Ο Οικολογικός Καζαμίας του 2013


Τα Οικολογικά Ροδιακά προβλέπουν τι θα συμβεί στο νησί μας μέσα στο 2013

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και εκτιμήσεις των πολιτών ότι το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012, όπως αυτές εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις, τα Οικολογικά Ροδιακά σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα προβλέπουν τις θετικές εξελίξεις για το περιβάλλον και όχι μόνο στο νησί μας. Παρουσιάζουμε λοιπόν τις προβλέψεις αυτές ανά μήνα.

Ιανουάριος: Σοβαρές και ουσιαστικές αλλαγές στο Δήμο – Κυβερνείο …

Αφουγκραζόμενος την κοινωνία ο Δήμαρχος Ρόδου Στ. Κουσουρνάς, αφού έλαβε τους απολογισμούς των αντιδημάρχων και των προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου για την παρελθούσα διετία, προχωρά σε βαθιές τομές στο διοικητικό σχήμα του Δήμου.
Ορίζεται αντιδήμαρχος για το Περιβάλλον με μεγάλες εξουσίες που θα συνεπικουρείται από μια Πράσινη Ομάδα επιστημόνων η οποία θα προάγει τις πράσινες πολιτικές στα απορρίμματα, την ενέργεια, το νερό, την οικονομία και τον πρωτογενή τομέα. Πρωταρχικό μέλημα η υλοποίηση των πέντε Π (5Π) που είχαν ξεχαστεί από την προεκλογική περίοδο.
Εξίσου σημαντικός είναι ο ορισμός Αντιδημάρχου για την Μεσαιωνική Πόλη που θα έχει πραγματικά σκοπό να βελτιώσει την εικόνα του μνημείου.
Αποφασίζεται ότι κάθε Παρασκευή και πριν την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Δήμαρχος θα έχει συνάντηση με τους αντιδημάρχους και τους επικεφαλής των Νομικών Προσώπων ώστε να υπάρχει σωστός ομαδικός σχεδιασμός, να επιλύονται οι διαφορές και να εκτονώνονται οι όποιες μικρές ή μεγάλες αντιθέσεις.

Φεβρουάριος: Ξεκινά το εργοστάσιο της ΔΕΗ – Elton John και Madonna στη Ρόδο- Έτοιμες οι μελέτες για το Εθνικό

Εργοστάσιο ΔΕΗ

Εργοστάσιο ΔΕΗ

Ξεκινούν οι εργασίες για το νέο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη Ν. Ρόδο. Μετά την απεμπλοκή στο ΣτΕ και τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Π. Αθανασόπουλου ότι το Ταμείο επιθυμεί την κατασκευή του εργοστασίου, αφού και ο ίδιος, ως πρόεδρος της ΔΕΗ, εργάστηκε σκληρά και πάλεψε να προχωρήσει η επένδυση αυτή, επιτέλους τέθηκε ο θεμέλιος λίθος. Εξάλλου εγκρίθηκαν επενδύσεις στον τομέα των Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και προχωρούν τα σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας και τη διασύνδεση των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό. Τα παραπάνω θα καλύψουν ενεργειακά το νησί για τα επόμενα 30 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, στον τομέα του πολιτισμού, επικυρώνεται η συμφωνία μεταξύ Δήμου και Καζίνο Ρόδου ΑΕ για τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νησί μας αλλά και άλλες επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού. Μέσα στον Αύγουστο συμφωνήθηκε κοινή συναυλία Elton John και Madonna. Εξάλλου με τις μελέτες του Εθνικού Θεάτρου να είναι έτοιμες για δημοπράτηση, σχεδιάζονται διεθνείς συνεργασίες στον τομέα του θεάτρου και της μουσικής.

Μάρτιος: Ξεκινά η λειτουργία της Μαρίνας Μανδρακίου – Ανάδοχος για το Γκολφ Αφάντου – Ναυταθλητικό Κέντρο στο Πρασονήσι

Μαρίνα Μανδρακίου

Μαρίνα Μανδρακίου


Τελεσφορεί ο διαγωνισμός του Δήμου και ξεκινά η λειτουργία της Μαρίνας Μανδρακίου με το νέο ανάδοχο. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ γλυτώνει την αυτοθυσία όμως το ΤΑΙΠΕΔ προσφεύγει στα δικαστήρια και ταυτόχρονα ανακοινώνει τον ανάδοχο για το Γκολφ Αφάντου. Το Ταμείο ανακοινώνει επίσης ότι τα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και η παραλία θα είναι πλήρως προσβάσιμη για το κοινό. Επίσης ανακοινώνει τα σχέδια για ναυταθλητικό κέντρο στο Πρασονήσι.

Απρίλιος: Η νέα Μαρίνα Ρόδου, η καθαριότητα και η απομάκρυνση των παράνομων πινακίδων στο προσκήνιο

Πινακίδες

Πινακίδες

Υπογράφεται η παράταση της σύμβασης για τη νέα μαρίνα η οποία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2014. Ικανοποίηση από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Από την άλλη πλευρά λήγει ο διαγωνισμός και αναδεικνύεται ανάδοχος για το έργο της καθαριότητας των τουριστικών περιοχών του νησιού. Με μια επιχείρηση αστραπή συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου απομακρύνουν τις παράνομες πινακίδες από το οδικό δίκτυο του νησιού και άλλα επικίνδυνα σημεία. Με ανακοίνωσή της η ΕΥΘΥΤΑ δίνει συγχαρητήρια στο νέο αντιδήμαρχο για την αποφασιστικότητά του.

Μάιος: Θετικές εξελίξεις στο εργασιακό μέτωπο, Παραλίες, Καντίνες, Μικροπωλητές και Πάρκα σε πρώτο πλάνο

Καντίνες

Καντίνες

Εγκρίνονται οι προσλήψεις εργαζομένων για τις Πηγές Καλλιθέας που θα λειτουργήσει όλα τα τμήματα της κανονικά στις καντίνες, Κοιλάδα Πεταλούδων, Ακταίον, Συσσίτιο κλπ. Εν τω μεταξύ μετά από αγώνα δρόμου των νομικών συμβούλων του Δήμου που εργάστηκαν μερόνυχτα ολόκληρα, είναι έτοιμη η νέα εταιρεία που θα αντικαταστήσει την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και αρχίζουν χωρίς προβλήματα οι προσλήψεις προσωπικού. Όμως η καλύτερη εξέλιξη σημειώνεται στον ξενοδοχειακό τομέα όπου εργοδοσία και εργαζόμενοι συμφώνησαν και υπέγραψαν εργασιακές συμβάσεις αφού αποπληρώθηκαν όλα τα οφειλόμενα. Αξιοσημείωτη η δέσμευση όλων των ξενοδόχων για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα τους εκπαιδευόμενους σπουδαστές.
Εξάλλου συμφωνία με τους μικροπωλητές ανακοινώνει ο Δήμος μετά τη νέα μεσολάβηση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κου Μπ. Ευθυμιάδη. Από την άλλη πλευρά γίνεται μεγάλη εξόρμηση καθαριότητας όλων των παραλιών με πρωτοβουλία του υπεύθυνου Β. Ψυλλάκη. Την ίδια στιγμή ξηλώνονται οι παράνομες εγκαταστάσεις των καντινών που πλέον λειτουργούν με βάση την άδεια τους και σωστές προδιαγραφές. Ικανοποίηση του Ι. Κλούβα που συγχαίρει τη δημοτική αρχή. Εξάλλου όλα τα πάρκα είναι πλέον σε εξαιρετική κατάσταση, ιδιαίτερα αυτό της οδού Βύρωνος όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για άθληση που είχαν υποσχεθεί οι κύριοι Διακοσταματίου και Μπούκλας.

Ιούνιος: Σε εφαρμογή η νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη της Ρόδου, σε ετοιμότητα η δημοτική αστυνομία για το κυκλοφοριακό χάος

Κυκλοφοριακό

Κυκλοφοριακό

Από αρχές Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή η νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη της Ρόδου που αναμένεται να δώσει τέλος στο μποτιλιάρισμα και γενικά στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες στο κέντρο της πόλης. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνιζει ότι η δημοτική αστυνομία είναι σε ετοιμότητα και δε θα χαριστεί πλέον σε κανένα απολύτως.

Κυκλοφοριακό

Κυκλοφοριακό


Ιούλιος: Καλά τα μηνύματα για το θαλάσσιο περιβάλλον και όχι μόνο

Κόλπος Ιξιάς

Κόλπος Ιξιάς


Νέες μετρήσεις στον Κόλπο της Ιξιάς και σε άλλες δημοφιλείς παραλίες φανερώνουν μηδενική ρύπανση. Συγγνώμη ζητάει ο Υπουργός Περιβάλλοντος από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για παλαιότερες δηλώσεις. Εξαφανίστηκαν οι δυσοσμίες και αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματα σε όλα τα αντλιοστάσια και στους ΒΙΟΚΑ (Βόδι, Καλλιθέα, Ιξιά, Λίνδος, Φαληράκι). Μπλε σημαίες για όλες τις παραλίες. Εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας σε όλες της δημοτικές ενότητες για την πρόληψη και γρήγορη επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αύγουστος: Το τέλος της παράνομης βόσκησης και η αρχή της μαζικής ανακύκλωσης στο νησί

Κατσίκια

Κατσίκια

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και ο Δήμαρχος Ρόδου με περηφάνια δηλώνουν ότι επιτέλους λύθηκε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης μετά από κοινές συντονισμένες ενέργειες. Διαβεβαίωσαν πως δε θα ξαναδούμε κατσίκια σε προστατευόμενες περιοχές, αναδασωτέες εκτάσεις, το οδικό δίκτυο και ιδιοκτησίες πολιτών. Εξάλλου μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και την άμεση δημοπράτησή, ξεκινούν οι εργασίες για το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο χώρο του ΧΥΤΑ. «Ήταν ένα έργο που ήθελα πολύ να το εγκαινιάσω. Δυστυχώς δεν πρόλαβα», δήλωσε ο πρώην αντιδήμαρχος Μ. Σαββής.

Σεπτέμβριος: Φράγμα Γαδουρά και Ε. Ο Ρόδου Λίνδου. Δυο σημαντικά έργα ολοκληρώνονται

Εθνική Οδός Ρόδου - Λίνδου

Εθνική Οδός Ρόδου – Λίνδου


Ο Δήμαρχος Ρόδου με συγκίνηση πίνει το πρώτο ποτήρι νερό από τις εγκαταστάσεις του Γαδουρά και στη συνέχεια υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΡ και ΥΠΕΚΑ για τη διαχείρισή του. Από την άλλη πλευρά δόθηκε σε κυκλοφορία και το τελευταίο κομμάτι της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου. Μούδιασμα, παρόλα αυτά, προκαλεί η είδηση ότι θα ξανασκαφτεί σε λίγους μήνες για τον αγωγό Αρχάγγελος – Βόδι που θα δημοπρατηθεί στο τέλος του χρόνου. Παρήγορο είναι βέβαια ότι φτιάχτηκε η στάση στα Αφάντου.

Οκτώβριος: Διάβρωση Ακτών και Κλειστό Γυμναστήριο, επιτέλους προχωράνε

Παραδόθηκε ο φάκελος της μελέτης του έργου «Ολοκληρωμένη Προστασία Δυτικών Ακτών Ν. Ρόδου» από το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία. Οι παρεμβάσεις αφορούν παρεμβάσεις από το Ενυδρείο μέχρι την Κάμειρο και θα είναι ήπιες και με σεβασμό στο περιβάλλον δηλώνει ο Δήμαρχος Ρόδου.
Την πρώτη του προπόνηση στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο στην Καλλιθέα έκανε εξάλλου ο Κολοσσός Ρόδου. Μέλη του ΔΣ της ομάδας εξέφραζαν την ικανοποίησή τους και δήλωναν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αγωνιστεί ο Κολοσσός στο EUROCUP την επόμενη χρονιά.

Νοέμβριος: Καρνάγιο, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα για το σημαντικό αυτό έργο

Καρνάγιο

Καρνάγιο

Ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα για την εγκατάσταση της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση των εγκαταστάσεων του Καρνάγιου. Μετά λοιπόν και την απομάκρυνση των ΡΟΜΑ όλα είναι έτοιμα για να αποκτήσει το νησί μας καρνάγιο, ύστερα από διαδικασίες πολλών ετών. Μαζί με τη Μαρίνα Μανδρακίου και τη Νέα Μαρίνα Ρόδου φέρνουν το νησί μας στην κορυφή των προτιμήσεων των κατόχων ιδιωτικών σκαφών στη Μεσόγειο.

Δεκέμβριος: Μετά όλα αυτά, αρχίζει η προεκλογική περίοδος

Μετά την ολοκλήρωση ή έστω την προώθηση όλων αυτών των σημαντικών έργων, οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να προσηλωθούν στις διεργασίες για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του Ιουνίου 2014. Πιθανοί υποψήφιοι για το Δήμο Ρόδου προβλέπεται να είναι οι Στ. Κουσουρνάς, Ι. Μαχαιρίδης, Γ. Χατζημάρκος, Μ. Κόκκινος, Χ. Χατζηευθυμίου, Κ. Πότσος, Ν. Σαντορινιός και Μ. Σαββής. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και εκπλήξεις από νυν και πρώην βουλευτές που αφού δεν έχουν πλέον πολλές ελπίδες να εκλεγούν, βλέπουν με καλό μάτι την καρέκλα του Δημάρχου. Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα όλων είναι φυσικά το περιβάλλον. Χρόνια Πολλά και περαστικά μας.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Απολογισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s