H αναρριχητική κοινότητα γιορτάζει το πρώτο The North Face® Kalymnos Climbing Festival


Μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ που περιελάμβανε συγκλονιστικές παρουσιάσεις περιπετειών, γιορτές και φυσικά το καθαρά αγωνιστικό μέρος

Δείτε δύο εντυπωσιακά βίντεο παρακάτω

Ο Δήμος Καλυμνίων και η The North Face®, ο κορυφαίος προμηθευτής αυθεντικού, πρωτοποριακού και τεχνικά εξελιγμένου outdoor εξοπλισµού, συνδιοργανωτές του πρώτου «The North Face Kalymnos Climbing Festival», ανακοινώνουν την μεγάλη τους ικανοποίηση για την τεράστια επιτυχία που είχε η μεγαλύτερη παγκόσμια συνάντηση αναρριχητών στο νησί της Καλύμνου. Η αναρριχητική κοινότητα ενώθηκε για να μοιραστεί την δράση εντός αλλά και εκτός των βράχων καθώς επαγγελματίες και ερασιτέχνες αναρριχητές κατέκλυσαν τα πεδία του νησιού της Καλύµνου από 26-30 Σεπτεμβρίου 2012.

Σκηνές που κόβουν την ανάσα

Μετά από προετοιμασία, διάρκειας 12 μηνών όπου η ομάδα της The North Face® επισκεπτόταν ανά διαστήματα το νησί και σε συνεργασία με τον Δήμο Καλυμνίων, στήθηκε ένα εορταστικό σκηνικό, με αφίσες, μεγάλα πανό, ειδικά φουσκωτά μπαλόνια και σημαίες, το οποίο μεταμόρφωσε την Κάλυμνο και προετοίμαζε ντόπιους και επισκέπτες για το τι θα επακολουθούσε! Βάση του event ήταν το ξενοδοχείο «Helena Village» στο Καστέλι το οποίο διαμορφώθηκε ειδικά γι’ αυτήν την περίπτωση.

Ξενοδοχείο Helena Village – Η βάση των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε παρουσιάσεις συγκλονιστικών αναρριχητικών περιπετειών από αθλητές της The North Face®, μία μεγάλη γιορτή με παραδοσιακή τοπική μουσική και κουζίνα και φυσικά το αγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ με άφθονο σκαρφάλωμα.

Οι τρεις διαγωνισμοί

Ανοιχτό σε αναρριχητές κάθε επιπέδου το φεστιβάλ αποτελούταν από τρεις διαγωνισµούς :
Τον OPEN Marathon,τον BIG Marathon, και το PROject competition.

Το PROject έλαβε χώρα σε µια παρθένα πλαγιά στην περιοχή του Πανόρμου, µε 8 τεχνικές και απαιτητικές διαδρομές που ανοίχθηκαν ειδικά για το διαγωνισμό από αθλητές της The North Face® σε συνεργασία με τον Δήμο Καλυμνίων. Το έπαθλο των €10,000 διαιρέθηκε σύμφωνα µε τον αριθμό των επιτυχημένων επαναλήψεων της κάθε διαδρομής.

Dino Marini, 64 ετών από την Ιταλία – Συμμετείχε στη δοκιμασία BIG MARATHON, ανοικτή για όλες τις ηλικίες

Αντιμετωπίζοντας τις απαιτητικές διαδροµές του διαγωνισµού PROject, µια οµάδα από παγκοσμίως αναγνωρισμένους αναρριχητές δοκίµασε να ολοκληρώσει τέσσερις νέες γραμμές σε ένα ανεξερεύνητο πεδίο που πλέον ονοµάζεται «Ψηλή Ρίζα». Σε ασυνήθιστα ζεστές και µε υψηλή υγρασία συνθήκες, µεγάλο πλήθος υποστηρικτών, ντόπιων και ξένων θεατών, δηµοσιογράφων και πολιτικών προσώπων συγκεντρώθηκε στο πεδίο για να παρακολουθήσει το συναρπαστικό θέαµα που εξελισσόταν.

Τα ανεξερεύνητο πεδίο ‘Ψηλή Ρίζα’ στην περιοχή Πανόρμου


Οι αθλητές της Τhe North Face Yuji Hirayama (JPN) & Caroline Ciavaldini (FRA) ήταν ανάµεσα στους πιο επιτυχημένους του τριήµερου PROject contest, µαζί µε τους Alexander Megos (GER), Michael Fuselier (FRA), Nicholas Favresse (BEL), Gabriele Moroni (ITA), & Melissa Le Neve (FRA) µε τον κάθε αθλητή να ολοκληρώνει 3 από τις τέσσερις διαδροµές και να µοιράζονται το συνολικό έπαθλο των 10000€.

Λαμβάνοντας χώρα σε υπάρχοντα πεδία του νησιού, το OPEN Marathon, απευθυνόταν σε οµάδες των δύο ατόµων µε ανδρικές, γυναικείες και µικτές κατηγορίες. Οι 388 διαδρομές είχαν ελάχιστο βαθµό δυσκολίας 3c και ανώτατο 7a (Γαλλικό σύστηµα βαθμολόγησης). Η βαθµολογία βασιζόταν στην οµαδική επίδοση.

Ο διαγωνισµός BIG Marathon, επίσης για οµάδες των δύο µε ανδρικές , γυναικείες και µικτές κατηγορίες και µε οµαδική βαθµολόγηση, έγινε σε 155 διαδρομές µε ελάχιστο βαθµό δυσκολίας 7a+ και ανώτατο 8a . Το έπαθλο αποτελούταν από προϊόντα The North Face® αξίας €5,000.

Στο Open Marathon, κέρδισαν για τους άνδρες οι Urko Carmona Bandarian & Sergio Sola Atares Το αποτέλεσµα είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστούµε πως ο Carmona Bandarian, νικητής του Para-climbing World Championship το 2012 στο Bercy, διαγωνίστηκε έχοντας µόνο ένα πόδι προκαλώντας το θαυµασµό όλων των διαγωνιζοµένων. Oι Sandra Nakamatsu & Tiia Porri, κέρδισαν στην κατηγορία των γυναικών. Το ουκρανικό δίδυμο Anna Mushchynina & Dmytro Mushchynina µε χαρά παρέλαβαν το τρόπαιο τού µικτού διαγωνισµού.

Δεξιά ο Ελληνικής καταγωγής 19χρονος Alexander Megos συνομιλεί με παλαιότερους αναρριχητές

Στο BIG Marathon το δυνατότερο µικτό δίδυµο ήταν οι Teresa Troya Gil & Iris Matamoros Quero από την Ισπανία δείχνοντας φοβερή διάθεση τόσο από το πλήθος των γραµµών που ολοκλήρωσαν όσο και από τη δυσκολία τους. Στους άνδρες κυριάρχησε το ρωσικό δίδυµο Vladimir Starstev & Stanislav Poplavskiy. Ο συνολικός αριθµός αναρριχήσεων στο ΟPEN & BIG Marathon ανήλθε στις 1354. Κάθε νικήτρια οµάδα κέρδισε σαν έπαθλο προϊόντα και εξοπλισµό.

Ο ‘Κολόμβος’ της Καλύμνου και άλλα διάσημα ονόματα

Αναρρίχηση και αναψυχή για μικρούς και μεγάλους – O IREK WALUGA από την Πολωνία με το μικρό WITEK


Ανάµεσα στους επίτηµους καλεσµένους του φεστιβάλ ήταν ο Ιταλός αναρριχητής Andrea Di Bari, ο πρώτος που ανακάλυψε την Κάλυµνο, την µετέπειτα Μέκκα της αναρρίχησης το 1997 και αυτός που ασφάλισε τις πρώτες 200 διαδροµές του νησιού. To Storyteller event είχε μεγάλη προσέλευση και η τοπική κοινότητα άκουσε τον Jame Pearson & Caroline Ciavaldinina να διηγούνται την ιστορία του Κinabalu και το Nicholas Favresse να διηγείται ιστορίες αναρρίχησης από την Βενεζουέλα. Το φεστιβάλ τελείωσε το βράδυ του Σαββάτου µε ένα παραδοσιακό ελληνικό γλέντι που κράτησε µέχρι νωρίς το πρωί με τους αναρριχητές να επιδεικνύουν τις επιδόσεις τους και στους τοπικούς χορούς.

Τρεις από τους κορυφαίους σήμερα παγκοσμίως αναρριχητές αφηγούνται εμπειρίες στο πάρτι της NorthFace (Yuji Hirayama,James Pearson και Caroline Ciavaldini )

Ο Ιάπωνας βετεράνος αναρριχητής Yiri Hirajama σε µια σπάνια επίσκεψή του στην Ευρώπη δήλωσε: «‘Οσοι ασχολούνται µε την αναρρίχηση θα πρέπει να ζήσουν την εµπειρία του φεστιβάλ, είναι υπέροχο!» H έκπληξη του φεστιβάλ ήταν ο Ελληνικής καταγωγής 19χρονος Alexander Megos (GER) όπου δήλωσε εκστασιαµένος: «Ήταν στ’ αλήθεια ο καλύτερος διαγωνισµός που έχω ποτέ συµµετάσχει! Η αναρρίχηση και η ατµόσφαιρα ήταν φανταστικά.»
«Για µένα ήταν η πρώτη φορά στην Κάλυµνο και έµεινα έκπληκτη!!! Γεµάτη βράχους! Τα πεδία και το event ήταν πραγµατικά απίστευτα.» σχολίασε η Melissa Le Neve (FRA).

Η Κάλυμνος όνομα με παγκόσμια απήχηση στον αναρριχητικό τουρισμό

Τα αναρριχητικά φεστιβάλ της Καλύμνου καταγράφονται στη συνείδηση της παγκόσμιας αναρριχητικής κοινωνίας ως τα κορυφαία του είδους, μια συνάντηση που πρέπει να βιώσει ο κάθε αναρριχητής. Μέσα από αυτά το νησί της Καλύμνου συνεχίζει να προκαλεί τους χιλιάδες λάτρες της συγκεκριμένης δραστηριότητας να την επισκεφτούν και παραμένει διαχρονικά ένας must προορισμός για αναρριχητικές διακοπές. Οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι του εξειδικευμένου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, προετοιμάζουν πολυσέλιδα αφιερώματα περιγράφοντας τις μοναδικές εμπειρίες που έζησαν στον παράδεισο της αναρρίχησης την Κάλυμνο, διατηρώντας έτσι το νησί στην επικαιρότητα. Για την τοπική κοινωνία το φεστιβάλ αποτελεί μια ευκαιρία ανάδειξης τόσο του αναρριχητικού πλούτου που διαθέτει όσο και της άπειρης ομορφιάς που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει στο μικρό αυτό νησί.

Το Δημαρχείο Καλύμνου απέκτησε άλλη όψη για μερικές μέρες

Εναλλακτικός προορισμός για διακοπές με δράση

Ο πατέρας και η μητέρα Brown σε δράση στο βάθος και η μικρή Emi με τη φίλη τους Cynthia να τους παρακολουθούν

Εκτιμάται ότι τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ παρακολούθησαν περίπου 800 άτομα από διάφορες χώρες. Το The North Face® Kalymnos Festival θα επιστρέψει στην Κάλυµνο για δεύτερη φορά το φθινόπωρο του 2013.

Τα αναρριχητικά φεστιβάλ στη Κάλυμνο αποτελούν μέρος της συνολικής προσπάθειας προβολής και ανάδειξης του νησιού ως προορισμός διακοπών με δράση. Ο Δήμος Καλυμνίων, εκμεταλλευόμενος συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το νησί όπως τα απαράμιλλα ασβεστολιθικά του βράχια και η πλούσια καταδυτική του ιστορία, επενδύει συνεχώς στην αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στοχεύοντας στο να καθιερώσει την Κάλυμνο ως συνειδητή επιλογή, πρώτη στις προτιμήσεις όσων επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με υπαίθριες δραστηριότητες. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση του αριθμού αφίξεων επισκεπτών στο νησί είναι μερικά από τα οφέλη που αποκομίζει η Κάλυμνος από την αξιοποίηση της αναρρίχησης.

Το κείμενο είναι του Γιώργου Χατζησμάλη. Τα βίντεο από το δικτυακό τόπο της Northface.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s