Από τη Χιροσίμα στη Φουκουσίμα


Της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου, προέδρου της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής»

Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής»

(Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την ομιλία της κας Αρβανίτη Σωτηροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης που διοργάνωσε το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου στις 21-9-2012)

H κα Αρβανίτη Σωτηροπούλου παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον επίτιμο πρόεδρο του ΑΠΜ Θανάση Αναπολιτάνο. Δίπλα ο νέος πρόεδρος του ΑΠΜ Σάββας Καραγιάννης

«Πόλεμος πατήρ πάντων» έλεγε ο Ηράκλειτος. Και η Ιστορία τον δικαιώνει. Είναι γεγονός ότι στις τόσες χιλιετίες της ανθρώπινης ιστορίας τα διαλείμματα της ειρήνης αντιστοιχούν μόνο σε 292 χρόνια! Μόνο στον 20ο αιώνα έγιναν δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι με 60 εκατομμύρια νεκρούς μόνο στην Ευρώπη!! Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι συγκλόνισαν την ανθρωπότητα όχι τόσο λόγω του αριθμού των άμεσων θυμάτων από μια μόνο βόμβα –στη Δρέσδη τα θύματα των βομβαρδισμών ήταν πολύ περισσότερα σε αριθμό – όσο για τις επιπτώσεις στο μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας. Παρ’ όλα αυτά η παράλογη κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών συνεχίστηκε με όπλα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν πολλές φορές τον πλανήτη μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου, οπότε μετά από λαϊκή πίεση ξεκίνησαν οι υπογραφές των Διεθνών Συμβάσεων για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.

Στο πάνελ η κα Αρβανίτη Σωτηροπούλου με τον πρόεδρο του ΑΠΜ Σάββα Καραγιάννη

Στο μεταξύ μέχρι το 2000 οι βιομηχανικές πυρηνικές δραστηριότητες και οι ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές προκάλεσαν παγκόσμια
• 500 εκατομμύρια αποβολές.
• 5 εκατομμύρια θανάτους νεογέννητων,
• 376 εκατομμύρια καρκίνους,
• 235 εκατομμύρια γενετικές βλάβες,
• 587 εκατομμύρια τερατογενέσεις,
• 5 εκατομμύρια διανοητικές καθυστερήσεις.
Συνολικά μέχρι το 2000 σε καιρό ειρήνης πάνω από 1.5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν, παραμορφώθηκαν ή αρρώστησαν από την πυρηνική τεχνολογία.

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δίχασε τους ειρηνιστές. Αν και το βλέπαμε να έρχεται δεν φανταζόμαστε την ολόθερμη στήριξη του παγκόσμιου ειρηνιστικού κινήματος στην παράνομη επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, όπου είδαμε για πρώτη φορά πυρηνικά όπλα να μετατρέπονται σε συμβατικά για να χρησιμοποιηθούν άμεσα και τα όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου να χρησιμοποιούνται μαζικά στο γειτονικό μας Κόσοβο. Οι έλληνες είμαστε οι μόνοι που υποστηρίζαμε σθεναρά ότι ο πόλεμος ποτέ δεν έδωσε κάποια λύση, μονάχα πόνο, ειδικά στους άμαχους.

Η δεύτερη επίθεση κατά του Ιράκ με κατασκευασμένη όπως αποδείχθηκε αφορμή το ανύπαρκτο πυρηνικό του οπλοστάσιο, εξόργισε ειδικότερα το αντιπυρηνικό κίνημα το οποίο είχε πρωτοστατήσει για τη δημιουργία των Συνθηκών περιορισμού των πυρηνικών όπλων, με σκοπό να εξαφανίσει τα πυρηνικά από όλα τα κράτη (πρώτιστα τους μεγάλους παίχτες) και όχι να δώσει στους ισχυρούς πρόσχημα για πόλεμο. Και δυστυχώς την ώρα, που οι ίδιες οι μεγάλες δυνάμεις δεν προχωρούν σε διαδικασία αποπυρηνικοποίησης- το ίδιο πρόσχημα εξακολούθησε να χρησιμοποιείται σαν απειλή επέμβασης περιστασιακά κατά της Β. Κορέας και επίμονα κατά του Ιράν, την ώρα που το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά, δεν έχει υπογράψει καμιά συνθήκη και δε δέχεται κανενός είδους επιθεώρηση

Σήμερα 19.000 πυρηνικά όπλα εξακολουθούν επίσημα να υπάρχουν στις πυρηνικοκάτοχες δυνάμεις, αρκετά από αυτά διακινούνται μέσω Σούδας, ενώ νέες χώρες απειλούν να προστεθούν στον κατάλογο της τρέλας και οι τρομοκράτες επαγρυπνούν. Σε περίοδο παγκόσμιας πια οικονομικής κρίσης ο κόσμος συνεχίζει τον παραλογισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, ενώ πάνω από 1 δις άνθρωποι λιμοκτονούν και πολλοί περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή επαρκή ιατρική κάλυψη ή εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ακόμη και στον αναπτυγμένο κόσμο χιλιάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι.

Παρά την συνεχιζόμενη τραγωδία από το Τσερνομπίλ και στη Φουκούσιμα εξακολουθούν να κατασκευάζονται πανάκριβα ανασφαλή πυρηνικά εργοστάσια, όχι για την ενεργειακή κάλυψη των κρατών, αλλά με μόνο στόχο την απόκτηση της πρώτης ύλης για την κατασκευή πυρηνικών και ραδιενεργών όπλων. Η φωνή της λογικής όπως εκφράζεται από τα επιχειρήματα των επιστημόνων δεν εισακούεται από τις κυβερνήσεις που συνεχίζουν να ψεύδονται. Υπενθυμίζουμε τη φετινή μελέτη (24-4-2012) της Εταιρείας μας IPPNW σχετικά με την πρόκληση πυρηνικού λιμού ακόμη και από περιορισμένη χρήση πυρηνικών με τίμημα το θάνατο 1 δις ανθρώπων παγκόσμια.

Για να μην υπάρξει νέο πυρηνικό ατύχημα, η πάλη των πολιτών πρέπει να εστιαστεί στη κατάργηση όλων των πυρηνικών σταθμών και τη μη θεμελίωση νέων.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι ένα μόνο Trident υποβρύχιο, από αυτά που κυκλοφορούν στα πελάγη μας, έχει την δυνατότητα να καταστρέψει 100 πόλεις και να προκαλέσει παγκόσμιο λιμό. Ακόμη και οι πιο φιλόδοξοι στόχοι πυρηνικού αφοπλισμού αφήνουν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία με οπλοστάσιο ικανό να προκαλέσει πολλαπλάσια καταστροφή.

Το 2011 καταγγέλθηκε επίσημα η επί 50 χρόνια συνεχιζόμενη συγκάλυψη των στοιχείων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και της Διεθνούς Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και η παραποίηση των στοιχείων για το Τσερνομπίλ. H παράδοξη συμμαχία ΙΑΕΑ και WHO ξεκινά από το πρωτόκολλο συνεργασίας, που υπέγραψαν στις 28 Μαΐου 1959 σύμφωνα με το οποίο «είναι αναγκαίο να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών». Πριν από αυτό και συγκεκριμένα το 1956 η WHO προειδοποιούσε «Η γενετική κληρονομιά είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο της ανθρωπότητας…. εκτιμούμε ότι η υγεία των μελλοντικών γενεών απειλείται από την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας και των πηγών ραδιενέργειας… Επίσης πιστεύουμε ότι οι μεταλλάξεις που προκαλούνται είναι βλαπτικές για τους ανθρώπους και το μέλλον της ανθρωπότητας». Μετά το 1959 η WHO δεν εξέδωσε ούτε μια ανακοίνωση για τη σχέση υγείας και ραδιενέργειας. Σκοπός βέβαια της WHO είναι η εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων της γης, ενώ της ΙΑΕΑ βάσει του καταστατικού της το 1957 η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτά δεν είναι συμβατά.

Τσερνομπίλ και Φουκουσίμα

Ο τρόμος στα μάτια δείχνει το σωστό δρόμο

Οι επιπτώσεις από το Τσερνομπίλ εξακολουθούν να προκαλούν θύματα και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον 60 χρόνια, όσο θα εξακολουθεί να ακτινοβολεί το Καίσιο, που αυτή τη στιγμή περιέχεται σε αυξημένες ποσότητες στα τρόφιμα όλης της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της IPPNW για τα 25 χρόνια από το Τσερνομπίλ.

Πληθυσμοί που εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια λόγω της καταστροφής του Τσερνομπίλ

1) Εκκαθαριστές 830.000
2) Εκκενώθηκαν από την περιοχή των 30 χλμ 350.000
3) Πληθυσμός που ζει σε υψηλά μολυσμένες περιοχές στη Ρωσία, Λευκορωσία, και Ουκρανία 8.300.000
4) Ευρωπαϊκός πληθυσμός σε περιοχές που δέχθηκαν χαμηλότερες δόσεις ραδιενέργειας 600.000.000

Τα αποτελέσματα της έκθεσης στην ακτινοβολία


Αναμενόμενες ασθένειες – βλάβες στην υγεία λόγω της έκθεσης σε ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ

1) Καρκίνοι: Αναμενόμενη περίοδος επώασης 25-30 έτη. Προς το παρόν έχουν εμφανισθεί μόνο καρκίνοι θυρεοειδούς, μαστού, και εγκεφάλου στο γενικό πληθυσμό. Οι εκκαθαριστές εμφάνισαν και Καρκίνους σε άλλα όργανα όπως προστάτη, και στο αίμα.
2) Γενετικές βλάβες, αποβολές, εκτρώσεις, κενό γεννήσεων.
3) Άλλες ασθένειες. Πολυοργανικές νόσοι, διαταραχές στον εγκέφαλο, επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, ψυχιατρικά προβλήματα.
Από την ανακάλυψη της ραδιενέργειας άπειρες μελέτες τεκμηρίωσαν τις επιπτώσεις της σε τουλάχιστον τρεις γενιές πειραματοζώων. Και όμως για τους ανθρώπους οι μελέτες για τα θύματα των πρώτων πυρηνικών βομβών συγκαλύφθηκαν, λόγω του ότι η Ιαπωνία ήταν υπό αμερικανική κατοχή και στη δεύτερη γενιά των Hibahusha δεν έγιναν ποτέ. Η ίδια συγκάλυψη επιχειρήθηκε και με τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών και τους πάσχοντες από το περίφημο «Σύνδρομο του Κόλπου», που οφειλόταν στο Απεμπλουτισμένο Ουράνιο.

Τσερνομπίλ 1986

Ας σημειωθεί ότι κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας περιέχει τη ραδιενέργεια 1.000 ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα και ότι ενώ η ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ εκλυόταν επί 10 ημέρες στην ατμόσφαιρα, η έκλυση από τους τουλάχιστον 4 λιωμένους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα που εξακολουθούν να βυθίζονται σε τήξη στο υπέδαφος συνεχίζεται μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα και τη θάλασσα.

Παραδόξως παρά την εμπειρία του Τσερνόμπιλ δεν χορηγήθηκαν προληπτικά ταμπλέτες Ιωδίου για την αποφυγή των βέβαιων κρουσμάτων Καρκίνου του Θυρεοειδή στα παιδιά, ενώ ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, όπως είχαν πράξει και οι ευρωπαίοι για τα τρόφιμα αποφάσισε όχι μόνο την αύξηση της αποδεκτής δόσης για αυτά αλλά και το δεκαπλασιασμό της αποδεκτής δόσης ραδιενέργειας στους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία της Φουκουσίμα!!
Παρά την εκκένωση 70.000 άνθρωποι με περίπου 9.500 παιδιά εξακολουθούσαν να ζουν σε υψηλά μολυσμένες περιοχές έξω από τη ζώνη εκκένωσης ένα χρόνο μετά το λιώσιμο των αντιδραστήρων.

Τα λόγια περισσεύουν

Με την εκτεταμένη απορροή των πυρηνικών αποβλήτων η Φουκούσιμα αποτελεί τη μεγαλύτερη πυρηνική ρύπανση των ωκεανών, η οποία συνεχίζεται. Ενώ στην Ευρώπη αδιαφορούμε στην Αμερική μετρούν καθημερινά την αύξηση της ραδιενέργειας στις ακτές και οι χάρτες θερμότητας των ωκεανών αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη διαρροή θερμών υδάτων.
6.770.000 άνθρωποι παραμένουν σε υψηλά μολυσμένες περιοχές 870 τχμ πέραν της ζώνης εκκένωσης και εκτίθενται σε υψηλή ραδιενέργεια μέχρι και 200 φορές πάνω του φυσιολογικού.

Εν τούτοις η μεγαλύτερη απειλή είναι η συνεχιζόμενη εσωτερική έκθεση σε τροφή και νερό ή η εισπνοή ραδιενεργών ισοτόπων. Η μόλυνση ανιχνεύεται σε κάθε είδος φρούτα και λαχανικά που μεγαλώνουν και στο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ρύζι, τσάι και νερό ακόμη και μέσα στο Τόκυο. Ας σημειωθεί ότι η κατανάλωση μόνο 500 γραμ μολυσμένων λαχανικών προκαλούν εσωτερική έκθεση 100 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια επιτρεπόμενη δόση και 200 φορές μεγαλύτερη για τα παιδιά. Τα παιδιά απειλούνται περισσότερο επειδή έχουν μεγαλύτερη ραδιοευαισθησία και τα σώματά τους εκτίθενται περισσότερο σε μεγαλύτερη δόση.
Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις αυτού του πυρηνικού δυστυχήματος, Θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες ανεξάρτητες επιδημιολογικές μελέτες.

Το Καίσιο του Τσερνομπίλ εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την Ελλάδα 26 χρόνια μετά

Οι νέοι κίνδυνοι, και στη γειτονιά μας

Η νέα απειλή μόλις μερικά χιλιόμετρα από την Ελλάδα ακούει στο όνομα Ακουγιού

Και ενώ η Ιαπωνία έκλεισε όλα της τα πυρηνικά εργοστάσια και οι περισσότερες χώρες -όπως η Γερμανία- αλλάζουν τον ενεργειακό τους προσανατολισμό προς τις ανανεώσιμες πηγές, υπάρχουν χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία που εξακολουθούν να κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η εμμονή του Ιράν να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ σαν αφορμή πολέμου, ακριβώς όπως είχε συμβεί με το Ιράκ.
Δεν υπάρχει ασφάλεια στα πυρηνικά. Από την εξόρυξη του Ουρανίου, τις πυρηνικές δοκιμές, τις βόμβες, τα ατυχήματα, τα ραδιενεργά απόβλητα και τα όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου όλος ο επικίνδυνος κύκλος των πυρηνικών όπλων και εργοστασίων σε αμφίδρομη σχέση στραγγαλίζει την υγεία του πλανήτη μας.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινη ούτε φθηνή ούτε ασφαλής.

Καιρός πια να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού. Αρκεί να αντισταθούμε όλοι στα οργανωμένα συμφέροντα, που προωθούν και εξακολουθούν να στηρίζουν την πυρηνική τεχνολογία. Ειδικά για τη γειτονιά μας απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση -μέσω των υπαρχόντων θεσμών της ΕΕ- να απαιτήσει το σταμάτημα κατασκευής κάθε πυρηνικού εργοστασίου ειδικά στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ακούγιου και της Σινώπης ΤΩΡΑ. Εδώ από την Ρόδο πιστεύουμε ότι όπως ήδη τα καταφέραμε θα καταφέρουμε ξανά να σταματήσουμε την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονιά μας.
Ο πόλεμος είναι η φονικότερη ασθένεια στη γη. Ίσως ο πόλεμος να είναι ο τελικός θριαμβευτής. Ίσως ένας πυρηνικός χειμώνας εξαλείψει κάθε ζωή στον πλανήτη μας. Όμως όσο υπάρχουν Άνθρωποι πρέπει -παρά τις απογοητεύσεις- να συνεχίζουν μέχρι τέλους ν’ αγωνίζονται για την πρόληψη της νόσου του πολέμου και τον περιορισμό του ανθρώπινου πόνου, στην κάθε ιστορική συγκυρία, σε ειρήνη και πόλεμο.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου – Βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Πειραιά, με καταγωγή από τη Σαντορίνη είναι έγγαμη και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο πήρε πτυχίο Ιατρικής Σχολής το 1974 και ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία. Το 1983 με υποτροφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, σε θέματα Ηπατίτιδας και AIDS.
Στα γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1975 με το πρώτο της βιβλίο «Ιστορία δίχως όνομα» και έκτοτε έχει γράψει συνολικά 14 βιβλία. Το λογοτεχνικό της έργο έχει κριθεί πολύ ευνοϊκά από εξαιρετικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και έχει τιμηθεί με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία. Την περίοδο 1989-1993 διηύθυνε το ιατρολογοτεχνικό περιοδικό «ΚΑΣΤΑΛΙΑ».
Παράλληλα με την επιστημονική και λογοτεχνική ενασχόλησή της, η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου έχει να επιδείξει πλούσια κοινωνική δράση με τη συμμετοχή της στα κινήματα Ειρήνης και Πολιτισμού. Από το 1992 μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής» που αποτελεί τον Ελληνικό κλάδο της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης (1985) «International Physicians for the Prevention of Nuclear War» (ΙPPNW). Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΙPPNW και μέλος του Ευρωπαϊκού κλάδου. Με την ιδιότητα της αυτή πραγματοποίησε δύσκολες και σημαντικές αποστολές στην Τουρκία, Αλβανία, Ιράκ και Γιουγκοσλαβία σε κρίσιμες περιόδους .

Το 1995 πήρε βραβείο Ειρήνης Ιπεκτσί (Ελληνο-Τουρκικής φιλίας), το 1996 εξελέγη 3η «Ελληνίδα Γυναίκα της Ευρώπης» στον ομόλογο θεσμό και το 2000 τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο “ Χρυσό πενάκι – Παύλος Παλαιολόγος”.

Είναι γεν. γραμματέας του «Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών κατά της Παγκοσμιοποίησης», αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Καλλέργης» και ειδικός συνεργάτης του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου» για τα ανθρώπινα Δικαιώματα. Αρθρογραφεί συχνά σε μεγάλης κυκλοφορίας αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε θέματα υγείας, κοινωνικά, γυναικεία και ιδιαίτερα ενημέρωσης γύρω από την πυρηνική, βιολογική και χημική απειλή.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Πυρηνική ενέργεια. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s