ΤΑΙΠΕΔ: Θα μας πάρουν τα σώβρακα, πουλάνε και το μέλλον μας


Η πρόσφατη επίσκεψη (22/11/2012) εκπροσώπων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τα όσα διαδραματίστηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, επιβεβαίωσαν τρία πράγματα:
1) Η υστέρηση εσόδων από την παρατεινόμενη ύφεση, η ανικανότητα των κυβερνήσεων να ελέγξουν τις μαύρες, γκρίζες και άλλες περίεργες περιουσίες, η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, το λαθρεμπόριο και η εξαθλίωση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού και ειδικά των μισθωτών και ανέργων, οδηγεί στη μία και μοναδική λύση. Ξεπούλημα όπως να ΄ναι και για όσο να΄ναι.
2) Οι τοπικοί παράγοντες εξακολουθούν να βρίσκονται στον κόσμο τους και να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Για ακόμα μια φορά προσκλήθηκαν σε σύσκεψη και μάλιστα τόσο σοβαρή χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν διαφωνίες και εντάσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
3) Η διαχρονική έλλειψη οράματος για την ανάπτυξη του νησιού μας και των τρόπων που θα επιτευχθεί, η έλλειψη πλέον οικονομικών πόρων τοπικά, η κωλυσιεργία και ο κακός προγραμματισμός σε βασικά έργα υποδομής, έρχεται να δώσει άλλοθι στην κεντρική εξουσία, που πλέον διψά για έσοδα, ώστε να δηλώνει ότι αυτοί θα αξιοποιήσουν τη δική μας περιουσία καλύτερα.

‘Η Ρόδος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού το 30% της γης ανήκει στο δημόσιο’
Σπ. Τσαγκαράτος, τεχνικός σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

Και το Πρασονήσι στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ

Και το Πρασονήσι στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ

Τι είναι το ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεστήθη με το Νόμο 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015) και σύμφωνα με αυτόν έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου γενικότερα χωρίς να εξαιρούνται οι ΟΤΑ. Η διάρκειά του είναι έξι έτη η οποία όμως με απλή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να παρατείνεται. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 2 του 1ου άρθρου του νόμου όλα τα έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους άρα ουσιαστικά δε θα επιστρέφουν με κανένα τρόπο στην κοινωνία τουλάχιστον ως προϊόν εκποίησης.

Δίψα για έσοδα

Πρασονήσι, όταν θα έρθει η ώρα του θα ξεχαστεί και ο Σκουρόβλαχος

Πρασονήσι, όταν θα έρθει η ώρα του θα ξεχαστεί και ο Σκουρόβλαχος

Είναι παραπάνω από προφανές ότι πλέον οι πηγές εσόδων για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του χρέους και των ελλειμμάτων περιορίζονται, αφού τα συνήθη φορολογικά υποζύγια δεν αντέχουν άλλο ενώ το κράτος δείχνει ότι δεν μπορεί ή καλύτερα δε θέλει να ακουμπήσει τις μαύρες και γκρίζες περιουσίες εντός και εκτός Ελλάδας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ όπου ο μοναδικός που κατηγορείται μέχρι σήμερα είναι ο δημοσιογράφος Κ. Μπαξεβάνης που τη δημοσιοποίησε.

Από την άλλη πλευρά το περιβόητο φορολογικό νομοσχέδιο, ένα από τα δεκάδες των τελευταίων χρόνων, που διαφημίστηκε ως δίκαιο και αναπτυξιακό φαίνεται από τις διαρροές ότι είναι μία από τα ίδια. Απλά στοχοποιεί τους εύκολους στόχους και τιμωρεί την τιμιότητα αλλά ακόμα και το σχηματισμό οικογένειας. Οι συνήθεις ύποπτοι της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής μπορούν να κοιμούνται για ακόμα μια φορά ήσυχοι. Όπως ήσυχοι μπορούν να είναι και οι λαθρέμποροι καυσίμων, τσιγάρων κλπ αφού κανείς δεν πρόκειται να τους ενοχλήσει για να αποφέρει έσοδα ύψους 2 δις ευρώ όπως αυτά υπολογίζονται από αρμόδιους. Εξάλλου ο εύκολος τρόπος βρέθηκε. Αύξηση 40% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από την άλλη, οι αρμόδιοι του ΤΑΙΠΕΔ δε κρύβουν τις επιδιώξεις και ‘φιλοδοξίες’ τους στο νησί μας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, όπως δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο, σχεδιάζουν να ‘αξιοποιήσουν’ ακίνητα στη Νότια Ρόδο, τον Αρχάγγελο, το Δήμο Καλλιθέας, τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, το Γκολφ Αφάντου, το ακίνητο Άντονυ Κουήν, την παραλία Τσαμπίκας και το λιμανάκι στη Λάρδο. Κοντά σ’ αυτά έχουμε τη Μαρίνα Μανδρακίου, νέο ιδιωτικό αεροδρόμιο, κι άλλα γήπεδα γκολφ, νέες ξενοδοχειακές μονάδες και ολίγον από αγροτουρισμό. Είναι φανερό λοιπόν τι μένει για τους πολίτες του νησιού και βέβαια θα είναι ευτύχημα εάν θα σταματήσουν εκεί.

Παραλία Τσαμπίκας, οσονούπω θα τη βλέπουμε από την Παναγιά την  Ψηλή

Παραλία Τσαμπίκας, οσονούπω θα τη βλέπουμε από την Παναγιά την Ψηλή


Αποδείχτηκε τελικά ότι η ύπαρξη κτηματολογίου θα είναι μειονέκτημα για τον τόπο μας αφού εκεί είναι καταγεγραμμένα όλα τα ακίνητα του δημοσίου και επομένως είναι εύκολη η αναζήτηση και η ταυτοποίησή τους. Κάτι που δεν συμβαίνει προφανώς στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου σύμφωνα με πληροφορίες το 50% της δημόσιας έκτασης προς αξιοποίηση φαίνεται να είναι καταπατημένο. Τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχουν στα Δωδεκάνησα, τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση, κάτι που θα κάνει το ξεπούλημα ακόμα πιο εύκολο.

Καμία συνεννόηση μεταξύ μας

Ροδιακή Έπαυλη - Ποια θα είναι η τύχη της

Ροδιακή Έπαυλη – Ποια θα είναι η τύχη της

Στη σύσκεψη βέβαια αναδείχτηκαν οι γνωστές αδυναμίες και παθογένειες που ταλανίζουν τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Καμία συνεννόηση πριν τη σύσκεψη καμία διαβούλευση για να σχηματιστεί κοινό μέτωπο, καμία εναλλακτική πρόταση των φορέων. Αποτέλεσμα ήταν να διαφωνούν και ερίζουν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες όπως π.χ η κα Ιατρίδη με τον κ. Υψηλάντη με το δεύτερο να δέχεται κατόπιν και τα πυρά του κ. Χατζημάρκου. Φαντάζεται κανείς ότι οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ θα έτριβαν τα χέρια τους αφού κατάλαβαν ότι μεταξύ μας δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρούμε και να αντισταθούμε σοβαρά στα όποια σχέδια τους παρά τις μεμονωμένες απειλές που ακούγονται.

Σφαγεία, χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεσματικής αξιοποίησης. Ποιος θα φταίει αν μας το πάρουν;

Σφαγεία, χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεσματικής αξιοποίησης. Ποιος θα φταίει αν μας το πάρουν;

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε πολλές περιπτώσεις πρόσωπα και εκπρόσωποι φορέων καλούνται σε συναντήσεις και συσκέψεις χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδος προετοιμασία ή μια ελάχιστη συμφωνία και ένα κοινό μέτωπο. Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα σοβαρά για τον τόπο μας. Ας θυμηθούμε μόνο τι έγινε το 2005 στη σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

‘Η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της για Μαρίνα Μανδρακίου’
Στελέχη ΤΑΙΠΕΔ

Το Μαντράκι το χάσαμε, μήπως να πουλήσουμε και το Κάστρο του Μ. Μαγίστρου;

Το Μαντράκι το χάσαμε, μήπως να πουλήσουμε και το Κάστρο του Μ. Μαγίστρου;

Έλλειψη σχεδίου και σχεδιασμού – Ας αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και πώς θα την πετύχουμε

Στις 15 Οκτωβρίου 2009 είχαμε καταθέσει μια πρόταση για τη διενέργεια συνεδρίου στο οποίο θα συμμετείχαν όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς του νησιού. Τα επιμελητήρια, η τότε Νομαρχία με τις υπηρεσίες της, η τότε ΤΕΔΚ, εκπρόσωποι των 10 Καποδιστριακών Δήμων, οι πέντε βουλευτές και τα κόμματα καθώς και οι διάφορες ενώσεις. Ένα τέτοιο συνέδριο θα το οργάνωνε καλύτερα η ΔΕΤΑΠ, εταιρεία του επιμελητηρίου που έχει τη σχετική πείρα.

Ο λόγος που πιστεύαμε και πιστεύουμε την πολλαπλή χρησιμότητα τέτοιων δράσεων είναι γιατί πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε σε τι τόπο θέλουμε να ζήσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές. Η διαμόρφωση μιας τέτοιας ατζέντας θα οδηγούσε αυτόματα και στις ενέργειες, δράσεις, σχέδια και έργα που πρέπει να υλοποιηθούν για να στηρίξουν αυτή την ατζέντα.

Τη στιγμή αυτή ο τουρισμός παραπαίει και προχωράει σε εντελώς λάθος κατεύθυνση χωρίς να δημιουργεί σοβαρό εισόδημα για τους πολίτες, ο πρωτογενής τομέας είναι υποτυπώδης και χωρίς σύνδεση με τον τουρισμό, οι υποδομές έχουν εγκαταλειφτεί, δεν υπάρχει καμία χωροταξία ή σχέδιο ανάπτυξης και η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον υποβαθμίζονται. Εάν λοιπόν εμείς δεν ξυπνήσουμε και δε δούμε ότι πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, είναι αδύνατον να πείσουμε το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον κάθε άσχετο με τη ζωή του νησιού μας για τι θέλουμε και πώς ακριβώς θα το πετύχουμε.

Καρνάγιο, η απομάκρυνση των Ρομά ίσως βοηθήσει να ξεπουληθεί καλύτερα

Καρνάγιο, η απομάκρυνση των Ρομά ίσως βοηθήσει να ξεπουληθεί καλύτερα

Είναι πλέον καιρός να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για το νησί και το νομό μας. Το σχέδιο αυτό δε θα είναι εύκολο ούτε να γίνει ούτε να υλοποιηθεί. Όμως η συνεχιζόμενη αδράνεια και αβελτηρία των φορέων, ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, μας οδηγεί σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις και ανοίγει την όρεξη και το δρόμο όσων θέλουν να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Δημόσια Γη. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s