ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Βιωματικό Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς, το πλάνο


Μια προσπάθεια με προοπτική και μεγάλες προσδοκίες

Την περασμένη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 τα Οικολογικά Ροδιακά είχαν μια μακρά συζήτηση με το νέο, και με τις δύο έννοιες, διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ΕΑΣΔ) Γιώργο Κριτσωτάκη. Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Ν. Αιγαίου, ένα σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΚΑΙΡ στις Φάνες και το οποίο εάν υλοποιηθεί θα αποτελέσει μια σημαντική καινοτομία για τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα αλλά και ολόκληρο το Ν. Αιγαίο. Θα αποτελέσει τουριστικό και εκπαιδευτικό πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Η δημιουργία του Κέντρου αποτελεί ένα δύσκολο αλλά φιλόδοξο εγχείρημα που απαιτεί την ενεργή στήριξη όλων για να πετύχει. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά κυρίως το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι οι φορείς που πρέπει να συνταχθούν με την ΕΑΣΔ για την υλοποίηση του. Βέβαια όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις η συνεργασία αποδείχτηκε το πιο δύσκολο εγχείρημα. Ο κάθε φορέας προσπαθεί από μόνος του και με το παλαιοκομματικό «κατόπιν ενεργειών μου» να φέρει σε πέρας αποστολές που δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς συμπράξεις, συνέργιες και συνεργασίες. Τα παραδείγματα πολλά και το πιο πρόσφατο αυτό του νέου σταθμού της ΔΕΗ.

Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να αλλάξουν πολλά και στην ίδια την ΕΑΣΔ. Οι λογικές που την έφεραν στην κατάσταση που είναι σήμερα και κυρίως οι κομματικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν μια και καλή. Οι συνθήκες είναι ώριμες για το εγχείρημα, μένει να αποδείξουμε ότι και οι άνθρωποι είναι αναλόγως ώριμοι γ’ αυτό.

Παραθέτουμε παρακάτω την παρουσίαση της όλης προσπάθειας από τον ίδιο το Διευθυντή της ΕΑΣΔ

O διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Γιώργος Κριτσωτάκης μιλάει για το Βιωματικό Κέντρο και τα άλλα σχέδια της Ένωσης

Γιώργος Κριτσωτάκης, Διευθυντής ΕΑΣΔ

«Ο ένας και μοναδικός λόγος ύπαρξης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου είναι η στήριξη των αγαθών που παράγει η Δωδεκανησιακή Γη, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η υποστήριξη των Πολιτών των Νησιών. Το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου δεν είναι απλά ένα μουσείο. Το όραμα μας είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου προώθησης των τοπικών προϊόντων της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. Ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα χώρο ανάδειξης της ιστορίας και πολιτισμού που θα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ατραξιόν του νησιού για τα επόμενα χρόνια.

Η μπροστινή όψη του Βιωματικού Κέντρου στις Φάνες και μέρος του εξωτερικού χώρου

Στην πλήρη του ανάπτυξη το Κέντρο θα συγκροτείται από:

 Το κτίριο του πρώτου εργοστασίου οινοποιίας της CAIR που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού από την δεκαετία του 1920, ενώ θα παρουσιάζει θέματα σχετικά με τις διαδικασίες οινοποίησης,
 Σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό για την παρουσίαση επιλεγμένων θεματικών ενοτήτων του μουσειολογικού σεναρίου,
 Αυτόνομους εκθεσιακούς χώρους των αγροτικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου που θα προκύψουν από την μελλοντική αναστήλωση των παλιών, περιμετρικά από το μουσείο, κατοικιών στις οποίες διέμεναν οι τότε εργαζόμενοι και ο διευθυντής του οινοποιείου,
 Αίθουσες θεματικών προβολών και αφιερωμάτων,
 Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Νόστιμον Ήμαρ» που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και ενήλικες) και δίνει έμφαση στο λάδι, κρασί, μέλι και σιτηρά,
 Πρότυπο μεσογειακό κήπο με ενδημικές ποικιλίες φυτών,
 Παραδοσιακό καφενείο με αγροτικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου,
 Μεγάλο παντοπωλείο ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και το super market της ΕΑΣΔ,
 Πρότυπη λαϊκή αγορά,
 Διάφορες παραδοσιακές κατασκευές (λ.χ. πατητήρι κρασοστάφυλων, καζάνι παραγωγής σούμας, παραδοσιακό ξυλόφουρνο κ.α.) για την πραγματοποίηση βιωματικών αγροτικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, δρώμενων, αναπαράσταση παλαιών εθίμων κλπ.,
 Μεγάλο χώρο έκθεσης και προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Η πίσω πλευρά του κτηρίου και τα παλιά βαρέλια

Η ιδέα της σύστασης του Κέντρου γεννήθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της Αγροτικής Κληρονομιάς του τόπου μας.
Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που μάλιστα συμμετέχει στην χρηματοδότηση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φανών, το Πανεπιστήμιο Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου. Αξίζει να ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή τους τον περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη, σίγουρα τον πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Παμπάκα αλλά και τον νυν αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηιωάννου. Το πανεπιστήμιο Νοτίου Αιγαίου θα συμμετέχει με ομάδες μελέτης που θα συντονίζονται από κοινού με την ΕΑΣΔ ενώ ο Δήμος Ρόδου συνδράμει στην διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου.

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την παρουσίαση εικονικής πραγματικότητας

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι κτηριακές μετατροπές και εργασίες γίνονται με μεράκι από ομάδα συναδέλφων της ΕΑΣΔ οι οποίοι χωρίς να είναι επαγγελματίες κάνουν εκπληκτική δουλειά, ενώ το τμήμα του παλαιού εργοστασίου χρηματοδοτήθηκε και αναστυλώθηκε πριν μερικά χρόνια από την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Α.Ε. (ΑΝ.ΔΩ.) σε στενή συνεργασία με την CAIR. Ευελπιστούμε ότι το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Φεβρουάριο.

Η παλιά θεριζοαλωνιστική μηχανή αναμένεται να αποτελέσει αξιοθέατο για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες

Η σύσταση του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου είναι κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΑΣΔ για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και οικονομίας, η οποία εν συντομία περιλαμβάνει:
 Την καταγραφή των τοπικών αγαθών από διαφορετικά νησιά της Δωδεκανήσου,
 Την τυποποίηση των προϊόντων και την δημιουργία premium branding,
 Την στρατηγική διαχείρισης του brand,
 Την σύσταση εκθεσιακών χώρων των τοπικών προϊόντων σε σημεία υψηλής επισκεψιμότητας,
 Την έναρξη στενών συνεργασιών της ΕΑΣΔ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εργάζονται για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας όπως την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τον Δήμο Ρόδου, το Πανεπιστήμιο Νοτίου Αιγαίου, κλπ.

Τα μηχανήματα του πρώτου εργοστασίου της ΚΑΙΡ

Θα ήθελα να απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους συντοπίτες μας να ψάξουν τα αρχεία τους και τις αποθήκες τους και αν έχουν οποιαδήποτε παλαιά εκθέματα, φωτογραφίες, έγγραφα, εργαλεία κλπ να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 22410-28374 στα γραφεία της ΕΑΣΔ. Θα ήταν ευλογία να αγκαλιάσουν την προσπάθεια που κάνουμε και να μας τα δάνειζαν για κάποια περίοδο. Πολλά τέτοια παλαιά εκθέματα μπορεί να αποδειχθούν θησαυρός. Τα ονόματα των ανθρώπων που θα στηρίξουν με αυτό τον τρόπο την συλλογική προσπάθειά μας θα μπουν σε ειδική πλακέτα που θα αναρτήσουμε στο Βιωματικό Κέντρο».

Το πρώτο εμφιαλωτήριο της ΚΑΙΡ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Πρωτογενής Τομέας. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 1. Ο/Η loukas nikolitsis λέει:

  MIA EROTISI……. KAIR KAI ENOSI…….?. POS MPOREI NA EXEI EPITIXEIA? META APO TOSES APOTIXIES?.. STO PERELTHON OI PROSPATHIES SAS APETIXAN. TI EINAI AFTO POU SAS KANEI ESIODOKSOUS?????

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η oikologicarodiaka λέει:

   Εμείς ως Ομάδα των Οικολογικών Ροδιακών καταγράφουμε όλες τις προσπάθειες που θεωρούμε ότι αξίζει να προβληθούν. Δε συμμετέχουμε δηλαδή στη διαδικασία κατασκευής του έργου. Ελπίδα όλων να πετύχει. Πάντως το παρελθόν συμφωνεί μαζί σας. Για να δούμε.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s