επιχειρηματιών» εμποδίζει τη βελτίωση της κατάστασης και οδηγεί τα πράγματα σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Η ατολμία της δημοτικής αρχής από την άλλη πλευρά να πάρει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα και οι παλινωδίες στην εφαρμογή του νόμου, οδηγούν σε πλήρη αναρχία μέσα στο μνημείο αυτό. Άμοιροι ευθυνών δεν είναι και όσοι υποτίθεται προστατεύουν τη ΜΠ, δηλαδή οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους ακριβώς μπροστά στο Παλάτι των Ιπποτών δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα αλλά και στα τέσσερα προηγούμενα αφιερώματά μας είναι ενδεικτικές για όλα τα παραπάνω.

Παναγιά του Μπούργκου, απ’ όλα έχει ο μπαξές

Θα αναρωτηθεί κανείς, μα υπάρχει λύση; Βεβαίως αν και δεν είναι πάρα πολύ απλή ούτε και ανώδυνη, τουλάχιστον με τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα ορισμένοι ιθύνοντες της πόλης. Πρώτον, χρειάζεται να υπάρξει ένας ξεχωριστός σχεδιασμός για τη ΜΠ. ΟΙ δομές για την καθαριότητα, την αστυνόμευση και τις επεμβάσεις πρέπει να είναι ξεχωριστές και να υπάγονται σε ένα πολιτικό πρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να ενδυναμωθεί ο ρόλος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και να υπαχθούν σε αυτήν νέες δομές, όπως για παράδειγμα ένα γραφείο της δημοτικής αστυνομίας μόνο για τη ΜΠ. Δεύτερο, το πολιτικό πρόσωπο που θα αναλάβει τη ΜΠ δε θα πρέπει να έχει συμφέροντα και εξαρτήσεις μέσα σε αυτή. Τρίτον, θα πρέπει να δοθούν στο πρόσωπο αυτό απεριόριστες δυνατότητες και εξουσίες για να μπορέσει να βελτιώσει την κατάσταση. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή λογοδοσία στο τέλος κάθε χρόνου για τα πράγματα που έγιναν ή δεν έγιναν μέσα στο μνημείο ώστε να μπορούμε να δούμε όλοι πόσοι αποτελεσματικοί είμαστε για την προστασία του.

Παράπονα για το ΤΑΠΑ από το Μ. Σαββή. Τις άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος όμως ποιος τις δίνει;

Δυστυχώς, σήμερα όλοι είναι υπεύθυνοι και κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όλοι έχουν άποψη (βλ. πχ συνέντευξη Μ.Καμπουρόπουλου στην εφημερίδα « Δράσις» – Δευτέρα 30/7/2012 και επιστολή Μ. Σαββή στο ΤΑΠΑ στη 1/8/2012) αλλά κανείς δε μπορεί να δώσει λύσεις. Ευνόητο είναι ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται κάποια στιγμή άμεσα και όχι το χειμώνα όπως βολεύει τους παρανομούντες. Αδυνατεί κανείς να καταλάβει το ρόλο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου αφού οι προτάσεις της δε λαμβάνονται υπόψη κανενός και έχουμε οδηγηθεί οι μικροπωλητές να είναι, αντί σε ένα, σε τρία τουλάχιστον σημεία. Και φυσικά για την κατάσταση πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι ακόμα και όταν μιλάμε για αρμοδιότητες και μάλιστα αποκλειστικές, του ίδιου του Δήμου, όπως ανάκληση αδειών, αστυνόμευση, παράνομη είσοδος και στάθμευση κλπ.

Σκέψου να μην πλήρωνες κιόλας για τη χρήση της τουαλέτας

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε ποιοι θα αναλάβουν ευθύνες όταν τα πράγματα θα είναι πραγματικά δυσάρεστα (πχ αποχαρακτηρισμός του μνημείου). Βέβαια, είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα ρίξουν το μπαλάκι στο Δήμαρχο λέγοντας το γνωστό «εγώ του τα ΄λεγα». Γι’ αυτό λοιπόν εάν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους είναι προτιμότερο να παραιτηθούν άμεσα από τις όποιες αρμοδιότητες έχουν για τη Μεσαιωνική Πόλη.

Φρακαρισμένο φορτηγό που παρέδιδε προϊόντα παράνομα στις 12 το μεσημέρι, αντί μέχρι 9 πμ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Μεσαιωνική Πόλη, Περιβάλλον και Πολιτισμός. Bookmark the permalink.

One Response to Μεσαιωνική Πόλη: Να παραιτηθούν όσοι νιώθουν ακόμα υπεύθυνοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s