Συνέντευξη – συζήτηση με το Δήμαρχο Ρόδου


Ο Δήμαρχος Ρόδου Στ. Κουσουρνάς συζητά με την ομάδα των Οικολογικών Ροδιακών

Ο Π. Αυγερινού, ο Δ. Γρηγοριάδης και ο Ν. Κασσέρης βρέθηκαν στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου για τη συνέντευξη που ακολουθεί. Η συνέντευξη έγινε περισσότερο με τη μορφή συζήτησης και ο Δήμαρχος κατέθεσε τις απόψεις τις δικές του και της δημοτικής αρχής αλλά άκουσε και τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της ομάδας των Οικολογικών Ροδιακών.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα λειτουργίας του Δήμου και περιβάλλοντος

Τα Οικολογικά Ροδιακά θεωρήσαμε ότι έχει ήδη περάσει αρκετός χρόνος για να μπορέσει τόσο ο ίδιος ο Δήμαρχος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως οι πολίτες να κάνουν μια αποτίμηση της πρώτης αυτής θητείας του Καλλικρατικού Δήμου Ρόδου, ενός από τους μεγαλύτερους στη χώρα που προήλθε από τη συνένωση 10 Δήμων και κληρονόμησε βέβαια πολλά και ποικίλα προβλήματα ενώ έχει μπροστά του τεράστιες προκλήσεις.

Τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης – συνέντευξης:

Η λειτουργία του Δήμου

Δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη λειτουργία της δημοτικής μηχανής ο Δήμαρχος Ρόδου.

Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής μηχανής και ενώ έχουν γίνει πολλά, μπορούν ακόμα να γίνουν βελτιώσεις. Θεωρεί ότι ο πρώτος χρόνος ήταν ένας χρόνος προσαρμογής κυρίως και συνένωσης των υπηρεσιών των 10 πρώην Δήμων. Πολλά θέματα έχουν προκύψει από τη σύσταση νέων υπηρεσιών ενώ αναγνωρίζει ότι η έλλειψη αξιολόγησης οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα όπως συμβαίνει και στο υπόλοιπο ελληνικό δημόσιο. Υπάρχουν βέβαια και καλά παραδείγματα υπηρεσιών και αξιόλογο προσωπικό και σε σχέση με άλλους δήμους ο Δήμος Ρόδου έχει να δείξει σημαντικά αποτελέσματα.

Πολλά τα προβλήματα που μετράει ο Δήμος Ρόδου

Τα κυριότερα προβλήματα ο Δήμαρχος θεωρεί ότι ξεκινούν από την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου, την έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα, και το γεγονός ότι λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, όπως η μεταφορά προσωπικού ανάμεσα σε υπηρεσίες του Δήμου. Τονίζει επίσης ότι η επίσημη λειτουργία του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) επίσημα ξεκίνησε από την 1/1/2012 ενώ ακόμα δεν υπάρχει υπηρεσιακό συμβούλιο για να διεξάγει τις απαραίτητες κρίσεις στο Δήμο. Παρόλα αυτά είναι, σύμφωνα με το κ. Κουσουρνά, από τους λίγους δήμους που ασκεί πλήρως όλες τις αρμοδιότητες του σχεδίου Καλλικράτης ενώ παρέχει και βοήθεια σε μικρότερους δήμους που δεν έχουν ανάλογες υπηρεσίες.

Καθαριότητα

Η συζήτηση δε θα μπορούσε να μην πάει γρήγορα στο καυτό θέμα της καθαριότητας αλλά και της εν γένει διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για το πρόβλημα που υπάρχει στη Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού με τον ιδιώτη που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εκεί, λόγω της απεργίας του προσωπικού αλλά και για ανάλογα προβλήματα που υπήρξαν τον τελευταίο χρόνο με τον ίδιο ιδιώτη. Ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι ο Δήμος είναι συνεπής στις τρέχουσες υποχρεώσεις του που ανέρχονται σε €80.000 το μήνα. Πηγές όμως αναφέρουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά του Δήμου. Το εύλογο ερώτημα είναι φυσικά πώς ο Δήμος θα είναι συνεπής όταν οι οικονομικές υποχρεώσεις στον εργολάβο καθαριότητας θα είναι πολλαπλάσιες, εφόσον προχωρήσει βέβαια η εκχώρηση σε ιδιώτη μέρους του έργου της καθαριότητας.

Από την άλλη πλευρά επιμένει ότι αυτή η εκχώρηση είναι μονόδρομος. Αυτό γιατί η έλλειψη προσωπικού, μέσων και εξοπλισμού, όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε προηγούμενο αφιέρωμα των Οικολογικών Ροδιακών (Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012), καθιστά αδύνατη την εκτέλεση του συνόλου του έργου από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου και η κατάσταση θα είναι ολοένα και χειρότερη. Εκφράζει επίσης την πεποίθησή του ότι η απόφαση θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση χωρίς προβλήματα.

Από τα θετικά στοιχεία η γρήγορη ένταξη και κατασκευή του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ

Στην καλή πλευρά των πραγμάτων ο Δήμαρχος αναφέρει τη γρήγορη ένταξη και εκτέλεση ήδη του έργου του νέου κύτταρου του ΧΥΤΑ αλλά και τη ένταξη και έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Παραδέχτηκε βέβαια την αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στο συγκεκριμένο έργο όπως του σημειώθηκε από τους συνεργάτες της στήλης μας. Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΔΑΥ αλλά κυρίως για το ποιος θα αναλάβει τη δαπάνη για την αγορά των απορριμματοφόρων και των κάδων ανακύκλωσης που είναι αρκετά μεγάλη, ίσως και πάνω από €500.000.

Από τα Οικολογικά Ροδιακά τονίστηκε ότι θα πρέπει να δούμε σαφώς πιο σφαιρικά, σοβαρά και μακροπρόθεσμα το θέμα της διαχείρισης των στερών αποβλήτων και όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτό, όπως η συμμετοχή και η δραστηριότητα στο νεοσύστατο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ν. Αιγαίου, η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων από νοικοκυριά και το Δήμο, και βέβαια η μόνιμη και αποτελεσματική ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ενεργειακό

Οι συνεργάτες της στήλης έθεσαν το ενεργειακό θέμα του νησιού στο δήμαρχο λέγοντας ότι παρόλο που άμεσα ίσως να μην έχει εμπλοκή με το θέμα, είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Επισήμαναν ότι το ενεργειακό είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα του νησιού και θα πρέπει να μας απασχολήσουν όλες του οι πτυχές και ιδιαίτερα η εξοικονόμηση ενέργειας, η διείσδυση ΑΠΕ, η χρήση φυσικού αερίου αλλά και η διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο ακόμα κι αν προχωρήσει ο νέος σταθμός στη Ν. Ρόδο.

Το ενεργειακό της Ρόδου: Ένα σύνθετο πρόβλημα

Για το τελευταίο αυτό θέμα ο Δήμαρχος έδειξε προβληματισμένος από τις καθυστερήσεις και επεσήμανε ότι ο Δήμος θεωρεί το έργο απαραίτητο για το νησί όπως και να έχει. Μάλιστα υπήρξε και δικαστική συνδρομή από το Δήμο υπέρ της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ πιστεύει ότι η ΔΕΗ θέλει την κατασκευή αφού προχωρά και σε εξαγορά εκτάσεων για τις παράκτιες εγκαταστάσεις αλλά και για τους αγωγούς μεταφοράς νερού και καυσίμου.

Μεσαιωνική Πόλη

Ο Δήμαρχος δικαίως μιλάει για ανεύθυνους πολίτες

Ο Δήμαρχος φάνηκε πολύ σκεπτικός και προβληματισμένος για το θέμα της Μεσαιωνικής Πόλης και η εντύπωση της στήλης είναι ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Οι συνεργάτες μας από την πλευρά τους επανέφεραν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το μνημείο αυτό και επανέλαβαν τις απόψεις τους για μόνιμο αντιδήμαρχο Μεσαιωνικής Πόλης που να μην έχει οικονομικό συμφέρον αλλά και εφαρμογή της νομιμότητας και των αποφάσεων θυμίζοντας ότι ο Δήμος πρέπει να ταχθεί υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ 20 κακών επιχειρηματιών όσες διασυνδέσεις και να έχουν αυτοί.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο ίδιος βρίσκεται μακριά από διαπλοκές και υπόγειες διαδρομές και υποσχέθηκε ότι το 2013 τα πράγματα θα αλλάξουν στην Μεσαιωνική Πόλη αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα με άμεση την ανάγκη για λήψη μέτρων.

Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή Γιουσουρούμ;

Χωροταξία και βιώσιμοι οικισμοί

Σύμφωνα με το Δήμαρχο η κατάσταση στο κέντρο της πόλης δεν είναι κακή

Το σημαντικότερο ίσως θέμα έκλεισε τη κουβέντα μας με το Δήμαρχο. Το θέμα της χωροταξίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής μέσα στους οικισμούς και ιδιαίτερα την πόλη της Ρόδου. Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι η Διεύθυνση Χωροταξίας κάνει αρκετή δουλειά προχωρώντας στην ενοποίηση των Γενικών Χωροταξικών Σχεδίων σε όσους δήμους υπήρχαν αλλά και στην ολοκλήρωση των σχεδίων οικισμών που έχουν μείνει πολύ πίσω αφού αρκετά ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1980.

Ο Δήμαρχος επιμένει στην απόφαση για δύο πάρκινγκ στο Ενυδρείο και στο παλιό νοσοκομείο και αποκάλυψε ότι υπήρχε σχέδιο για δημιουργία χώρου στάθμευσης στο λιμάνι της Ακαντιάς, σχέδιο που βέβαια δεν μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον το λιμάνι περιέρχεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συμφωνεί βέβαια ότι χωρίς έλεγχο δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα σχέδιο για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, που υποφέρει πλέον από τη συνεχιζόμενη αναρχία. Σχετική είναι και η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση σημείων για τις καντίνες και τα περίπτερα μια απόφαση σίγουρα αμφιλεγόμενη.

Είναι φανερό πάντως ότι χωρίς χωροταξία, χρήσεις γης και έλεγχο δεν μπορεί να σχεδιαστεί τίποτα σε αυτό το νησί και ο Δήμαρχος ως μηχανικός αλλά και με γνώσεις περιφερειακής ανάπτυξης και πείρα στα θέματα αυτά είναι ο πρώτος, και θα πρέπει να είναι ο πρώτος, που το αντιλαμβάνεται.

Συμπέρασμα

Και σε αυτό το θέμα όμως όπως και σε όλα τα προηγούμενα έχουμε την αίσθηση ότι πάμε μάλλον αργά και μάλλον άτολμα. Το νησί έχει μείνει πίσω σε πολλά θέματα και παρόλο που αναγνωρίζονται οι δύσκολες συνθήκες, πρέπει να δεχτούμε και τις πολλές δυνατότητες που έχει. Όπως επαναλάβαμε και στο Δήμαρχο για άλλη μια φορά η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό. Εάν συνεχίσουμε να τα «ξηλώνουμε» και να τα απαξιώνουμε, τότε το μέλλον μόνο ευοίωνο δεν θα είναι για εμάς αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Εάν κάτι λοιπόν πρέπει να αλλάξει είμαστε εμείς, οι πράξεις, οι συμπεριφορές και οι στάσεις μας και όχι το περιβάλλον, η παράδοση και η ιστορία μας.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s