Λαμπτήρες Φωτισμού LED που κατασκευάζονται στη Ρόδο


Πριν από μερικές μέρες τα Οικολογικά Ροδιακά δέχτηκαν μια πρόσκληση που μας ξάφνιασε ευχάριστα. Ο Νίκος Θεοδώρου μας προσκάλεσε να γνωρίσουμε το χώρο και τους ανθρώπους της νέας εταιρείας Aegean Eco Lights. Η εταιρεία κατασκευάζει στη Ρόδο πρωτοποριακούς λαμπτήρες φωτισμού LED εσωτερικών και εξωτερικών χώρων που υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων έως 80% και εγγύηση 10 ετών.

Το εργαστήριο της εταιρείας στη Ρόδο

Το εργαστήριο της εταιρείας στη Ρόδο

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και ανήκει στους Νίκο Θεοδώρου, Νίκο Δεκούλη και Μαρία Θεοδώρου και έχει ήδη πάρει 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ενώ έχει κατοχυρώσει 34 βιομηχανικά σχέδια και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ. Τα δε προϊόντα της είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και ειδικότερα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13201 και τις προσθήκες του και κατασκευάζονται ακολουθώντας τα πρότυπα της Διεθνούς Επιτροπής Φωτισμού (CIE).

Η εταιρεία Aegean Eco Lights, σύμφωνα με τους υπεύθυνούς της, είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που διαθέτει τη δυνατότητα να παράγει προϊόντα φωτισμού απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πελατών της και τις ειδικές συνθήκες κάθε εφαρμογής.
Ο φωτομετρικός έλεγχος και οι μετρήσεις των προϊόντων γίνονται από το εργαστήριο φωτοτεχνίας της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας. Η εταιρεία είναι εξάλλου πιστοποιημένη με ISO 9001, όλα τα προϊόντα διαθέτουν CE και εξασφαλίζουν την καλύτερη σχέση τιμής – απόδοσης.

Προϊόντα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Προϊόντα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους όπως δρόμοι, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, χώροι στάθμευσης, αύλειοι χώροι, πρατήρια καυσίμων κλπ. Όμως μπορούν αν χρησιμοποιηθούν και σε εσωτερικούς χώρους όπως αεροδρόμια, χώροι διασκέδασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιομηχανικοί και βιοτεχνικοί χώροι, αποθήκες, βιτρίνες καταστημάτων και χώροι εργασίας και παραγωγής κλπ.

Οι άνθρωποι της εταιρείας μάς γνωρίζουν την εταιρεία και την καινοτομία της

Η τεχνολογία LED

Μερικά από τα πρωτοποριακά προϊόντα της εταιρείας

Μερικά από τα πρωτοποριακά προϊόντα της εταιρείας

Λίγα μόλις χρόνια πριν, ανακαλύφτηκε εντελώς τυχαία η ιδιότητα των ημιαγωγών να παράγουν φως όταν βρεθούν σε ηλεκτρικό πεδίο. Αυτή η τυχαία ανακάλυψη οδήγησε στην δημιουργία των λαμπτήρων διόδων φωτεινής εκπομπής, γνωστών ως LED (Light Emitting Diodes).
Είναι ευρέως γνωστό ότι οι υφιστάμενοι λαμπτήρες που συνδέονται στα δίκτυα ηλεκτρισμού (πυρρακτώσεως ή εκκενώσεως) έχουν μικρό χρόνο ζωής και παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα τόσο κατά τη διάρκεια χρήσης τους όσο και μετά. Τα σημαντικότερα από αυτά τα προβλήματα είναι: υψηλές καταναλώσεις, φωτορύπανση, απώλεια φωτεινότητας, μεγάλες θερμοκρασίες, μόλυνση του περιβάλλοντος από τα μη ανακυκλώσιμα ή και μολυσματικά υλικά όπως μόλυβδος, φωσφόρος και υδράργυρος που περιέχουν και που απορρίπτονται σε περιβάλλον κ.ό.κ.

Μηχανήματα παραγωγής

Μηχανήματα παραγωγής

Η ιδιότητα των ημιαγωγών να παράγουν υψηλής ποιότητας φως με μικρές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και σε μεγάλο βάθος χρόνου, έστρεψε το ενδιαφέρον όλων στη δυνατότητα αξιοποίησής τους ως λαμπτήρων. Όμως μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζουν οι λαμπτήρες με LED , σε εφαρμογές τέτοιου τύπου δεν επέτρεψε την έως τώρα μαζική εφαρμογή τους, αφού εξαιτίας τους δεν επετεύχθη το αναγκαίο πλεονέκτημα κόστους- οφέλους των LED, σε αντιστοίχηση με τους υπάρχοντες λαμπτήρες φωτισμού.

Συνεχείς μετρήσεις ελέγχουν θερμοκρασία του λαμπτήρα και κατανάλωση

Συνεχείς μετρήσεις ελέγχουν θερμοκρασία του λαμπτήρα και κατανάλωση


Το σημαντικότερο από αυτά τα προβλήματα είναι η υψηλή ευαισθησία που έχουν τα LED στη θερμότητα, και οι δυσκολίες που δημιουργεί η προσπάθεια επίλυσής του στη συμβατότητα με τις υφιστάμενες υποδομές. Έτσι, ενώ οι γνωστοί μας λαμπτήρες πυρακτώσεως ή εκκενώσεως, λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 180 βαθμών Κελσίου (τις οποίες παράγουν κατά τη λειτουργία τους), τα LED αυτοκαταστρέφονται όταν η θερμοκρασία τους ξεπεράσει τους 80 βαθμούς Κελσίου.

Η καινοτομία των συμπατριωτών μας

Ο Ν.  Θεοδώρου και ο Κ. Δεκούλης

Ο Ν. Θεοδώρου και ο Κ. Δεκούλης

Στη προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος, δύο συμπατριώτες μας έδωσαν τις δικές τους λύσεις για τις οποίες τους χορηγήθηκαν ήδη τα σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία κατοχύρωσής τους σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
Δεν αρκέστηκαν όμως στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
• Συνεργάστηκαν με το εργαστήριο φωτομετρίας της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας και την επιστημονική του ομάδα, με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Φραγκίσκο Τοπαλή.
• Δημιούργησαν, μέτρησαν, εξέλιξαν και πιστοποίησαν στα πλαίσια των πιο αυστηρών Διεθνών και Ευρωπαϊκών προτύπων, προϊόντα που ενσωματώνουν τις ευρεσιτεχνίες τους, τα οποία ελέγχει η εταιρεία πιστοποιήσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).
• Ίδρυσαν την εταιρεία με το διακριτικό τίτλο «AEGEAN ECO LIGHTS», την οποία ενέταξαν στο πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ.
• Μίσθωσαν τους χώρους εγκατάστασής τους στην οδό Έρνεστ Μπέβιν αρ, 37, στη πόλη της Ρόδου, στους οποίους υλοποίησαν ήδη σημαντικό μέρος της επένδυσής τους.
• Έκλεισαν συμφωνίες συνεργασίας με τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του χώρου δραστηριότητάς τους.
• Διασφάλισαν συμφωνίες αντιπροσώπευσης για όσα προϊόντα τεχνολογίας LED φωτισμού δεν παράγουν οι ίδιοι.
• Παράγουν μοναδικά προϊόντα τεχνολογίας LED φωτισμού ειδικών προδιαγραφών και εφαρμογών.
• Εγγυώνται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με εγγυήσεις που δεν παρέχει κανένας άλλος.
• Πέτυχαν συγκριτικό πλεονέκτημα «κόστους- οφέλους» για τα προϊόντα τους.
• Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και μας περιμένουν.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Εξοικονόμηση Ενέργειας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s